dziki123 31.03.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Poziom wylewki końcowej trochę podniosłem, patrząc na schody i drzwi na taras. Teraz osadzając drzwi wewnętrzne mam za niskie otwory (3-5cm). Co zrobić:- ściąć nadproża ze zbrojeniem,- czy podciąć ościeżnicę i skrzydło drzwi (POL-SKONE - laminowane).co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.03.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Nadproża nie wolno ścinać, to element konstrukcyjny. Można jedynie podciać drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 31.03.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Alanta ma rację.Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki123 31.03.2003 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Tam gdzie są ściany nośne to zgadzam się, że to może osłabić konstrukcję, ale w ściankach działowych.....?A jeśli będę podcinał drzwi, czy ktoś ma w tej materii jakieś doświadczenia, czym i w jaki sposób, aby laminat nie odprysnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 01.04.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 A jak myślisz, co przeniesie ciężar ścianki nad nadprożem w ściance działowej ?Najlepiej chyba zawieść drzwi do jakiejś firmy, która ma maszyny do cięcia płyt laminowanych (Castorama, Obi, Nomi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Co do cięcia elementów laminowanych, to dobrze jest ten laminat najpierw naciąć / przeciąć np. nożem wzdłuż żądanej linii. Potem piłować drobnymi zębami, żadnych tam dużych skoków i "uchyłów" brzeszczota. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 01.04.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Oczywiście obciąć dzrwi. Nadproża utrzymują ciężar ścian ponad drzwiami. Co do metod cięcia dzrwi. Trzeba tak to wykonać aby nie zniszczyć drzwi.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viator01 01.04.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Sprawdź jakie masz nadproża, jeśli są betonowe lub prefabrykowane to nie radzę ciąć ale czasem wykonuje się je poprzez umieszczenie prętów zbrojeniowych w spoinie. W przypadku takim możliwe jest podcięcie kilku centymetrów nadproża, pod warunkiem, że po zabiegu przeniesie ono ciężar ściany ponad nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 01.04.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 nie każde drzwi można obciąć Naszych nie można było, bo na dole był jakiś element drewniany i obcięcie mogło spowodować 1) utratę gwarancji, 2) że blacha będzie odstawać i 3) że zostanie sama pianka bo drewienko ze środka wyleci. (Drzwi na wymiar, czas oczekiwania: 2 m-ce, za duże i za szerokie. Zaleta - niedrogie:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 dziki123, a z czego sciany, bo jak np. z bk to moze pokusic sie o podniesienie nadprozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziki123 01.04.2003 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Nośne ściany mam z Max-a (20cm), a działowe z cegłu dziurawki, natomist nadproża to beton zbrojony prętami. Nie wiem jak wysoko jest to zbrojenie, mam nadzieję że nie na samym dole i beton do zbrojenia można będzie ściąć.Natomiast drzwi polskone mają drewnianą ramę tylko o szerokości 4cm, więc można ich skrócić tylko max o 2 cm. Pewnie będę musiał trochę ściąć nadproże i trochę przyciąć drzwi, nieźle, chyba, że skuję wylewkę na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.04.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 betonu do zbrojenia nie można ścinać, musi zostać otulina min 2 cm, raz ze względu na rdzewienie prętów, dwa ze względu na ochronę p-poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Alanta, a jak by spróbować podnieść nadproża? Zdaję sobie sprawę z tego jaka to operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 02.04.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Niezły wybór 1. ściąć nadproża - jeżeli w ściance działowej to bym się nie zastanawiał, jeżeli nie to jest problem 2. skuć wylewkę - jak niedużo to nie powinno być problemu 3. skrócić drzwi - problemy z laminatem, jeżeli są to tylko jedne drzwi i były tanie to zastanowiłbym się nad zrobieniem drzwi na wymiar, jak nie to pozostaje cięcie. U mnie jest podobny problem - jedan ściana jest nośna (nie do ruszenia), druga działowa z cegły dziurawki, drzwi też mam (ale pełne drewniane) - na 95% będę skuwał szlichtę i robił futryny na wymiar - sama przyjemność . pzdr Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.04.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 nadproże zarówno ścianki działowej, jak i konstrukcyjnej, "dźwiga" ciężar ścianki nad otworem. Jeśli je wytniecie, to ścianka obciązy futrynę, w najlepszym wypadku futryna się ugnie i drzwi się nie domkną, w najgorszym po prostu futryna pęknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.04.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Sugeruję jednak podniesienie nadproża czyli przeniesienie go w całości do góry przez wybicie pustaków nad i podbicie pod nadprożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 16.02.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Odświeżę wątek, bo i ja jestem w podobnej sytuacji. Na poddaszu wszystkie otwory mam za niskie - wykonawca z gatunku "ja zawsze mam rację", chyba nie policzył styropianu, bo wszystkie mają ok 202cm. Nadproża mają 18-20cm wysokości (wylewane), na nich stoją 2 warstwy pustaków porotherm 11,5cm szerokości i na samej górze jedna warstwa cegieł - w sumie więc ok 60cm opiera się na nadprożu (2*24+6+zaprawa) I teraz widzę dwa rozwiązania:1) Podciąć 6cm nadproża, zostanie min. 12cm - więc powinno wytrzymać nad sobą 60cm działówki (ale wtedy jest to goły beton, bo 6cm wytnie mi też zbrojenie)2) Podciąć więcej nadproża i wstawić gotowe systemowe nadproże zbrojone, nad nim pewnie zostanie jeszcze kilka cm betonu. Rozwiązanie drugie na pewno bezpieczniejsze, ale trochę więcej roboty.... Na szczęście są to tylko 4 otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 16.02.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Żeby bezpiecznie podcinać drzwi trzeba sprawdzić na ile producent to dopuszcza. Zazwyczaj nie jest to więcej niż 2-3 cm. Niektórzy producenci drzwi dają możliwość większego docięcia, ale trzeba zamówić drzwi z dodatkową dolną częścią ramiaka.Takie większe docinanie może negatywnie wpłynąć na wygląd drzwi. Dotyczy to zwłaszcza wzorów z przetłoczeniami: jeśli przetłoczenie z boku i u góry jest np. 10 cm od krawędzi, to u dołu powinno być tak samo.Warto też dać nadproża wyżej niż w projekcie - jak będize za wysoko, to można o wiele łatwiej zakleić dziurę byle czym, niż podkuwać/ścinać zbyt niskie nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.02.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Warto też dać nadproża wyżej niż w projekcie - jak będize za wysoko, to można o wiele łatwiej zakleić dziurę byle czym, niż podkuwać/ścinać zbyt niskie nadproże. A napiszcie prosze jaka powinna byc "wzorowa" i "standardowa" wysokosc otworu "na gotowo", tj juz po styropianie i wylewkach - czyli liczac od podlogi do nadproza ? Bede mial 206-207cm i ciagle mnie gnebi, czy nie za nisko - choc wszyscy zapewniaja, ze ujdzie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_72 17.02.2009 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 wysokość otworów do drzwi o standardowych wymiarach czy to wewnosić ętrzntch czy zewnetrznych powinna wynosić 2100 mm.Drzwi wewnętrzne są zazwyczaj krotsze ( 2075 -2080 mm zależy od rodzajy ościeznicy i producenta) ,ale pozostaje jeszcze sprawa luzu na wypoziomowanie no i trzeba pamiętać ,że na podlodze coś będzie leżalo czy to panel czy plytki wtedy zostawia się luzu ok 15mm - 20mm tak aby skrzydło drzwi swobodnie przesuwalo się nad podlogą.Co do skracania drzwi to proponuję najpierw zapytać producenta ile w danym modelu drzwi mozna je podcinać.Można to zrobić ręczną pilarką z piła z drobnym zębem po uprzednim ustawieniu odległości cięcia - pilarki mają taką blokadę.Pmietać trzeba jednak przy drzwiach zwlaszcza do wc ,ze tam znajduja się albo tulejki ,albo kratka wentylacyjna i przed cięciem te elementy trzeba zdemontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts