Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtanszy realny koszt budowy domu.

kosiniak

Recommended Posts

Witam zastanawiam sie nad budowa malego domku okolo 70 80m. Bedzie to domek w ktorym mam zamiar zamieszkac z zona i synkiem. Problem polega na tym ze kompletnie juz sie pogubilem w cenach, wycenach, roznicach miedzy stanem deweloperskim a pod klucz i dlatego pytam szanownych forumowiczow. Ile realnie najmniej mozna wydac na taki domek wliczajac: pozwolenia podlaczenia mediow, budowe, inastalacje wewnatrz domu (elektryka woda co)itp?? technologia nieistotna(byle tanio i bezpiecznie).

...moment, moment... najpierw więcej informacji o technologii budowy, wymaganiach ( choćby jaki standard wykończenia ? ) i prozaiczna rzecz

jak daleko do mediów ( np. koszt ciągnięcia gazu 300 m zje połowę planowanego budżetu ).

Napiszesz jak najwięcej - dostaniesz miarodajną odpowiedź.

Pozdro

J

... i 3 wory piniedzoli Tobię życzę....

sobie też przy okazji :wink:

• 2 months później...
Mam dom 190 m2. Duzo zrobiłem sam z rodziną i dlatego dom wyszedł ok. 1500 zł/metr. Muszę przyznać iż nie oszczędzałem aż tak bardzo na materiałach. Czasem opłaciło się zapłacić za transport z miejsca oddalonego o 120 km.

cześć,

powinno się zakładać wspomniane 2 000 PLN za metr kw. tyle, że to wszystko tak pięknie i ładnie wygląda na papierze lub na forum. masę kasy kosztują rzeczy, których wogóle nie brałeś pod uwagę przy kosztorysie (np. wspomniane media, adaptacje itd.). inne będą koszty i materiały w różnych projektach. nie da się domu budowac całkiem tanio. tanio budujesz kiedy kupujesz tylko tyle materiału ile potrzebujesz (nam np. zostały 2 palety terrivy), gdy budujesz szybko (im dłużej tym drożej), gdy budujesz dom "ciepły" i na tanie paliwo. listę można ciągnąć jeszcze chwilę ale po co. moja rada: tanie budowanie nie koniecznie wychodzi tanio gdy dom jest drogi w utrzymaniu. a reasumując uważam, że na budynek parterowy, z dachem dwuspadowym o powierzchni 70 m kw, bez ekstrawagancji i zbytków powinno wystarczyć 140-150 tys. PLN.

pozdr.

aresior

Witaj !

Po przeczytaniu wielu wypowiedzi na forum sądzę również że za 150tys zamieszkasz w swoim domku. Jeżeli masz gotówkę to z 6 miesięcy mieszkasz u siebie (od rozpoczęcia budowy). Życzę powodzenia.

W pół roku się da, jak ekipy nie nawalają.

04.06.2004 - 23.12.2004 to nasz wynik

Dom wykończony (my też)