Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi wewnętrznych- wielka niewiadoma ?!?

Mark7

Recommended Posts

Witam serdecznie:)

ostatnio zakupiłem do mieszkania komplet nowych drzwi wewnętrznych Pol-Skone wraz z półokrągłymi ościeżnicami.

Uważam że mając smykałkę do majserkowania będę w stanie sam poprawnie osadzić ościeżnice w murach.

MAM JEDNAK KILKA PYTAŃ :)

Szukałem postów dotyczących montażu ościeżnic na Forum, znalazłem nawet instruktaż postępowania, ale... tam opisane jest ze trzeba futrynę rozwiarcać i mocować na kołkach do ściany.

Czy ja muszę tę futrynę koniecznie rozwiercać? ona nie ma w zestawie ani dziur na posadowienie kołków, ani nawet jakichś specjalnych zaślepek?

Czy mozna taką futrynę mocować wyłącznie na piankę montażową i potem cement, czy jednak koniecznie trzeba jej boki nawiercić i posadowić na kołkach...?

Dziękuję za odpowiedzi.

Joshi dziękuję Ci za odpowiedź

- właśnie znalazłem w necie taką piankę z Soudala - SOUDAFOAM 2K. Jak pisza na ich stronie internetowej -

Zastosowanie:

Montaż ościeżnic drzwiowych wewnętrznych bez konieczności stosowania łączników mechanicznych.

Sądzę więc że zrobię to właśnie w ten sposób :wink:

Wszstkie drzwi wewnetrzne mam mocowane wylacznie na pianke.

Dokładnie tak. Ja również drzwi do łazienki (80 cm, a co będę sobie żałował), a dokładniej ich ościeżnicę osadziłem na najzwyklejszą piankę montażową. Ościeżnica siedzi jak wmurowana, a dodatkowo osadzenie na piankę tłumi drgania przy walnięciu drzwiami.

Zicher jest zicher. Pianka pianką a kołmi kołkami. Wszystkie drzwi montowałem sam (nic nowego) .Rama osadzona na kliny drewniane, framugę przewierciłem po bokach na trzech poziomach i zamocowałem kołki.Wszystko opiankowałem. Przy trzaśnięciu drzwami prędzej ściana wyleci.Kołków nie widać bo wierciłem pod uszczelką.

Kołki samomocujące 150mm te cieńsze.Wierci się po ustabilizowaniu framugi w otworze klinami.W pobliżu kołka musi być klin, albo odwrotnie:wiercimy tam gdzie są kliny aby wbijając kołki nie wygiąć framugi.Przed piankowaniem koniecznie dać min. 3 rozpórki.Równe i wymierzone rozpórki idealnie ustawią nam szerokość framugi.