Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyceny na tynk silikonowy - który wybrać?

iga9

Recommended Posts

Kierując się forum wybrałam kilku producentów tynków zew. i zdecydowałam się na tynk silikonowy barwiony w masie. Tynk w janym pastelowym kolorze. Chcę nim także pokryć podbitkę z osb.

siatki, litwy i styrpona biore po prostu z mojej hurtownii - nie chcę przepłacać szczególnie za systemowe profile startowe.

Dostałam następujące wyceny - cena obejmuje: klej do styropianu, masę zbrojącą, tynk silikonowy barwiony w masie i grunt - w tych przypadkach gdzie wymaga go producent.

Ceny netto za 1m2:

STO ISPO - 24,33 zł

HUMA - 19,50 zł

CERESIT - 19,62 zł

Co sądzicie o tych cenach. Czy w stosunku do ich jakości da się jeszcze gdzieś opuścić (są to ceny z "pierwszymi" rabatmi).? Podejrzewam, że jeśli nie wezmę całego systemu z Ispo to rabat dadzą mniejszy i cena wzrośnie. Który brać za tą ceną. Do otynkowania mam ok 160m2, więc ta róznica prz Ispo jest trochę zaporowa. Co lepsze - HUMA czy CERESIT?

Od razu mówię, że ofert na Weber-terranova i Caparol dostałam kosmiczne - dużo droższe niż Ispo.

Będę wdzięczna za pomoc, bo nie wiem co wybrać :roll: :wink: :D

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podaj jeszcze jakiej grubości ma buc tynk oraz czy klej jest tego samego producenta co siatka. Porównując te ceny powiem od razu, że porównanie nie jest na pewno miarodajne. bo porównywane sa na pewno różne tynki 9 gramatura) poproś sprzedawcę niech poda ci wyszczególnienie poszczególnych pozycji każdego z producentów oraz wysokośc rabatu. Zobaczysz wtedy gdzie jest haczyk. cena wyjściowa tynku w ceresicie i terranovie jest identyczna. Terranova ma tańszy klej do klejenia styropianu i do zatapiania siatki. więc przy jednakowych upustach powinna wyjśc taniej od ceresitu. Cen Humy nie znam. krótko mówiąc firma chce sprzedać Ci to co chce i na czym najwięcej zarabia. Od razu powiem, że podana cena za ceresit nie jest mozliwa biorąć pod uwagę zużycie tynku oraz kleju. Zuzycie kleju jest minimum 7,5 kg na metr i zużycie tynku grubości 1,5 mm ok. 2,6-2,8 kg na metr. tak więc wycena na Ceresit jest na pewno nie rzetelna. Uwzględniając 30% rabat od cennika ceresitu + siatka wynosi 24,09. Żeby więc twoja cena była prawdziwa rabat musiałby być na poziomie 50% a to jest niemożliwe.

Pozdrawiam Piotr

Z tymi cenami jest coś nie tak.... i to bardzo

cena samego tynku silikonowego STO 2,0 mm/3,5 kg/1m2 - 35 zł

cena samego tynku silikonowego Ceresit 2,5 mm/4,0 kg/1m2 - 30 zł

siatka 145 -ok 2 zł

siatka 160 g ( do wyprawy mineralnej najlepsza) -3,5 zł

klej ceresit do styro około 4,5 zł/m2

klej do zatopienia siatki ceresit ok 6 zł ( Sto ma lepsza na białym cemencie )

-----------------------------------

suma około 11 zł + tynk silikonowy

Iga jaka dali ci cene za tynk silkonowy i jakiej grubości ??

Dorzucę się bo aktualnie jestem już po wyborze. Dostałem ofertę z dobrym nawet rabatem na Sto Silco Uziarnienie 2 mm z I grupy kolor. Niestety nadal mnie nie było stać na 43,55zł netto/m2. W tej cenie wszystko systemowe. Styropian nie wliczony.

możesz podac wpisac ceny na sto silco ??

