marta_zaz 09.02.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Czesc Kasiu, A jak tam odwierty?? Czy zjawil sie w koncu geolog lub chociaz skontaktowal??? Zime to faktycznie mamy "kiepska", choaciaz jak dla nas to nawet nie zle Moze szybciej ta pierwsza lopate sie wbije Pozdrowionka i powodzenia, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 12.02.2007 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Czesc Kasiu, A jak tam odwierty?? Czy zjawil sie w koncu geolog lub chociaz skontaktowal??? Odwiert gotowe - dziury łogromne - robią wrażenie Zime to faktycznie mamy "kiepska", choaciaz jak dla nas to nawet nie zle Moze szybciej ta pierwsza lopate sie wbije Pozdrowionka i powodzenia, Marta U nas jeszcze papiery więc jak zaczniemy w maju to i tak będzie super Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roni 13.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Dzisiaj zadzwonił do mnie konstruktor - pan Andrzej. Ma wyniki badania geologicznego i powiedział, że wcale to tak ciekawie nie wygląda Ziemia na działce jest bardzo gliniasta. Wspomniał coś o zastąpieniu tradycyjnych ław fundamentowych płytą fundamentową. Jutro pojedziemy do niego i wszystkiego się dowiemy. Hej, A u nas chyba też glina, z kamieniami I co tu robić. Myslałam, że w górach wszędzie takie podłoże...hmmm???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 13.02.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witajcie,No gleba u nas niestety najlepsza nie jest, kamienie i glina to standart, troche mnie zastanawia... na co liczyl Pan Konstruktor???I ta zmiana na plyte betonowa... Hmmm, jakos wszedzie zawsze robilo sie normalne fundamenty i bylo ok. My tez mamy gline i kamienie - jak wszedzie w okolicy, i bedziemy miec zwykly fundament. Z tego co sie orientowalam, plyta fundamentowa wychodzi drozej niz kopane fundamenty, ale dlaczego... Pozdrowionka,Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.02.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 JA też mam gline, żadnych odwiertów nie robiłem i robiłem zwykłe fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 14.02.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 no jasne że drożej - daj se spokój - ludziska leją w gline i chałupy stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 14.02.2007 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Zgadzam się, że w porównaniu ze zwykłym trdycyjnym fundamentem, kopanym na około 1,2 na płaskiej działce to płyta fundamentowa jest rozwiązaniem droższym. Ale w naszym przypadku może się okazać, że cena będzie zblizona jak nie niższa. Czytałam trochę o płycie fundamentowej i jest to dobre rozwiązanie gdy występują niejednorodne warunki gruntowe, a u nas tak właśnie jest. Poza tym dużym plusem jest ograniczenie robót ziemnych. No i takich rozwiązań nie proponuje się wówczas kiedy bez problemu można postawić dom na tradycyjnym fundamencie. Kiedy jest tzw. trudny grunt to chyba warto rozważyć różne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roni 14.02.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Chyba masz rację Kasiu,Sama zaczynam się zastanawiać, co zrobić, bo jak już mówilam- grunt mamy podobny. W sumie- lepiej zapobiegac, niż później się wkurzac, ze można było uniknąc wielu problemów ( jesli by się oczywiscie pojawiły).Hmmmm????I co tu robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 15.02.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Kurcze strasznie poważnie ta ekspertyza brzmi. Może rzeczywiście lepiej by było z ta płytą?? Lepiej się nie będę jako laik na ten temat wypowiadał Kasiu jak wykonywano te badania? Skąd wiadomo, że fundament powinien byc posadowiony na głębokości 3m??? Kopano takie głębowie dziury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 15.02.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A dlaczego płyta wyjdzie taniej? Wykop i tak trzeba zrobić, drenaż też. A może zamiast tak głębokich fundamentów zastosować betonowe słupy? Tylko czy to wszystko jest konieczne? My daliśmy zwykłe fundamenty, choć na działce jest tylko glina, a kamieni to tyle co kot napłakał (a myśleliśmy, że uzbieramy na skalniak). Mamy dom położony w najwyższym miejscu w promieniu 50m, co prawda 1m wyżej, ale zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.02.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 mnie tez sie zdaje że ktoś tam chce cie naciągnąc na koszty.... nie wiem.... moim zdaniem trzbeby było jedynie dać większe ławy może wpuśćić kilka słupów dla wzmocnienia.... no nie wiem... pogadaj jeszcze z mądrymi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 15.02.2007 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chyba masz rację Kasiu, Sama zaczynam się zastanawiać, co zrobić, bo jak już mówilam- grunt mamy podobny. W sumie- lepiej zapobiegac, niż później się wkurzac, ze można było uniknąc wielu problemów ( jesli by się oczywiscie pojawiły). Hmmmm????I co tu robić??? Dominikai myślę, że powinnaś spytać co o tym myśli architekt, który będzie adaptował Wasz projekt Kurcze strasznie poważnie ta ekspertyza brzmi. Może rzeczywiście lepiej by było z ta płytą?? Lepiej się