Mark7 26.08.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam serdecznie:) ostatnio zakupiłem do mieszkania komplet nowych drzwi wewnętrznych Pol-Skone wraz z półokrągłymi ościeżnicami. Uważam że mając smykałkę do majserkowania będę w stanie sam poprawnie osadzić ościeżnice w murach. MAM JEDNAK KILKA PYTAŃ Szukałem postów dotyczących montażu ościeżnic na Forum, znalazłem nawet instruktaż postępowania, ale... tam opisane jest ze trzeba futrynę rozwiarcać i mocować na kołkach do ściany. Czy ja muszę tę futrynę koniecznie rozwiercać? ona nie ma w zestawie ani dziur na posadowienie kołków, ani nawet jakichś specjalnych zaślepek? Czy mozna taką futrynę mocować wyłącznie na piankę montażową i potem cement, czy jednak koniecznie trzeba jej boki nawiercić i posadowić na kołkach...? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.08.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Wszstkie drzwi wewnetrzne mam mocowane wylacznie na pianke. Drzwi zewnetrzne, z racji, ze ciezkie na pianke i dyble. Nie raz juz w zlosci trzaskalam nimi (tymi wewnwtrznymi) i wytrzymaly. A wierz mi... Mam i temperament i sile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mark7 26.08.2006 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Joshi dziękuję Ci za odpowiedź - właśnie znalazłem w necie taką piankę z Soudala - SOUDAFOAM 2K. Jak pisza na ich stronie internetowej - Zastosowanie: Montaż ościeżnic drzwiowych wewnętrznych bez konieczności stosowania łączników mechanicznych. Sądzę więc że zrobię to właśnie w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krashan2 26.08.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Wszstkie drzwi wewnetrzne mam mocowane wylacznie na pianke. Dokładnie tak. Ja również drzwi do łazienki (80 cm, a co będę sobie żałował), a dokładniej ich ościeżnicę osadziłem na najzwyklejszą piankę montażową. Ościeżnica siedzi jak wmurowana, a dodatkowo osadzenie na piankę tłumi drgania przy walnięciu drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 a dodatkowo osadzenie na piankę tłumi drgania przy walnięciu drzwiami. Faktycznie efekt walniecia drzwiami jest jakby troche slabszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.08.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Zicher jest zicher. Pianka pianką a kołmi kołkami. Wszystkie drzwi montowałem sam (nic nowego) .Rama osadzona na kliny drewniane, framugę przewierciłem po bokach na trzech poziomach i zamocowałem kołki.Wszystko opiankowałem. Przy trzaśnięciu drzwami prędzej ściana wyleci.Kołków nie widać bo wierciłem pod uszczelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.08.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Kołków nie widać bo wierciłem pod uszczelką. To chyba bardzo blisko krawedzi futryny. To sie nie rozszczypie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 27.08.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Zależy jakie drzwi. Ja mam tanie. Drzwi z płyt klejonych z wypełniaczem,do nich oryginalne futryny. Uszczelka jest na 1/4 grubości futryny ok.2,5cm od brzegu. Kołki puściłem lekko po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 31.08.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 jakiej wielkości dałeś kołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.08.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 a dodatkowo osadzenie na piankę tłumi drgania przy walnięciu drzwiami. Faktycznie efekt walniecia drzwiami jest jakby troche slabszy poluzuj szybki w drzwiach, będzie huk z poglosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.08.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 poluzuj szybki w drzwiach, będzie huk z poglosem A to nie jest zbyt kosztowne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 02.09.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Kołki samomocujące 150mm te cieńsze.Wierci się po ustabilizowaniu framugi w otworze klinami.W pobliżu kołka musi być klin, albo odwrotnie:wiercimy tam gdzie są kliny aby wbijając kołki nie wygiąć framugi.Przed piankowaniem koniecznie dać min. 3 rozpórki.Równe i wymierzone rozpórki idealnie ustawią nam szerokość framugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 04.09.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 mozna tez dać kołki pod blachą i pod zawiasami troche bezpieczniej sie wtedy wierci , ale podstawa to dobra piana dwuskładnikowa wtedy kołki mozna odpuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts