agnieszkakusi 25.08.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Rezi...ja jestem w tej chwili na etapie kredytu. W tym roku chcemy zrobić fundamenty. Do postawienia kominka brakuje mi jakiegoś.....roku...może mimo wszysto uda mi się coś znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Rezi blagam nie zabijaj mnie Kurcze mam nadziej ze cos znajde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 ale kto szuka nie błądzi, no nie? te kominki sa piękne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 rezi czy masz moze gdzies schemat Twojej instalacji kominkowej???Własnie zerknąłem na link tapis i sa tam piekne kominki ale ich moce sa max 16 kW ????O co chodzi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.08.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 ja mam kominek wyłacznie do uzytkowania okazjonalnego i nie mam żadnej instalacji będe sobie palił wieczorkami i sączył winko na kanapie i przytulał żonkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 25.08.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 No mysle ze przy kominku za tyle tysiakow to fajnie bedzie sie siedzec Bede mial zainstalowany piec na eko groszek + solary. No i do tego chce dac kominek aby ogrzac w razie silnych mrozów a raczej dogrzac otwarte przestrzenie na poziomie mojego parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 25.08.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A Hajduk? http://www.hajduk.com.pl/ Mają wiele modeli z szybą podnoszoną do góry. Ale na stronie nie ma cen. Moze Rezi sie orientował? Z tańszych jest jeszcze Arysto http://www.arysto.pl/ Swego czasu u kominkarzy widziałam niewielki model z gilotyną właśnie za 4.500 netto. Myślę o nim, ale na forum znalazłam tylko początkujących użytkowników i czekam na ich opinie. Myślę Rezi, że przy poszukiwaniach natrafiłeś na te kominnki Czemu więc jee pominąleś Pewnie wszyscy to poszukujący pomijają Tarnawę bo 1. nie ma gilotyny, 2. design kiespko łączy się z bardzo nowoczesną obudową. Jeśli komuś te 2 powyższe powody nie wadzą radzę kupić Tarnawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.08.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 iga9 trafiłem na te kominki ( arysto i hajduk) ale ich wykonanie było ..... eufemistycznie rzekna.... mało dokładne kazdy z nas ma jakies mrzenie - moim był szeroki kominek tzw jamnik, miał byc spartherm jest KFD linea tańsza o około 20% kominek jest nowościa nowość od marca 2006) obejrzyj dokładnie -szyba unoszona do góry z pirolizą (szyba bez ramki) automatyczna regulacja dopływy powietrza ( bimetal) spód paleniska szamot tył paleniska Vermikulit PS hajduk ma wkład chyba mamut czy cos podobnego kosztowł wtedy by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 25.08.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Oj Rezi ja ci przyznam, że ta twoja Linea robi super wrażenie Tylko cholipa wszystko tak drozeje, ze mnie na realizacje swoich marzen pewnie nie bedzie stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 17.10.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 A ja mam pytanie czy takie szerokie kominki nadają się do podłączenia z tzw. płaszczem wodnym, bo jednak chyba mają małą moc, ale nie wiem jaka jest wymagana przy płaszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilltee 23.10.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 ja robie tak: tarnava (przez V) 14 KW + nowoczesna obudowahttp://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/ trochę kwasówki dookoła drzwiczek... do tego grawitacja do innych pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 23.10.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ja szukam za to solidnego, ciężkiego i o dużej mocy grzewczej wkładu kominkowego do ciągłego palenia. U mnie kominek ma być zasadniczym żródłem ciepła (dgp). Mam do ogrzania ok. 175 m2.Myślałem o norweskim Jotulu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_100 23.10.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Rezi czy możesz wrzucic jakieś foto obudowy twojego kominka. Jak to wyszło w realu? Zabudowa pewnie też nieco pochłonęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_100 23.10.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Rezi, widziałam w necie zdjęcia twojego kominka tylko nie wiem czy to stan aktualny czy może posunęło się trochę dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 23.10.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ja szukam za to solidnego, ciężkiego i o dużej mocy grzewczej wkładu kominkowego do ciągłego palenia. U mnie kominek ma być zasadniczym żródłem ciepła (dgp). Mam do ogrzania ok. 175 m2. Myślałem o norweskim Jotulu. Jotul albo Spartherm i bedziesz zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.10.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Też mnie interesuje ten temat. Tarnava raczej nie ze względu na wygląd, Hajduka obsobaczyli na forum tak, że mi obrzydł, te najdroższe odpadają ze względu na cenę. Różni tacy, którzy handlują wkładami polecają, jak w pierwszym poście, tylko to, co mają na stanie. Co to znaczy "tylko francuskie"? Jakie francuskie? A firma jakoś się nazywa? Czy ktoś to ma dłużej niż rok? Czy toto się różni czymś od wkładów za kilka stówek z hipermarketu?Potrzebny mi "zwykły" wkład do ciągłego palenia. Będzie podłączony do dgp, ale jako dodatkowe źródło ciepła. Dom ma 156 m2. Przyłączam się do prośby o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.10.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ja kupiłem wkład SUPRA Tertio 76.Podoba mi się jego design i konstrukcja.Wygląda lekko i finezyjnie.Ma wymienny ruszt, duży popielnik i dwustronny dekor w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 23.10.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Aquatondo 22 panorama z edilkamin'a http://www.edilkaminpolska.pl/ z płaszczem wodnym juz zamówiony niedługo u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 24.10.2006 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Wszystkie te kominki kosztuja tysiące złotych jakby były wykonane ze złota. Ja także miałem podobny problem z wyborem kominka. I juz wiem, że do zwykłego rozpalania w kominku aby sączyk drinka i oddawać się przyjemności ciepła kominkowego wystarczy zwykły żeliwny wkład jakie są w castoramie, nomi leroyu czy innych. Kwoty oscyluja w granicach 900 do 2000 zł z szybrem, a nawet paleniskami stałymi. Jedynym problemem i różnicą jaką widzę między drogimi a tanimy kominkami to popielnik zreguły w tych drugich jest mniejszy. Mój znajomy użytkuje taki właśnie "tani" kominek już 5 rok. Moc tego kominka to 14 kw potrafi ogrzać salon o wielkości ok. 20 m2 plus wpuszczone do góry ciepełko do sypialni. Palą w tym kominku najczęściej zimą, pozwala to na utrzymani znośnej temperatury w salonie, sypialni na gorze oraz holu i kuchni łączonej z salonem. Pala dość często, mankamentem jest konieczność czyszczenia często szyby, ale przynajmniej ich szyba jest czysta i wcale nie widać po niej długiego okresu uzytkowania, a zimą w zasdzie co wieczór jest on rozpalony. Dlatego uważam, że jeżeli ktos chce właśnie kominek do bardziej rekreacyjnych cełów to wystarczy kupić taki "niemarkowy" wkład. Chodząc po sklepach z kominkami odnoszę także wrażenie, że każdy inny kominek jest be wg. sprzedawcy, a gdy mówię, że ten kominek, ma moc i szyber taki jak kominek za 1000 zł to twierdzą, że tamte to badziewia. Tylko jak wyjaśnić sprawę, że kominki w castoramie mają certyfikaty, mocy, wytrzymałości i czegoś tam jeszcze. Tak naprawdę przepłacamy za te kominki, bo u nas dopiero moda wchodzi na nie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.10.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 aqep napisał: Jotul albo Spartherm i bedziesz zadowolony... Spartherm odpada, bo to kominek z płaszczem wodnym z tego co się orientuję. Mnie potrzebny jest kominek do dgp. Masz jakieś doświadczenie odnośnie Jotula. Myślałem o największej Panoramie RTD 18 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts