Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKRZAT - komentarze do dziennika Kasi i Łukasza

kasia w

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no no widzę że się bedzie działo . jeżeli moge doradzić do podłogówki petla najwyżej 70 m z 16 rurki i nie daj sobie wmówić że może być więcej bo będziesz tego żałować .

pozdrawiam maanmy

maanmy a tak trochę jaśniej, bo ja to w ogóle nie w temacie....

jaka pętla?

jak na razie centralne się liczy więc jeszcze nic nie wiem, jakie rurki, jakie pętle :wink:

Pozdrówki kasia

Kasiu,

super, że ruszyliście do przodu. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczniecie wykończeniówkę :lol: Dzieciaczki póki są małe napewno z przyjemnoscią zamieszkają razem w pokoju. Pewnie dopiero za parę lat każde będzie chciało być w swoim pokoju.

witaj Monia :)

ty jak zawsze na posterunku :wink: :lol:

też myślę, że będzie im tam fajnie - dodatkowy pokój narazie będzie dla starszyzny :wink:

Pozdróweczki kasia

no no widzę że się bedzie działo . jeżeli moge doradzić do podłogówki petla najwyżej 70 m z 16 rurki i nie daj sobie wmówić że może być więcej bo będziesz tego żałować .

pozdrawiam maanmy

maanmy a tak trochę jaśniej, bo ja to w ogóle nie w temacie....

jaka pętla?

jak na razie centralne się liczy więc jeszcze nic nie wiem, jakie rurki, jakie pętle :wink:

Pozdrówki kasia

odpowiem za maanmy jeśli źle piszę lub wcinam się to mnie maanmy skarć publicznie

a mianowicie chodzi szanownemu koledze o to, że jak będziecie robili ogrzewanie podłogowe to rurki do niego rozwija się ładnie po podłodze i tworzą one pętlę (wejście i powrót z jednej rurki to jedna pętla) i właśnie szanowny kolega sugeruje żeby takich pojedynczych pętli nie robić dłuższych niż 70m jeśli robione są one z rury fi16mm. oczywiście chodzi o opory płynięcia cieczy i tym samym wydajność takiej podłogówki przy większych długościach może ona pracować nieefektywnie.

Hej Kasiu

ale miło znów oglądać fotorelacje z Waszego domku :D

jestem zdania ze jeden pokój dla dzieci na kilka lat to napewno dobry pomysł, ja myslalam ze wrzuce moich z łozkami do jednego ,a w drugim beda mieli swoje zabawki, w koncu teraz wciaz sa razem i ciekawa jestem czy nie bedą bac sie spac osobno :roll:

no ale plany zmienilam bo jak wiesz Zuzia od wrzesnia pojdzie do szkoły i Kasper bedzie jej przeszkadzal w nauce i odrabianiu zadań domowych :wink:

a!

pochwale Ci sie ze moje sloneczko poszlo wczoraj pierwszy raz do przedszkola

mój mąż ktory wczoraj miał urlop zadzwonil do mnie do pracy i poinformowal mnie ze mój maluszek pomaszerowal za Zuzia (jak on to mówi) do skoły.

Łukasz dzięki za wyjaśnienie :lol:

Małgosieńko - napisz jak Kasperek znosi przedszkole.... my czekamy na miejsce już od stycznia... Piotrek baardzo chce iść, pomimo, że mieliśmy już w listopadzie jedną nieudaną próbę... przez dwa miesiące nie chciał słyszeć o przedszkolu, ale już mu przeszło...

zobaczymy jak będzie w realu...

Trzymam kciuki za Twojego maluszka, żeby jak najmniej łez było :roll:

pozdróweczki kasia

Małgosieńko[/b] - napisz jak Kasperek znosi przedszkole.... my czekamy na miejsce już od stycznia... Piotrek baardzo chce iść, pomimo, że mieliśmy już w listopadzie jedną nieudaną próbę... przez dwa miesiące nie chciał słyszeć o przedszkolu, ale już mu przeszło...

pozdróweczki kasia

to w ogóle jest dla mnie dziwna sytuacja

ani nie zaprowadzam go ani nie odbieram :(

pracuje juz od stycznia blisko naszego domu wiec dojezdzam

mama twierdzi ze te 4 godziny to w zupelnosci mu wystarczy, wraca do domu wypompowany i z checia kladzie sie na drzemke ;)

na razie jest niezle, ale z doswiadczenia z Zuzia wiem, ze kiedy minie euforia to moze mu sie odechciec pzredszkola.

Jak masz okazjie i mozliwosci zaprowadzaj Piotrusia chociaz na 3 godziny, ale zeby chodzil systematycznie

Małgosieńko[/b] - napisz jak Kasperek znosi przedszkole.... my czekamy na miejsce już od stycznia... Piotrek baardzo chce iść, pomimo, że mieliśmy już w listopadzie jedną nieudaną próbę... przez dwa miesiące nie chciał słyszeć o przedszkolu, ale już mu przeszło...

pozdróweczki kasia

to w ogóle jest dla mnie dziwna sytuacja

ani nie zaprowadzam go ani nie odbieram :(

pracuje juz od stycznia blisko naszego domu wiec dojezdzam

mama twierdzi ze te 4 godziny to w zupelnosci mu wystarczy, wraca do domu wypompowany i z checia kladzie sie na drzemke ;)

na razie jest niezle, ale z doswiadczenia z Zuzia wiem, ze kiedy minie euforia to moze mu sie odechciec pzredszkola.

