Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wybraliście dachówki? Uzasadnij wybór...  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie wybraliście dachówki? Uzasadnij wybór...

Recommended Posts

Wybór jest uzależniony WYŁĄCZNIE stanem finansów. Nie masz kasy lub chcesz zaoszczędzić: cementowa. Masz kasę, stać Cię: ceramiczna. I tyle.

Nie sądzę, że różnią się tylko ceną. Jakby tak było to wszyscy kupowaliby tańsze...

Pod innym względem też muszą się różnic i tego właśnie chciałbym się od Was dowiedzieć.

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/60184-dach%C3%B3wka-ceramiczna-czy-cementowa/#findComment-1324124

kolecik: Może nie wyraziłem tego co chciałem... Oczywiście, że cermiczne są lepsze i jeśli kogoś na to stać, to niech je kupuje. Natomiast cementowe moim zdaniem nie są na tyle gorsze, żeby nie móc spać spokojnie z powodu ich kupna ;) Wystarczy spojrzeć na okres gwarancji deklarowany przez producenta - w obu przypadkach są to dziesiątki lat, tylko przy ceramicznych tych dziesiątek jest trochę więcej ;) Sam nosiłem się z zamiarem położenia cementowych, tylko w momencie decyzji o zakupie (lato 2005) były akurat potężne promocje na ceramiczne więc je kupiłem za niewiele wyższą cenę.

Zresztą pojedź do paru składów i pogadaj ze sprzedawcami. Zdziwisz się, jak będą jeszcze wybrzydzać, że jedne cermiczne są lepsze od innych... ;)

https://forum.murator.pl/topic/60184-dach%C3%B3wka-ceramiczna-czy-cementowa/#findComment-1324194

kolecik: Może nie wyraziłem tego co chciałem... Oczywiście, że cermiczne są lepsze i jeśli kogoś na to stać, to niech je kupuje. Natomiast cementowe moim zdaniem nie są na tyle gorsze, żeby nie móc spać spokojnie z powodu ich kupna ;) Wystarczy spojrzeć na okres gwarancji deklarowany przez producenta - w obu przypadkach są to dziesiątki lat, tylko przy ceramicznych tych dziesiątek jest trochę więcej ;) Sam nosiłem się z zamiarem położenia cementowych, tylko w momencie decyzji o zakupie (lato 2005) były akurat potężne promocje na ceramiczne więc je kupiłem za niewiele wyższą cenę.

Zresztą pojedź do paru składów i pogadaj ze sprzedawcami. Zdziwisz się, jak będą jeszcze wybrzydzać, że jedne cermiczne są lepsze od innych... ;)

Dziekuję bardzo za odpowiedź.

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/60184-dach%C3%B3wka-ceramiczna-czy-cementowa/#findComment-1324272

w połowie lipca robiliśmy przegląd w składach, szukaliśmy wycen materiałów, żeby uzgodnić kosztorys z wykonawcą.

Nasz domek ma mieć dach kopertowy (ale o dość niskim kącie nachylenia, bo tylko 20*, bez lukarn, etc.) o lącznej powierzchni ok. 250 mkw. I tak dla porównania różnica w cenie materiałów na cały dach (dachówki zwykłe gąsiory, dachówki wentylacyjne, mocowania, etc. itd.) między BRAASEM (tym w wersji lumino) a np. Koramikiem (romańska; miedziana angoba) wynosiła mniej niż 1.000 zł. Uznaliśmy, że to żadna różnica w skali budowy całego domu, a dachówka ceramiczna jest bez porównania ładniejsza.

Co więcej, tydzień później zdecydowaliśmy się na dachówkę Kera Pfanne firmy Creaton (też miedziana angoba), na którą otrzymaliśmy ofertę o 500 złotych droższą niż Koramic. Zatem padło na Creatona.

Nie umiemy powiedzieć, ile kosztować nas będą poszczególne elementy (np. dachówka "tyle", a gąsior "tyle"). Natomiast wiemy, że różnica w wycenie materiałów na cały dach wynosi bardzo niedużo (w naszym przypadku). Zatem warto wybrać się do jakiegoś porządnego składu (albo lepiej do dekarza) i poprosić o wycenę kompletnego pokrycia dachowego, a nie pojedynczych elementów.

Pozdr.

EiM

https://forum.murator.pl/topic/60184-dach%C3%B3wka-ceramiczna-czy-cementowa/#findComment-1328732