Iga9 - jak znam Caparola to ich cena była bardziej realna niż myślisz

Klej do styropianu Sto Baukleber     - 6,48Masa Zbrojąca Sto Levell Uni         - 7,44Siatka zbrojąca z włókna szklanego Sto Glasfastergewebe - 4,12Podkłat gruntujący STO PREP MIRAL    - 2,71Sto Silco Uziarnienie 2 mm          - 22,80

Cena obejmuje I grupę kolorystyczną wg wzornika STO ISPO

Za kolor z II grupy C2 dopłata za 1,0 zł/kg

Za kolor z III grupy C3 dopłata za 2,0 zł/kg

Razem netto 43,55zł/m2

Wyjaśniam :)

Te ceny obejmują tylko klej do styro, masę zbrojącą i tynk. Nie obejmuja styro, listew i profili. To kupuje osobno. Uziarnienie baranek 1,5.

Dla jasności podam

1. STO ISPO - 24,33 zł cena netto po rabacie 15 % na wszystkie poniższe elementy, w tym

klej Ispo Zaprawa Klejąca 4,97 zł/m2

masa zbr ispos Nr 1 8,5 zł/m2

tynk silikonowy 9,50 /m2 minus jeszcze 15%

grunt 2,77 zł/m2

No chyba, że pan się pomylił, ale mam jak wół napisane, że tynk silikonowy barwiony w masie I gr 9,50/m2, a zużycie na 1,5 to 2 kg. No, ale może miał wpisać 9,50 kg. Wtedy byłoby 9,50 zł x 2 kg to 19 zł minus 15% to 16,15 zł. Końcowa cena wzrosłaby więc o 6,65 zł na m2.:roll:

2. HUMA - 19,50 zł cena po rabacie 30%, ale tylko na tynk [mówią, że na klej i zbrojacą nie mogą dać żadnej zniżki :o ], w tym

klej 0,98 zł x 4,5 kg to 4,41 zł

masa zbr 1,2 zł x 4 kg to 4,8 zł

tynk 7,34 zł x 2 kg to 14,68 minus 30% to 10,28 zł

Humę poleca na forum Sp5es. Zrobili na mnie bdb wrażenie.

3. CERESIT - 19,62 zł netto nie wiem jaki rabta, w tym

klej ZS 0,65 zł x 5 kg to 2,68/m2 ,

masa zbr ZU 0,85 zł x 4 kg to 2,79 zł/m2,

tynk CT74 6,42 x 2,5 kg to 13,11 zł/m2,

grunt 1,04 zł/m2

Nie wiem czy to coś pomoże w ocenie :roll: Chcą mnie wyrolować? :roll: Co wybrać :o Help :cry:

Jakbym dostał taką cenę na STO ISPO to bym się nawet chwili nie zastanawiał. Gdzie dają ich tynk silikonowy po 8zł/m2???

Niestety stawiam że to jest cena za kg a nie m2 to wychodzi wtedy 24zł/m2. Wg ich normatywu 3kg/m2 a kg katalogowo kosztuje 9,50.

Jeżeli się mylę to poproszę adres tej hurtowni i kupimy razem :D

KaiM podejrzewam jednaka, że się pomylili i i będzie jednak 9,50 zł/kg. Inne ceny dostałam bardzo podobne do twoich. Tylko przy baranku 1,5 zużycie ponado mi 2 kg/m2. Ty piszesz o 3kg, chodzi ci o to samo uziarnienie?

W Ispo dostałam wyceny systemowe nna tynki akrylowe plus farba silikonowa lotusan. Ceny wysokie. Ten tynk siilikownowy podano mi jako osobną cenę. Więc nie wiem czy kleje, masę zbrojącą i grun uzyskam do tego tynku w takich cenach jak podano. No i nie wiem jaki rabat dostanę jak zrezygnuję z tej ich drogiej siatki :roll:

KaiM jaki kolor tynku planujesz? Ja jasno kremowy, może we dwojkę będzie taniej :wink:

KaiM podejrzewam jednaka, że się pomylili i i będzie jednak 9,50 zł/kg. Inne ceny dostałam bardzo podobne do twoich. Tylko przy baranku 1,5 zużycie ponado mi 2 kg/m2. Ty piszesz o 3kg, chodzi ci o to samo uziarnienie?

W Ispo dostałam wyceny systemowe nna tynki akrylowe plus farba silikonowa lotusan. Ceny wysokie. Ten tynk siilikownowy podano mi jako osobną cenę. Więc nie wiem czy kleje, masę zbrojącą i grun uzyskam do tego tynku w takich cenach jak podano. No i nie wiem jaki rabat dostanę jak zrezygnuję z tej ich drogiej siatki :roll:

KaiM jaki kolor tynku planujesz? Ja jasno kremowy, może we dwojkę będzie taniej :wink:

ta ich siatka jest b. dobra zwłaszcza 160 g

do klejenia styro uzyj tanie kleju np ceresit

Dla uziarnienia 2mm podali mi w ofercie STO zużycie 3kg/m2.

Ja już wybrałem tynk silikonowy innego producenta w kolorze jasnego capuccino. Na symulacjach ładnie gra z ciemnobrązowym dachem i białymi oknami drzwiami i podbitką. Zobaczymy jak wyjdzie.

Niestety razem nie będzie raźniej bo juź mam wszystko zamówione i częściowo zapłacone :( Ale chciałem to wszystko jeszcze odkręcać po Twoim poście o cenach STO....

Iga z matematyki miałąś chyba 1 i to z minusem

6,42x2,5 piszesz, że to 13,11 przecież to fikcja zreszta pisałem Ci dokładnie ile to powinno kosztować w Ceresicie.

A zużycie tynku przy ziarnie 1,5 jest 0d 2,5 - 3,0 kg tyle podaje producent ceresitu firma henkel tak więc 2 kg są wzięte z kosmosu.

Pozdrawiam Piotr Orzechowski

No fakt jestem raczej humanistka i to od razu uprzedzam bez polskiej klawiatury wiec sie prosze nie czepiac :wink:

Już mowie z czego roznica w dzialaniu wynika. Akurat z Ceresitu mialam podane ceny brutto, wiec coby to wszystko jakos porownnac od koncowych wynkow po prostu zdjelam vat [a nie od kazdej kwoty opakowania]. Wiec 6,42 x 2,5 kg to 16,05 przez 1.22 co daje nam 13,15 zł Wiec prosze bez rzucania oskazem bo z matmy mialam 3 :wink:

Ogolnie mowiac nawet jak sprzedawca do ktorego skierowal mnie producent podaje mi jakies zuzycie materialu na m2 to i tak to g.... prawda i musze wszystko sprawdzac na wlasna reke, czytaj w interecie, bo zadnych ulotek nie mam :roll: Nromalnie jak tu blondunka ma dom wybudowac skoro ani wykonawcy [moj akurat ostro zawyza material do zamowienia] ani sprzedawcy jej tego nie ulatwiaja :roll:

No ale dzieki. Ide szperac na stonach...

Od razu powiem, że podana cena za ceresit nie jest mozliwa biorąć pod uwagę zużycie tynku oraz kleju. Zuzycie kleju jest minimum 7,5 kg na metr i zużycie tynku grubości 1,5 mm ok. 2,6-2,8 kg na metr.

Piotr mozesz podac skad masz te dane?

Ze strony Ceresitu

" 1. orientacyjne zuzycie zaprawy klejącej do styropiannu CT 83 to ok 5,0 kg/m2

2. tynk silikonowy CT 74 zuzycie ziarno 1,5mm 2 do 2,5 kg/m2"

Dokladnie to podal mi sprzedawca. Skad wiec ja u licha mam wiedziec o tych parametrach, o ktorych tu piszesz :roll: Mam sobie u kazdego zawyzac zyzycie o min 1 kg na m2? :o

trochę się rozpędziłem. na stronie ceresitu rzeczywiście jest inaczej tzn. tak jak piszesz. Nie sprawdzałem tego dokładnie zasugerowałem sie danymi innego producenta. Ale jak to jest, że przy tynku akrylowym i ziarnie 1,5 ceresit podaje 2,7 kg a przy silikonowym ziarno 1,5 jest to już od 2,1-2,5 ??

Pozdrawiam Piotr