Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyceny na tynk silikonowy - który wybrać?

iga9

Recommended Posts

Nromalnie jak tu blondunka ma dom wybudowac skoro ani wykonawcy [moj akurat ostro zawyza material do zamowienia] ani sprzedawcy jej tego nie ulatwiaja

Zmień wykonawcę bo ty policzysz po 2,5 k/m2, zamówisz , kupisz, a wykonawca w połowie powie ci że brakło. I co wtedy zrobisz, wyłożysz nastepną kasę czy zmienisz go w połowie roboty?

Jak masz dobrego wykonawcę to i blondynką się zaopiekuje / oczywiście chodzi mi o doradzenie co masz kupić żebyś nie przepłaciła a żeby efekt był właściwy/.

Wykonawca /Kierownk/Inspektor- Warszawa

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zmień wykonawcę bo ty policzysz po 2,5 k/m2, zamówisz , kupisz, a wykonawca w połowie powie ci że brakło. I co wtedy zrobisz, wyłożysz nastepną kasę czy zmienisz go w połowie roboty?

Jak masz dobrego wykonawcę to i blondynką się zaopiekuje / oczywiście chodzi mi o doradzenie co masz kupić żebyś nie przepłaciła a żeby efekt był właściwy/.

Pomarzyc mozna :roll: Jak dotad zaden z moich wykonaqwcow nie doradzil tak, zebym nie przeplacila. Zazwyczaj chca mnie piscic z torbami tzn. doliczaja swoj procent :wink: A materialy to ja dostarczam. I jak zabraknie to domawiam i dostarczam nowe, ewenualnie wykonawca sam je sobie odbiera z hurtownii. Dletgo wg mnie on lubi przewymarowac coby nie bylo klopotu przy koncu. A ja tynku barwionego z masie juz niestety nie zwroce, wiec musze zamowic z glowa.

Sp5es ciesze sie, ze tu trafiles :wink: Sto juz mnie nie lyknie :wink: Niestety kasy brak.

Ale czy wierzyc normom podanym w Humie [z Poznania] i ze stron Ceresitu? Jak porownac oferty. Widze, ze po prostu trzeba brac lepsza... Tylko, ze nie wiem, ktory z tych dwoch systemow jest lepszy. Huma prosto od producenta, Ceresit przez posrednika...

Moze ktos sie wypowie co wybrac, choc wiem ze nikt tu nie lubi wyglaszac takich opinii, ale w koncu ja sie na tym nie znam :wink:

Czasami człowiek ma prawo do urlopu.

I stąd mnie nie ma. Bardzo przepraszam...Nadrabiam.

Humie zasadniczo moża wierzyć.

Znami ich od paru lat i to materiał o b. dobrym stosunu cena / jakość.

Stąd z pełnym przekonaniem ich polecam. To profesjonalny materiał, bez skrótów technlogicznych.

Zasobniejszym w kasę - polecam Relius, Caparol, Sto. Każdorazowo jednak badać ceny. Regionalnie mogą się sporo różnić.

W poście brak danych jaka faktura tynku i jaka grubość . To ma wpływ na normy zużycia. Stąd te 2 kg to ciut mało na 2 milimetry, na 1,5 mm ok. błąd dla 2 mm w granicach 10%, więc nie istotnie. Wiążąco mogę coś powiedzieć po dostaniu pełnych danych.

Wktoryms poscie pisalam tutaj, faktura baranek ziarno 1,5 mm. Kolor z I gr jasny beż. Styropian, siatkę i listwy chce brac zwykle z hurtowni, bo ceny nieporownywalnie nizsze do markowych. Cokol, drzwi, brame i wyjscie tarasowe bede miala zabezpieczone plytkami klinkierowymi, wiec nie boje sie tak bardzo uszkodzen mechanicznych, a w razie czego tynk ma i tak byc barwiony w masie. Silikonowy, bo okolica w miescie z droga nieutwardzona i mocno sie kurzy i m.in. chce nim takze pokryc podbitke z osb. Chyba juz wiecej szczgolow nie potrafie podac :wink:

Dziekuje wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi :D a Tobie Sp5es zazdroszcze urlopu, choc dlugi widze nie byl :wink:

• 9 months później...
tunk baranek 1 mm wydaje mi się troszkę za drobny na elewacje

jak masz taką cenę to STO ..... bez apelacyjnie

Tynk 1 mm jest NIEPRZYDATNY na elewacje. Wyłącznie na glif.

hmm a to niby czemu

koło mnie stoi dom

terranova 1mm silikat

od 5lat go obserwuję

elewacja piękna,bez zarzutu

tunk baranek 1 mm wydaje mi się troszkę za drobny na elewacje

jak masz taką cenę to STO ..... bez apelacyjnie

Tynk 1 mm jest NIEPRZYDATNY na elewacje. Wyłącznie na glif.

hmm a to niby czemu

koło mnie stoi dom

terranova 1mm silikat

od 5lat go obserwuję

elewacja piękna,bez zarzutu

A ty co w górnika się bawisz i okopujesz tematy prawie z przed roku????

Czy tylko postów chcesz sobie "nabić"

Xena - wybacz debiutantom.

Też chętnie poczytam temat o tynkach bo przymierzam się do dokończenia elewacji. szkoda że ceny mało aktualne. Właśnie planuje dać 1mm. Myśłałęm o barwionym w masie jak mi się znudzi to bedzie taki drobny łatwiej przemalować, Tylko teraz jaki wybrać. Idę czytać forum

Wiesz co- naczylatam sie wczesniej sporo na forum i w wikszosci pisano, ze na domy najlepszy jest tynk 2mm- ma odpowiednia wytrzymalosc. Mi podobala sie jak najgladsza forma baranka, wiec wybralam 1,5mm. Uparlam sie tez na tynk zmywalny (wybralam silikonowy) barwiony w masie. Nie chcialam malowac tynku farba, bo w przypadku obtluczenia nie zostaje ci biala plama- juz sie sprawdzilo :wink: Jesli koniecznie chcesz malowac farba silikonowa, to wzielam pod spod tynk barwiony w masie o tym samym kolorze, co farba. Ale wg mnie jak chcesz farbe silikonowa na wierz to wystarczylby sam tynk akrylowy. Albo tyn silikonowy. Zreszta trzeba to dobierac tez do polozenia budunku, kurzu z drogi, misat etc.