nie będę jako laik na ten temat wypowiadał Kasiu jak wykonywano te badania? Skąd wiadomo, że fundament powinien byc posadowiony na głębokości 3m??? Kopano takie głębowie dziury? Romek jeśli chodzi o badania geologiczne to polegają one na wywierceniu dziur na głębokość 4m. Robi się to specjalnym sprzętem nie koparką. U nas były trzy odwierty. No i na ich podstawie można określić jaki grunt występuje na działce. Ja też jestem laikiem i nie znam się, dlatego pytam i słucham co mają inni do powiedzenia na ten temat. Ale wiadomo - decyzja należy do nas A dlaczego płyta wyjdzie taniej? Wykop i tak trzeba zrobić, drenaż też. A może zamiast tak głębokich fundamentów zastosować betonowe słupy? Tylko czy to wszystko jest konieczne? My daliśmy zwykłe fundamenty, choć na działce jest tylko glina, a kamieni to tyle co kot napłakał (a myśleliśmy, że uzbieramy na skalniak). Mamy dom położony w najwyższym miejscu w promieniu 50m, co prawda 1m wyżej, ale zawsze Witaj Szkrabie! Nie upieram się, że będzie taniej, ale może okazać się, że cena będzie zbliżona. Zgadzam się wykop trzeba zrobić, ale nie taki głęboki. U nas glina na działce jest plastyczna i miękkoplastyczna No i spadek 4m - na całej długości działki To sporo. Poza tym uważam, że na tak ważnym elemencie domu jakim jest fundament nie opłaca się tak bardzo oszczędzać. Ja po prostu chcę, żeby było dobrze. mnie tez sie zdaje że ktoś tam chce cie naciągnąc na koszty.... nie wiem.... moim zdaniem trzeba by było jedynie dać większe ławy może wpuśćić kilka słupów dla wzmocnienia.... no nie wiem... pogadaj jeszcze z mądrymi.... Cześć świerczu! Nie wiem dlaczego konstruktor miałby mnie naciągać na koszty. Jaki miałby w tym interes??? On odnosi się do badania geologicznego. Tylko tyle. Proponuje mi inne rozwiązanie, bo jeśli by się trzymać zaleceń geologa to trzeba by było kopać 3m. O słupach nic nie mówił, ale się dowiem jak z tym sprawa wygląda. Konstruktor ma mi zrobić wycenę płyty fundamentowej, więc wtedy zobaczymy jak jest naprawdę z ceną... Pozdrawiam wszystkich - Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 16.02.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Trochę o słupach i stopach fundamentowychA jeżeli okaże się, że najlepszym rozwiązaniem jest płyta, to może warto zastanowić się na tym: http://www.legalett.com.pl a tutaj dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 16.02.2007 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Trochę o słupach i stopach fundamentowych A jeżeli okaże się, że najlepszym rozwiązaniem jest płyta, to może warto zastanowić się na tym: http://www.legalett.com.pl a tutaj dyskusja Cześć Szkrabie! Dziękuję za linka Jeśli chodzi o legalett to trochę już czytałam. Jak wszystko także legalett ma swoich zwolenników i przeciwników. Jak dla mnie to bardzo logiczne jest to, że jeśli zdecydujemy się na płytę to warto się zastanowić nad jej ogrzaniem. Jak na razie czytam, zapisuję linki w "ulubionych". Przed nami weekend - więc będziemy mieli więcej czasu na wgłębienie się w temat.... Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.02.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Kasiu moje gratulacje Zajrzyj na str 94 marcowego muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 19.02.2007 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Kasiu moje gratulacje Zajrzyj na str 94 marcowego muratora Ale to miłe Zaraz dzwonię do męża, że sławną żonkę ma.... Romek Ty to masz oko Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 19.02.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witaj Kasiu:)! Przede wszystkim GRATULACJE!! - też mam nowego Muratora .. Przeczytałam Twój dziennik i muszę powiedzieć, że z górki to nie mieliście ..ale jak widać ludzie mają problemy i problemiska, których podczas budowy nie brakuje.. Teraz pojawił się kolejny dylemat (fundamenty), ale mam nadzieję, że decyzja okaże się strzałem w dziesiątkę!! Bardzo ładna działeczka i te drzewa...super! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roni 19.02.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 A o co chodzi....nie mam muratora ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.02.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 gdzie jest mój murator? gdzie polazł mój mąż pewnie z gazeta i nie moge sprawdzic 94 strony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 19.02.2007 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witaj Kasiu:)! Przede wszystkim GRATULACJE!! - też mam nowego Muratora .. Przeczytałam Twój dziennik i muszę powiedzieć, że z górki to nie mieliście ..ale jak widać ludzie mają problemy i problemiska, których podczas budowy nie brakuje.. Teraz pojawił się kolejny dylemat (fundamenty), ale mam nadzieję, że decyzja okaże się strzałem w dziesiątkę!! Bardzo ładna działeczka i te drzewa...super! Pozdrawiam Witam Monika u siebie Byłam już na Twojej budowie i obiecuję regularnie zaglądać. Z górki u nas nie było, ale co....jest git Piszę to już kolejny raz, ale już nie mogę doczekać się jak u nas wszystko ruszy i zacznie się prawdziwe budowanie Dzięki za gratulacje Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts