Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKRZAT - komentarze do dziennika Kasi i Łukasza

kasia w

Recommended Posts

Jestem w szoku :o :o :o :o

byłem pewien że w Skrzacie dach jest taki ze szpicem :D Tak wygląda to na stronach muratora z tym projektem.

Zaskoczyłaś mnie :D

Czyli wynika z tego że nie ma "szpica" tylko na górze jest kalenica??

Chyba jest ona bardzo krótka co??

Możesz wrzucić jakieś zdjęcie na której byłoby to widoczne??

Jeżeli chodzi o kominek to będzie on umieszczony tak jak w projekcie na ścianie kominowej oddzielającej salon od kuchni.Ale na razie z niego rezygnujemy, przygotowany jest komin, nawiew pod posadzka więc zawszwe można kupic skład kominkowy, obudować nidą i będzie gotowe :D

Tak patrze na tą Waszą adaptację i mam jedno pytanie: czy w salonie w kierunku N przewidujecie drzwi tarasowe czy też okno???

Podobaja mi się te podrójne drzwi na taras w kierunku W :D

P.S. Przyjadę pociągiem :D

Cześć Romek!

Ale numer co?

Wkleję widok jednej z elewacji, sory za jakość, ale to zwykłe zdjęcie kartki z projektu... :-?

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/7/6/2/21139767_d.jpg

Zmierzyłam linijką na projekcie i wychodzi mi, że "ta prostka" ma długość 2,6m.

Jeśli chodzi o północną stronę salonu to będzie tam zwykłe okno. Musimy też mieć jakieś pole manewru w ustawianu mebli. A i tak nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać... :wink: :wink: :wink:

P.S. Zapraszam :) :) :)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

noooo, będą śniadanka latem na tarasie. Szkoda tylko tego zachodu Słońca że się schowa za garażem :( ale przynajmniej nie będzie wam mocno wiało od zachodu :D

kurka strony mi się porypały :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:

Jasne że będziecie mieć piękny zachód w salonie ale i silne zachodnie wiatry dadzą Wam popalić czasem :wink:

Kasiu no to tylko muszę Wam pogratulować. Dom względem stron świata układa sie dobrze. Zazdroszcze Ci tego wilkiego pomieszczenia gospodarczego :) - wierz mi to naprawde świetna rzecz!!! - jakie przewidujecie ogrzewanie??

Cześć świerczu!

Jedyną wadą tego pomieszczenia jest to, że nie ma bezpośredniego przejścia z domu, tylko przez garaż. Właśnie dokładnie nie wiem jak to będzie wyglądać, ale chyba koło schodów (tam gdzie szafka) drzwi się nie zmieszczą. Muszę pogadać o tym z architektem. Ja myślałam o zrobieniu pralni w części tego pomieszczenia, a nie bardzo widzę latanie z parą skarpetek przez garaż do kosza na bieliznę. Ale zobaczymy :lol:

Jakby ludzie mieli takie problemy jak ten to świat byłby idealny :wink: :wink: :wink:

A ogrzewanie planujemy gazem i kominkiem. W salonie i kuchni chcemy zrobić podłogówkę. To znaczy ja chcę, mąż to nie za bardzo... A w reszcie pomieszczeń kaloryfery.

Pozdrówka kasia

Ale numer :D

Rzeczywiście ten dach nie jest stożkowy (haha tak go nazywam bo nie wiem jak się taki dach fachowo nazywa).

W sumie to na stronach Muratora wprowadzają klientów w błąd prezentując dach stożkowy. No ale nie ma co roztrzasać w sumie co to za róznica nie?

Jak teraz patrzę na ten dach w katalogu to widzę tą "prostkę".

Ale dokładnie co to za różnica... :) :) :)

Pozdrawiam Cię Romek

Kasiu dla mnie 30 tys to trochę dużo....ale nie jestem na bierząco z cenami :( tyle już kosztuje robocizna???? :o

Ja tez właśnie nie wiem czy to dużo, czy mało...

Wiem, że wszystko zależy od regionu w którym się buduje, od warunków geologicznych, itd.

