Violek 25.08.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Mam problem ;( POMÓŻCIE Ostatnio dowiedzialam sie od architekta ze do pozwolenia na budowę potrzebujemy projekt architektonizno budowlany natomiast do wybudowania domu przydalby sie projekt wykonawczy ( nawiasem mowiac kosztujacy dodatkowe 3 tys zł - oczywiscie mowa o projekcie indywidualnym) Pierwszy raz cos takiego uslyszalam i jestem zdziwiona Nie wiem czy tak naprawde ten wykonawczy jest mi potrzebny??? Jakie wy macie doswiadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 25.08.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Cycacik:"... Najczęściej zadawane pytania Co to jest projekt wykonawczy? Projekt wykonawczy stanowi uszczegółowienie dla potrzeb wykonawstwa rozwiązań zawartych w projekcie budowlanym. Rozwiązania w nim zawarte nie mogą naruszać istoty rozwiązań zawartych w zatwierdzonym projekcie budowlanym. Muszą być zgodne z warunkami pozwolenia na budowę. Zakres opracowań zależy od rodzaju oraz złożoności przedsięwzięcia i może obejmować:- projekty techniczne technologii, architektury, konstrukcji, dróg oraz sieci i instalacji sanitarnych, grzewczo-energetycznych, technologicznych, elektroenergetycznych, teletechnicznych,- kosztorys inwestorski,- założenia realizacji obejmujące problematykę organizacji wykonawstwa. Zawierają one m.in.: projekt zagospodarowania placu budowy, zalecane metody wykonawstwa i związane z nimi wymogi sprzętowe, założenia organizacji i planowania robót (harmonogramy) itp. Projekt wykonawczy sporządza się w przypadku dużych lub nietypowych inwestycji. Nie ma potrzeby jego opracowania dla typowej budowy domu jednorodzinnego. Nie jest wymagany do uzyskania pozwolenia na budowę, więc można pominąć jego opracowanie...." W projekcie wykonawczym budynku mieszkalnego zawarte będą szczegóły zbrojenia, połączeń, znaczące detale itp. Chodzi tu więc ( w przypadku proj. domu) głównie o część konstrukcyjną. Z punktu widzenia realizacji budowy projekt ten, faktycznie być może, ale nie musi.W miare prosty dom, rozgarniety majster z doświadczeniem wybuduje bez projektu wykonawczego.Partaczowi nie pomoże nawet najlepszy projekt wykonawczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts