Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ci?? nadpro?a czy skróci? drzwi

Recommended Posts

Co do cięcia elementów laminowanych, to dobrze jest ten laminat najpierw naciąć / przeciąć np. nożem wzdłuż żądanej linii. Potem piłować drobnymi zębami, żadnych tam dużych skoków i "uchyłów" brzeszczota.

Pzdr.

Sprawdź jakie masz nadproża, jeśli są betonowe lub prefabrykowane to nie radzę ciąć ale czasem wykonuje się je poprzez umieszczenie prętów zbrojeniowych w spoinie. W przypadku takim możliwe jest podcięcie kilku centymetrów nadproża, pod warunkiem, że po zabiegu przeniesie ono ciężar ściany ponad nim

nie każde drzwi można obciąć :sad:

Naszych nie można było, bo na dole był jakiś element drewniany i obcięcie mogło spowodować 1) utratę gwarancji, 2) że blacha będzie odstawać i 3) że zostanie sama pianka bo drewienko ze środka wyleci.

(Drzwi na wymiar, czas oczekiwania: 2 m-ce, za duże i za szerokie. Zaleta - niedrogie:smile:

Nośne ściany mam z Max-a (20cm), a działowe z cegłu dziurawki, natomist nadproża to beton zbrojony prętami. Nie wiem jak wysoko jest to zbrojenie, mam nadzieję że nie na samym dole i beton do zbrojenia można będzie ściąć.

Natomiast drzwi polskone mają drewnianą ramę tylko o szerokości 4cm, więc można ich skrócić tylko max o 2 cm. Pewnie będę musiał trochę ściąć nadproże i trochę przyciąć drzwi, nieźle, chyba, że skuję wylewkę na całej powierzchni.

Niezły wybór

1. ściąć nadproża - jeżeli w ściance działowej to bym się nie zastanawiał, jeżeli nie to jest problem

2. skuć wylewkę - jak niedużo to nie powinno być problemu

3. skrócić drzwi - problemy z laminatem, jeżeli są to tylko jedne drzwi i były tanie to zastanowiłbym się nad zrobieniem drzwi na wymiar, jak nie to pozostaje cięcie.

U mnie jest podobny problem - jedan ściana jest nośna (nie do ruszenia), druga działowa z cegły dziurawki, drzwi też mam (ale pełne drewniane) - na 95% będę skuwał szlichtę i robił futryny na wymiar - sama przyjemność :wink:.

pzdr

Hej

• 5 years później...

Odświeżę wątek, bo i ja jestem w podobnej sytuacji. Na poddaszu wszystkie otwory mam za niskie - wykonawca z gatunku "ja zawsze mam rację", chyba nie policzył styropianu, bo wszystkie mają ok 202cm. Nadproża mają 18-20cm wysokości (wylewane), na nich stoją 2 warstwy pustaków porotherm 11,5cm szerokości i na samej górze jedna warstwa cegieł - w sumie więc ok 60cm opiera się na nadprożu (2*24+6+zaprawa)

I teraz widzę dwa rozwiązania:

1) Podciąć 6cm nadproża, zostanie min. 12cm - więc powinno wytrzymać nad sobą 60cm działówki (ale wtedy jest to goły beton, bo 6cm wytnie mi też zbrojenie)

2) Podciąć więcej nadproża i wstawić gotowe systemowe nadproże zbrojone, nad nim pewnie zostanie jeszcze kilka cm betonu.

Rozwiązanie drugie na pewno bezpieczniejsze, ale trochę więcej roboty.... Na szczęście są to tylko 4 otwory.

Żeby bezpiecznie podcinać drzwi trzeba sprawdzić na ile producent to dopuszcza. Zazwyczaj nie jest to więcej niż 2-3 cm. Niektórzy producenci drzwi dają możliwość większego docięcia, ale trzeba zamówić drzwi z dodatkową dolną częścią ramiaka.

Takie większe docinanie może negatywnie wpłynąć na wygląd drzwi. Dotyczy to zwłaszcza wzorów z przetłoczeniami: jeśli przetłoczenie z boku i u góry jest np. 10 cm od krawędzi, to u dołu powinno być tak samo.

Warto też dać nadproża wyżej niż w projekcie - jak będize za wysoko, to można o wiele łatwiej zakleić dziurę byle czym, niż podkuwać/ścinać zbyt niskie nadproże.

Warto też dać nadproża wyżej niż w projekcie - jak będize za wysoko, to można o wiele łatwiej zakleić dziurę byle czym, niż podkuwać/ścinać zbyt niskie nadproże.

A napiszcie prosze jaka powinna byc "wzorowa" i "standardowa" wysokosc otworu "na gotowo", tj juz po styropianie i wylewkach - czyli liczac od podlogi do nadproza ?

Bede mial 206-207cm i ciagle mnie gnebi, czy nie za nisko - choc wszyscy zapewniaja, ze ujdzie ;)

pozdr.

wysokość otworów do drzwi o standardowych wymiarach czy to wewnosić ętrzntch czy zewnetrznych powinna wynosić 2100 mm.Drzwi wewnętrzne są zazwyczaj krotsze ( 2075 -2080 mm zależy od rodzajy ościeznicy i producenta) ,ale pozostaje jeszcze sprawa luzu na wypoziomowanie no i trzeba pamiętać ,że na podlodze coś będzie leżalo czy to panel czy plytki wtedy zostawia się luzu ok 15mm - 20mm tak aby skrzydło drzwi swobodnie przesuwalo się nad podlogą.Co do skracania drzwi to proponuję najpierw zapytać producenta ile w danym modelu drzwi mozna je podcinać.Można to zrobić ręczną pilarką z piła z drobnym zębem po uprzednim ustawieniu odległości cięcia - pilarki mają taką blokadę.Pmietać trzeba jednak przy drzwiach zwlaszcza do wc ,ze tam znajduja się albo tulejki ,albo kratka wentylacyjna i przed cięciem te elementy trzeba zdemontować.