Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WYKONAWCZY a projekt ARCHITEKTONICZNO BUDOWLANY

Recommended Posts

Mam problem ;( POMÓŻCIE :cry:

Ostatnio dowiedzialam sie od architekta ze do pozwolenia na budowę potrzebujemy projekt architektonizno budowlany natomiast do wybudowania domu przydalby sie projekt wykonawczy ( nawiasem mowiac kosztujacy dodatkowe 3 tys zł - oczywiscie mowa o projekcie indywidualnym)

Pierwszy raz cos takiego uslyszalam i jestem zdziwiona :o

Nie wiem czy tak naprawde ten wykonawczy jest mi potrzebny???

Jakie wy macie doswiadczenia w tym temacie?

Cycacik:

"... Najczęściej zadawane pytania

Co to jest projekt wykonawczy?

Projekt wykonawczy stanowi uszczegółowienie dla potrzeb wykonawstwa rozwiązań zawartych w projekcie budowlanym. Rozwiązania w nim zawarte nie mogą naruszać istoty rozwiązań zawartych w zatwierdzonym projekcie budowlanym. Muszą być zgodne z warunkami pozwolenia na budowę.

Zakres opracowań zależy od rodzaju oraz złożoności przedsięwzięcia i może obejmować:

- projekty techniczne technologii, architektury, konstrukcji, dróg oraz sieci i instalacji sanitarnych, grzewczo-energetycznych, technologicznych, elektroenergetycznych, teletechnicznych,

- kosztorys inwestorski,

- założenia realizacji obejmujące problematykę organizacji wykonawstwa. Zawierają one m.in.: projekt zagospodarowania placu budowy, zalecane metody wykonawstwa i związane z nimi wymogi sprzętowe, założenia organizacji i planowania robót (harmonogramy) itp.

Projekt wykonawczy sporządza się w przypadku dużych lub nietypowych inwestycji. Nie ma potrzeby jego opracowania dla typowej budowy domu jednorodzinnego. Nie jest wymagany do uzyskania pozwolenia na budowę, więc można pominąć jego opracowanie...."

W projekcie wykonawczym budynku mieszkalnego zawarte będą szczegóły zbrojenia, połączeń, znaczące detale itp. Chodzi tu więc ( w przypadku proj. domu) głównie o część konstrukcyjną. Z punktu widzenia realizacji budowy projekt ten, faktycznie być może, ale nie musi.

W miare prosty dom, rozgarniety majster z doświadczeniem wybuduje bez projektu wykonawczego.

Partaczowi nie pomoże nawet najlepszy projekt wykonawczy....