Jak masz okazjie i mozliwosci zaprowadzaj Piotrusia chociaz na 3 godziny, ale zeby chodzil systematycznie

Wiem, wiem, ale na razie nie ma miejsca w przedszkolu do którego chciałabym go posłać....

Dlatego dzwonię tam co tydzień i liczę, ze ktoś zrezygnuje :roll:

Jest miejsce w przedszkolu waldorfskim :roll:

buźka dla dzieci, uciekam do swojej łobuziary

witam :)

Mój Olek na szczęście nie przejawia objawów kolki. Jem wszystko, nabiał, smażone, gotowane i jest OK. Czasem go tylko brzuszek boli ale robię masaż, daję herbatkę z kopru włoskiego i jest OK. Co do spania w nocy to co 2 godziny karmienie ale takto po karmieniu idzie spać więc też nie narzekam. Generalnie w porównaniu do Wiktora to aniołek.

Zazdroszczę wam etapu na którym się znajdujecie. My narazie w punkcie wyjścia. Mamy pozwolenie na budowę, ale zanim znajdziemy budowlańców i załatwimy kredyt to minie rok :/ A my nadal w tej beznadziejnej kawalerce :/

witam dopiero niedawno znalazłam twój dziennik niestety ja jeszcze się nie buduję i nie mam swojego dziennika ale lubię czytać inne zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć to jest niesamowita kopalnia wiedzy, ale ja w innej sprawie jeżeli chodzi o kolki to polecam espumisan lub esputicon to są kropelki które likwidują wzdęcia pozdrawiam :lol: mam nadzieję że pomoże

Cześć Moniczka :)

Ten nasz piec kominkowy kosztuje niecałe 5000 zł z montażem.

Robi je firma ROMOTOP, a nasz model nazywa się AVILA metal + kamień...

Tutaj możesz sobie pooglądać (większość mieści się w przedziale od 5000 do 8000zł)

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/

Pozdrówki

kasia

Cześć Kasiu!

Czuję się zaszczycona wzmianką na mój temat w Twoim Dzienniku! I tyle miłych słów...o mnie :D

Jeśli chodzi o nasze siły ( psychiczne i fizyczne ) do budowy wymarzonego domku to muszę uczciwie powiedzieć, że wiele zawdzięczamy Tobie i w trakcie budowy uzbiera się pewnie więcej tej wdzięczności :)

Dzięki Twojej niesamowitej życzliwości dla m.in. takich "boroków" jak my - możemy korzystać z Twojego doświadczenia, uczyć się na cudzych, a nie własnych błędach albo podpatrzeć fajne rozwiązania itp.

W końcu jesteś pionierem budowy Skrzata! Jesteś wielka!!!

Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo za możliwość obejrzenia Twojego domku. Jest śliiiiicznyyyy!!!!!! Naprawdę, zakochałam się w nim! Zdjęcia nie oddają ani połowy jego uroku!

Zaraz na drugi dzień poleciałam zamówić projekt! :D :D :D

buziak M.

A odnośnie budowy:

Lecicie z robotą, ze hej!!!! Po prostu niewiarygodne! Tylko tak dalej, a nie obejrzysz się, jak będziesz już mieszkać! Trzymam kciuki za Was!

Koza śliczna!! "Pięknościowa" po prostu - jak mówią moje dzieci :)

Moim zdaniem - świetny wybór! :D

Co do łazienki na górze może do alternatyw na "niefortunny murek" dołożyłabyś taką:

zabudować murek ścianką kart - gips, ale zrobić w niej takie kwadratowe lub prostokątne wnęki 1, 2 lub więcej, symetrycznie lub nie, mogą być podświetlane wpuszczonymi w "sufit" takich wnęk halogenkami.

O ile oczywiście rozwiązania tego typu Ci się podobają. :roll: Wtedy od strony łazienki masz miejsce na świeczuszki i inne "pierdoloty", a od strony schodów nadal masz duży schowek....

Dlaczego wybrałaś kręgi betonowe do szamba? Lepsze są Twoim zdaniem? :roll:

pozdrowionka

M.

Cześć Moniczka :)

Ten nasz piec kominkowy kosztuje niecałe 5000 zł z montażem.

Robi je firma ROMOTOP, a nasz model nazywa się AVILA metal + kamień...

Tutaj możesz sobie pooglądać (większość mieści się w przedziale od 5000 do 8000zł)

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/

Pozdrówki

kasia

Kasiu,

dziękuję za odpowiedz :lol: Mam nadzieję, że zamierzacie ją kupić w niedługim czasie i będę mogła podpatrzeć jak prezentuje się w rzeczywistości.

Magda - no widzę, że Twój zapał nie zmniejszył się ani trochę.... Dzięki za tyle miłych słów - miód na moje uszy :wink: :lol:

Jeśli chodzi o szambo to kręgi są chyba najtańszym rozwiązaniem, tym bardziej, że za 2 lata mamy być podłączeni do kanalizacji :roll:

Maanmy - tu są parametry tego pieca:

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/avila-steel.htm

Moniczka - raczej to będzie jeden z ostatnich wydatków, ale mam nadzieję, że nie za 5 lat :wink:

Pozdrawiam

kasia