Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKRZAT - komentarze do dziennika Kasi i Łukasza

kasia w

Recommended Posts

Hej! Kasiu :wink:

Czytam sobie cały czas po cichutku Twoje zmagania i....

Tak sobie myślę - chyba trzeba zmienić nazwę domu w tytule dziennika i komentarzy ?

:wink:

Cześć zielonooka!

Wiem wiem :oops:

Mam pewien pomysł jak fajnie zrobić patrer mojego domku tak aby w pełni wykorzystać powierzchnię i ogólnie, żeby było tak jak ja chcę.

Spotkanie z moim architektem mam za niecałe 2 tygodnie, a bardzo chciałabym wiedzieć czy to wszystko ma ręce i nogi :wink:

Przesłałm to mailem do pracowni i mam nadzieję, że jutro będę miała odpowiedź.

I jak się okaże, że to co sobie wymyśliłam można zrealizować w praktyce to może nie będę aż tak bardzo musiała zmieniać nazwy mojego dziennika :lol:

Pozdrawiam kasia

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No no :D :D :D Kasiu podobaja mi się te zmiany. Zyskujecie dodatkowy pokój - nieduży ale jak przydatny :D

Nie jestem tylko pewien czy da się wygodnie przechodzić spod schodów do tego pomieszczonka za nim. Wg mnie trzeba będzie wchodzić będąc pochylony a to mało wygodne. No chyba żeby się obniżyło podłogę pod schodami ale nie wiem czy to dobre rozwiĄzanie. Wyjściem byłoby zrobienie wejścia do tego pomiesczenia przez pokój no ale jakbyś tam na przykład trzymała kosiarkę to musisz z nią przejeżdzać przez pokój np z dywanem perskim :(

Jeżeli chodzi o toaletę z pomieszczeniem gosp. to czy nie lepiej byłoby zrobienie tak jak w projekcie C77a???? Tzn, że najpierw masz toaletę a potem drzwi i pomieszczenie gosp. Tylko jest jeden problem: jeżeli w takim pomieszczeniu będziesz chciała umieścić np kocioł gazowy to musi ono spełniać normy tzn z tego co pamiętam musi mieć chyba conajmniej 8m3. Ale nie jestem pewien czy to było na pewno 8m3. Musiałabyś to jeszcze sprawdzić i wymierzyć to pomieszczenie czy tyle będzie miało. Komin na pewno będzie można przesuwać bez problemu - ja tez przesuwałem, ważne tylko żeby nie wyszedł w miejscu gdzie na górze będzie krokiew.

Tak na gorąco to tyle co mi sie nasunęlo :D

P.S. Rysuneczek piekny :D

No no :D :D :D Kasiu podobaja mi się te zmiany. Zyskujecie dodatkowy pokój - nieduży ale jak przydatny :D

Dzięki Romek, a już myślałam, że ochrzan za ciągłe kombinowanie dostanę :wink:

Nie jestem tylko pewien czy da się wygodnie przechodzić spod schodów do tego pomieszczonka za nim. Wg mnie trzeba będzie wchodzić będąc pochylony a to mało wygodne. No chyba żeby się obniżyło podłogę pod schodami ale nie wiem czy to dobre rozwiĄzanie. Wyjściem byłoby zrobienie wejścia do tego pomiesczenia przez pokój no ale jakbyś tam na przykład trzymała kosiarkę to musisz z nią przejeżdzać przez pokój np z dywanem perskim :(

Z tą garderobą to jest sprawa otwarta...

Wszystko zależy co się będzie dało zrbić. Jak pisałam może to być garderoba lub schowek dostępny z pokoju, albo pomieszczenie dostępne z ogrodu. Się zobaczy i się zrobi dobrze :wink:

Jeżeli chodzi o toaletę z pomieszczeniem gosp. to czy nie lepiej byłoby zrobienie tak jak w projekcie C77a???? Tzn, że najpierw masz toaletę a potem drzwi i pomieszczenie gosp.

Ja tak nie chcę :( Już o tym myślałam, ale wolę mieć jedno większe pomieszczenie :)

Tylko jest jeden problem: jeżeli w takim pomieszczeniu będziesz chciała umieścić np kocioł gazowy to musi ono spełniać normy tzn z tego co pamiętam musi mieć chyba conajmniej 8m3. Ale nie jestem pewien czy to było na pewno 8m3. Musiałabyś to jeszcze sprawdzić i wymierzyć to pomieszczenie czy tyle będzie miało.

Będziemy mieli zwykły, ładny piec, który bardzo fajnie można wkomponować w łazienkę :D

Komin na pewno będzie można przesuwać bez problemu - ja tez przesuwałem, ważne tylko żeby nie wyszedł w miejscu gdzie na górze będzie krokiew.

No to super :D :D :D

Rysuneczek też mi się podoba. :)

Pozdrawiam kasia

Będziemy mieli zwykły, ładny piec, który bardzo fajnie można wkomponować w łazienkę

?????????

co to znaczy??????

co to jezt " zwykły " piec????

jaki rodzaj??? :D

Cześć Romek!

Z wyglądu to na przykład taki:

http://www.vaillant.pl/product.php?folder_default_tree=10002-10325-10357&folder_default_netfolderID=10446&folder_where_from=default&product_default_id=1599

Sczerze to ten temat jest nam jeszcze obcy :wink:

Pozdrawiam kasia

Kasia, zmiany bardzo fajne. Tym połączeniem kibelka z pom. gosp. i pralnią to bym sie nie martwiła, skoro piec będzie mały można tam zrobić funkcjonalne pomieszczenie.

Też tak myślę :)

Teraz zdałam sobie sprawę, że nad takim projektem to trzeba siedzieć i siedzieć i tak kombinować, żeby było tak jak my chcemy, a nie dostosowywać się do pierwotnej wersji.

Naprawdę jestem bardzo zadowolna z tej opcji z dodatkowym pokojem na dole.

W takiej postaci ten dom ma wszystko czego potrzebujemy. :lol:

Pozdrawiam kasia

Kasiu miałbym obawy czy taki piec Wam wystarczy.

JAkoś nie wydaje mi się żeby zasobnik 20l wystarczył do poboru wody jednocześnie w trzech miejscach jak to piszą na stronie.

Wogóle strasznie mały ten zasobnik.

Ja po wnikliwym przestudiowaniu tematu zdecydowałem sie na jednofunkcyjny piec i osobny zasobnik 120l do którego podłączyłem cyrkulację.

Na razie działa super :D

Cześć Kasiu, :D

Dzięki że się do mnie odezwałaś a tym samym zmotywowałaś aby wrócić tu po dłuższej przerwie.

Widzę, że u Ciebie wszystko idzie zgodnie z planem – bardzo się cieszę. :)

A pomysły na przerobienie projektu są super – teraz tylko ja się zastanawiam, bo tak naprawdę w swoim projekcie nie za bardzo zmieniłam, tak naprawdę to prawie nic :-? . Niestety przypuszczam, że jak dom będzie rósł w górę (oby) pomysł będzie gonić pomysł (dobrze że w archipelagu takich zmian nie trzeba wcześniej ustalać).

Pozdrawiam i obiecuję że będę częściej wpadać w odwiedziny :lol: :lol:

Kasiu miałbym obawy czy taki piec Wam wystarczy.

JAkoś nie wydaje mi się żeby zasobnik 20l wystarczył do poboru wody jednocześnie w trzech miejscach jak to piszą na stronie.

Wogóle strasznie mały ten zasobnik.

Ja po wnikliwym przestudiowaniu tematu zdecydowałem sie na jednofunkcyjny piec i osobny zasobnik 120l do którego podłączyłem cyrkulację.

Na razie działa super :D

Mój tata też poleca nam jednofunkcyjny piec + zasobnik.

Ale tak jak pisałam w ogóle nie przerabialiśmy tego tematu...

Nie wiem co i jak :oops:

Wiem tylko, że moi rodzice mają piec i wielki bojler w kotłowni...

Wiem też, że ich znajomi mają taki piec, który pokazałam wcześniej (bez bojlera)...

I jedni i drudzy mówią, że są bardzo zadowoleni z tego co mają :wink:

Ale w gruncie rzeczy to jakbyśmy zdecydowali się na piec + zasobnik to w tym pom. gosp. i tak się to zmieści :D

Romek a mógłyś pokazać jak wygląda twój piec?

Pozdrawiam kasia

Cześć Kasiu, :D

Dzięki że się do mnie odezwałaś a tym samym zmotywowałaś aby wrócić tu po dłuższej przerwie.

Widzę, że u Ciebie wszystko idzie zgodnie z planem – bardzo się cieszę. :)

A pomysły na przerobienie projektu są super – teraz tylko ja się zastanawiam, bo tak naprawdę w swoim projekcie nie za bardzo zmieniłam, tak naprawdę to prawie nic :-? . Niestety przypuszczam, że jak dom będzie rósł w górę (oby) pomysł będzie gonić pomysł (dobrze że w archipelagu takich zmian nie trzeba wcześniej ustalać).

Pozdrawiam i obiecuję że będę częściej wpadać w odwiedziny :lol: :lol:

Trzymam Cię Weronika za słowo :D

Pozdrawiam kasia

Właśnie przeczytałem odpowiedz Pana Biryło

Zwrócił on uwagę na coś czego ja wcześniej nie zauważyłem. Rzeczywiście ścianę pomiędzy salonem a schodami narysowałaś Kasiu jako cienka ścianę działową a na projekcie jest to ściana nośna. Mam też nadzieję, że to nie była celowa zmiana. BEz sensu jest robić tą ściankę trochę cieńszą a przez to kombinować zmianę stropu.

Widzę, że zwrócił on uwagę na to samo co ja - na to czy da się prześć do pomiesczenia za schodami bez pochylania się. Jeżeli te schody są takie wąskie jak na C77a to na pewno się to nie uda. Kasi jakie wymiary mają te schody? Chodzi mi o szerokość i długość.Ale Pan Biryło podsunął super rozwiązanie - wydłużenie ponlego biegu tak aby zakręt wyszedł wyżej. No a jak sie nie uda to najwyżej zrobisz wejście z tego dodatkowego pokoju. Myślę, że najważniejsze jest to, że uzyskaliście dodatkowy pokój a sprawę wejścia jakoś rozwiążecie.

Jak napisał PAn Biryło powiększone pomiesczenie gospodarcze "na oko" spełnia wymogi co do wielkości. Musielibyście to sprawdzić. No i najważniejsze jest to jaki piec wybierzecie- z zamkniętą komorą spalania ( wtedy pobiera powietrzez z zewnątrz) - wtedy pomieszczenie może być mniejsze - 6,5m3 - jak to powiedział Pan Biryło, czy też będzie to piec z otwarta komorą spalania (wtedy pobiera powietrzez z pomiesczenia ) - wtedy pomiesczenie musi być większe -8m3. W zależności od rodzaju pieca trzeba też zastosować odpowiedni wkład kominowy.

No a z przesunięciem komina tak jak myślałem nie ma problemu.

Ale się rozpisałem. Cieszę się, że wszystko dobrze się układa i najprawdopodobniej będziecie mieli dodatkowy pokój :D

No ale się przyda bo przecież jak wszyscy czytelnicy dziennika przyjadą na parapetówę to będą musieli gdzieś spać :D :D :D :lol: :lol:

Właśnie przeczytałem odpowiedz Pana Biryło

Zwrócił on uwagę na coś czego ja wcześniej nie zauważyłem. Rzeczywiście ścianę pomiędzy salonem a schodami narysowałaś Kasiu jako cienka ścianę działową a na projekcie jest to ściana nośna. Mam też nadzieję, że to nie była celowa zmiana. BEz sensu jest robić tą ściankę trochę cieńszą a przez to kombinować zmianę stropu.

Ściana jak najbardziej będzie nośna, tak jak w projekcie :D

Nie będziemy nic zmieniać :D

Po prostu kopiowałam tę część domu z projektu Barwny a tam ta ściana jest ścianą działową. Nie zwróciłam na to uwagi :oops:

Widzę, że zwrócił on uwagę na to samo co ja - na to czy da się prześć do pomiesczenia za schodami bez pochylania się. Jeżeli te schody są takie wąskie jak na C77a to na pewno się to nie uda. Kasi jakie wymiary mają te schody? Chodzi mi o szerokość i długość.Ale Pan Biryło podsunął super rozwiązanie - wydłużenie ponlego biegu tak aby zakręt wyszedł wyżej. No a jak sie nie uda to najwyżej zrobisz wejście z tego dodatkowego pokoju. Myślę, że najważniejsze jest to, że uzyskaliście dodatkowy pokój a sprawę wejścia jakoś rozwiążecie.

Patrzę na te schody i nie wiem czy dobrze to widzę :x

Z tych wszystkich rysunków wynika, że schody mają szerokość 83 cm.

Do tego zakrętu ich długość wynosi 2,49m

A od zakrętu na poddasze 2,81m

Cieszę się, że wszystko dobrze się układa i najprawdopodobniej będziecie mieli dodatkowy pokój :D

:lol: :lol: :lol: - ja też bardzo bardzo się cieszę

No ale się przyda bo przecież jak wszyscy czytelnicy dziennika przyjadą na parapetówę to będą musieli gdzieś spać :D :D :D :lol: :lol:

No dokładnie :D

A ty myślisz, że po co ja ten pokój robię :lol: :wink:

Pozdrawiam cieplutko Kasia

Z tych wszystkich rysunków wynika, że schody mają szerokość 83 cm.

Do tego zakrętu ich długość wynosi 2,49m

A od zakrętu na poddasze 2,81m

Kurcze to strasznie wąskie te schody. U mnie schody są szerokie na 1m a i tak myślę. że są bardzo wąskie i nie jest łatwo coś wielkiego wnieść na górę, U mnie sprawę pogarsza to , że na zakręcie są one zabiegowe i np z kanapą nieźle się natrudziliśmy.

Jak jescze na tych 83cm dasz balustrdę z jednej strony to wogóle zrobi się wąsko.

Ale ponieważ ściana pomiędzy schodami a tym dodatkowym pokojem jest ścianą działową to możnaby ją trochę przesunąć tak żeby uzyskać szersze schody, comajmniej metrowe

A tak wogóle to co tak wszyscy inni czytelnicy dziennika zamilkli?????????

Cześć Romek!

Też myślę, że wąskie :(

Jeśli dobrze to odczytałam to faktycznie można się zastanowić nad poszerzeniem ich, tak aby były wygodne :D

Ale to już jest zadanie dla architekta.

Jutro zadzwonię do mojego geodety i zapytam czy te moje cholerne mapki to ja kiedyś zobaczę :evil:

Pozdwaiam kasia