Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYBÓR KOMINKA

okm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A Hajduk?

http://www.hajduk.com.pl/

Mają wiele modeli z szybą podnoszoną do góry. Ale na stronie nie ma cen. Moze Rezi sie orientował? :wink:

Z tańszych jest jeszcze Arysto

http://www.arysto.pl/

Swego czasu u kominkarzy widziałam niewielki model z gilotyną właśnie za 4.500 netto. Myślę o nim, ale na forum znalazłam tylko początkujących użytkowników i czekam na ich opinie.

Myślę Rezi, że przy poszukiwaniach natrafiłeś na te kominnki :wink: Czemu więc jee pominąleś :roll:

Pewnie wszyscy to poszukujący pomijają Tarnawę bo 1. nie ma gilotyny, 2. design kiespko łączy się z bardzo nowoczesną obudową.

Jeśli komuś te 2 powyższe powody nie wadzą radzę kupić Tarnawę.

iga9

trafiłem na te kominki ( arysto i hajduk) ale ich wykonanie było ..... eufemistycznie rzekna.... mało dokładne :lol:

kazdy z nas ma jakies mrzenie - moim był szeroki kominek tzw jamnik, miał byc spartherm jest KFD linea tańsza o około 20% kominek jest nowościa nowość od marca 2006)

obejrzyj dokładnie -szyba unoszona do góry z pirolizą (szyba bez ramki)

automatyczna regulacja dopływy powietrza ( bimetal)

spód paleniska szamot

tył paleniska Vermikulit

PS hajduk ma wkład chyba mamut czy cos podobnego kosztowł wtedy by

• 1 month później...

Też mnie interesuje ten temat. Tarnava raczej nie ze względu na wygląd, Hajduka obsobaczyli na forum tak, że mi obrzydł, te najdroższe odpadają ze względu na cenę. Różni tacy, którzy handlują wkładami polecają, jak w pierwszym poście, tylko to, co mają na stanie. Co to znaczy "tylko francuskie"? Jakie francuskie? A firma jakoś się nazywa? Czy ktoś to ma dłużej niż rok? Czy toto się różni czymś od wkładów za kilka stówek z hipermarketu?

Potrzebny mi "zwykły" wkład do ciągłego palenia. Będzie podłączony do dgp, ale jako dodatkowe źródło ciepła. Dom ma 156 m2.

Przyłączam się do prośby o radę.

Wszystkie te kominki kosztuja tysiące złotych jakby były wykonane ze złota. Ja także miałem podobny problem z wyborem kominka. I juz wiem, że do zwykłego rozpalania w kominku aby sączyk drinka i oddawać się przyjemności ciepła kominkowego wystarczy zwykły żeliwny wkład jakie są w castoramie, nomi leroyu czy innych.

Kwoty oscyluja w granicach 900 do 2000 zł z szybrem, a nawet paleniskami stałymi. Jedynym problemem i różnicą jaką widzę między drogimi a tanimy kominkami to popielnik zreguły w tych drugich jest mniejszy. Mój znajomy użytkuje taki właśnie "tani" kominek już 5 rok. Moc tego kominka to 14 kw potrafi ogrzać salon o wielkości ok. 20 m2 plus wpuszczone do góry ciepełko do sypialni. Palą w tym kominku najczęściej zimą, pozwala to na utrzymani znośnej temperatury w salonie, sypialni na gorze oraz holu i kuchni łączonej z salonem.

Pala dość często, mankamentem jest konieczność czyszczenia często szyby, ale przynajmniej ich szyba jest czysta i wcale nie widać po niej długiego okresu uzytkowania, a zimą w zasdzie co wieczór jest on rozpalony. Dlatego uważam, że jeżeli ktos chce właśnie kominek do bardziej rekreacyjnych cełów to wystarczy kupić taki "niemarkowy" wkład.

Chodząc po sklepach z kominkami odnoszę także wrażenie, że każdy inny kominek jest be wg. sprzedawcy, a gdy mówię, że ten kominek, ma moc i szyber taki jak kominek za 1000 zł to twierdzą, że tamte to badziewia. Tylko jak wyjaśnić sprawę, że kominki w castoramie mają certyfikaty, mocy, wytrzymałości i czegoś tam jeszcze.

Tak naprawdę przepłacamy za te kominki, bo u nas dopiero moda wchodzi na nie.

pzdr