Jak mi się uda to jeszcze w tym roku postaram się dowiedzieć ile zaproponuje pan Bogdan II.

Pozdrawiam kasia

NApisz proszę dokładniej co za tę cenę będzie zrobione :D

Rozmawiałam z tym gościem bardzo wstępnie.

Oglądnął projekt (rzut fundamentów, dachu) i powiedział, że mniej więcej za stan surowy zamknięty robocizna będzie kosztowała te 30 tys (powiedział, że ok. 10 tys. fundamenty, 10 tys ściany i 10 tys dach). Jestem jescze raz z nim umówiona jak będę miała adaptację projektu.

Stan surowy zamknięty to dla mnie dom bez instalacji, bez wyk. wewnętrznego. To dom z oknami, drzwiami wejściowymi, z dachem, z bramą od garażu. I jeśli go dobrze zrozumiałam, to te 30 tys to właśnie za to wszystko.

Pozdrawiam kasia

NApisz proszę dokładniej co za tę cenę będzie zrobione :D

Rozmawiałam z tym gościem bardzo wstępnie.

Oglądnął projekt (rzut fundamentów, dachu) i powiedział, że mniej więcej za stan surowy zamknięty robocizna będzie kosztowała te 30 tys (powiedział, że ok. 10 tys. fundamenty, 10 tys ściany i 10 tys dach). Jestem jescze raz z nim umówiona jak będę miała adaptację projektu.

Stan surowy zamknięty to dla mnie dom bez instalacji, bez wyk. wewnętrznego. To dom z oknami, drzwiami wejściowymi, z dachem, z bramą od garażu. I jeśli go dobrze zrozumiałam, to te 30 tys to właśnie za to wszystko.

Pozdrawiam kasia

Jesteś niemożliwa :D :D ledwo napisałem posta a tu już odpowiedz :D

No więc myślę sobie tak:

10 tys za postawienie ścian z oknami, drzwiami i bramą garażową - super cena, rozumiem oczywiście że w skład tej ceny wchodzi strop i ściana kolankowa?? Dowierz się co ze schodami. Nawet mi się wydaje że niska ta cena.

Kolejny punkt - 10tys za dach - rozumiem żę jest to cena za położenie więźby, foli dachowej (o ile nie będzie deskowania ) , położenie dachówki i montaż okien dachowych?? Tutaj też myślę, że cena jest super :D

Natomiast nie mogę się zgodzić z ceną 10 tys za fundamenty, strasznie dużo sobie liczą za to, jak mozna brać tyle samo ża fundamenty co za cały parter ze stropem???

No ale za pierwsze dwa punkty liczy sobie bardzo mało więc w sumie nadrabia trochę na fundamnetach i suma sumarum wychodzi okej

hahah ale namieszalem

rozumiesz cos jescze z tego?????

hahah

no wiec reasumując myslę ze jak ta cena obejmuje wszystkie te elementy które wymieniłem to jest to .....dobra cena

ufff co za wywód

a wszystko sprowadził sie do jednego zdania - cena 30 tys to dobra cena :D

no ale nie jestem fachowcem

moje rozważania są tylko na podstawie własnych doswiadczeń budowlanych

Pozdrawiam

Filozof :D Romek

Dzięki Filozofie :) :) :)

Wiesz ten facet jeszcze, oglądając projekt,liczył coś tam w głowie i wyszło mu, że mniej więcej materiały kosztowałyby 100 tys. Razem z robocizną 130 tys.za ten stan sur. zamknięty.

Oczywiście materiały kupowane przez niego :wink:

P.S. Schodów w domu raczej nie liczył, a jeśli chodzi o dachówkę i okna dachowe to wchodzą w tą cenę. Rany teraz to już sama nie wiem. Chyba jeszcze zadzwonię do niego i się upewnię. :-?

Dzwoniłam do pana Bogdana.

W tą cenę 30 tys za robociznę wchodzi:

- wykop

- ławy

- ściany z oknami

- drzwi zew.

- strop

- poddasze

- kominy

- dach z pokryciem

- montaż okien dachowych

Tak mi to teraz wymienił przez telefon.