Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Początek

Recommended Posts

natrafiłam na to forum miesiąc temu podczas szukania projektu domu w Muratorze i od tej pory nie mogę wrecz sie od niego uwolnić czytam wszystko absolutnie, zarywam noce ale pewnie wiele osób marzących o swoim domu tak sie zachowywało (taką mam nadzieję),że nie jestem przypadkiem odosobnionym ale do rzeczy.Kupiliśmy z mężem działkę uzbrojoną w prąd (jest skrzynka )wodę jest zakopana rura doprowadzająca wodę i jest kanalizacja nie ma gazu.mamy wybrany projekt z firmy Dobre Domy "Elektron"120m pow.użyt.z garażem w bryle .Mieliśmy duży problem z wyborem projektu poniewaz działka ma 20 m szer i około 37 długości dodam że 1/3 działki porastaja drzewa w tym dosyć okazały dąb ,którego nie chcemy wycinac przynajmniej na razie.Dom jest prosty w bryle ma dwuspadzisty dach szukaliśmy takiego poniewaz wiedzieliśmu ze inne dachy typu np.koperta są o wiele droższe w projekcie sa pralnia i pom.gospodarcze .wszystkie pomieszczenia typu salon jadalnia i kuchnia są od strony lasu a łazienka i pom.gosp.os strony ulicy.Zastanawiamy sie nad ogrzewaniem jest możliwość doprowadzenia gazu(2 lata)Tak na razie wygląda nasz początek mam nadzieję ,cztajac to forum że uda sie nam unknąc dzięki radom forumowiczów wiele błędów z góry dziękuję za wszystki.Życzę wszystkim "początkującym "powodzenia

Bardzo fajnie, ze zaczyna sie taki wątek na forum. Chetnie posłucham odpowiedzi jak zaczynac budowę i co dokładnie robić. Jeśli to nie kłopot to dorzuce tez kilka pytań od siebie:

Załóźmy, że kupie działkę nieuzbrojoną (przymierzam się dopiero) i mam zamiar ją uzbroić.Co mam najpierw zrobić? Jak doprowadzić prąd, kanalizację, gaz? Gdzie się z tym udać, gdzie załatwiac takie rzeczy? Jaki jest koszt doprowadzenia ?

Czy lepiej kupić "gołą" działkę po 45zł/m2 czy w pełni uzbrojoną za 90zł/m2. Dodam, że lokalizacja jest ta sama?

Wybacz, Aniak że wciąłem się w twój wątek... :-? mam nadzieję że ci to nie przeszkadza.

Pozdrawiam.

Kupiłam działkę uzbrojona zupełnie przez przypadek ponieważ pewna firma developerska kupiła teren uzbroiła go gmina naewt zrobiła asfalt i mieli tam budować domy bliżniacze i szeregówki wybudowali jednak tylko dwa rzędy domów szeregowych i reszte działek sprzedali .Jesli chodzi o sposób załatwiania spraw zwiazanych z uzbrojeniem to temet rzeka zależy jak daleko masz do mediów mieliśmy na oku bardzo fajna działkę ale do wodociagu było jkieś 200 m koszt budowy wodociagu tak nam powiedzli w wodociagach 130zl mb więc odechciało nam się dodam że działkę kupiliśmy po 36 za m2 ale to na Sląsku a z tego co wiem to u nas wszystko jest najtańsz przedewsztstkim grunt i mieszkania.

Chciałam uzupełnić wczorajszą wypowiedż .Obecnie mieszkamy z mężem u Jego rodzic ów dom jest duży ma 220 m2pow.użyt+piwnice pod całym domem +2 garaże w związku z tym wiedzieliśmy napewno ,że:

-chcemy dom o powierzchni max.120m2(koszty utrzymania)

-bez piwnic (skład gratów ,Które normalnie człowiek by wyrzucił a tak może się przydać)

-dach dwuspadzisty małe koszty wykonania owszem inne dachy są może atrakcyjniejsze wizualnie ale my wolimy bardziej skupić sie nad wnętrzem niż na dachu (przecież człowiek głównie przebyawa we wnątrz domu )

-to samo dotyczy lukarnów ,wykuszy (choć bardzo mi sie podoba)i wszelkich ozdobników ,które sporo kosztują .Chcemy dom prosty .

-działka niewielka mamy 729m2i uważam ,że wystarczy ale też szukałam takiej działki ,żeby domy sasiadów nie były za blisko i taką mi sę udało znależć .

Prosty sposób na oddalenie się od sąsiadów nawet przy wąskiej działce, to wybór projektu bez okien na ścianach bocznych. Gdy te okna są, to w najgorszym rozwiązaniu okna sąsiada są oddalone o 8 m i umożliwiają doskonałe wzajemne iwigilowanie. Od frontu sprawa jest inna - 5 m do drogi, z 5 lub 6 metrów drogi i jescze 5 m od drogi sąsiada z naprzeciwka uniemożliwia to. Podobnie od ogrodu - 10 lub więcej metrów od ściany domu do ogrodzenia i podobnie u sąsiada po drugiej stronie ogrodzenia ogranicza do minimum sąsiedzką inwigilację.

Co do wyboru projektu: polecam parterówkę ze strychem.

Szukaliśmy bardzo długo projektu ,który by nam odpowiadał niestety domu ,który nie ma okien po obu bokach nie spotkałam brak okien z jednej strony to i owszem spotkałam , ale jak już napisałam mam taka działke ,że problem zbyt bliskiego sąsiedztwa mnie nie dotyczy.Z dwóch stron domy już istnieją i są w dosyć sporej odległości zod strony ogrodu mam lasektak więc jest ok

No i zaczęłó się wczoraj byliśmy u architekta zażyczył sobie 4000

netto za adaptację projektu dodam że przesunęliśmy tylko jedną ścianę o jakiś 1 m chcemy zlikwidować wnękę.Podejrzewam ,ze poprostu nie chciał sie bawić w poprawianie gotowgo projektu bo z tego co wiem to średnio adaptacja przy kosmetycznych zmianach kosztuje góra 2000.

My za adaptacje projektu zapłacilismy 2000 zł., w tym od razu architekt wykonała wszystkie formalności potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę i załatwiła to pozwolenie.odszedł więc koszmar załatwiania.Mąz probował sam to pozałatwiać ale utknął przez niezbyt pozytywne nastawienie braniewskich urzedników do klientów, a na łapówkim nas nie stać. Przeszlismy przez koszmar papierów, dobił nas na koniec jeszcze zakład energetyczny. Na szczęście przebrnelismy i dzisiaj zalali nam ławy.W sumie zaczęliśmy wszystko załatwiać pod koniec maja, a pozwolenie dostalismy w połowie lipca. Jak przeżyjecie urzedników to sama budowa wyda wam się przyemna ucieczka od codzienności.

Budujemy w Braniewie koło Elblaga.pozdrawiam wszystkich.

• 2 weeks później...
Papierologia trwa .Znależliśmy architekta ,ktory w rozsądnej cenie zaadaptuje naszego gotowca zastanawiam się czy np.zamurowanie okna w danym miejscu musi on zaadaptować znajomi mówili mi ,że oni w trakcie budowy zdecydowali sie na zamurowanie okna murarz im zamurowal bez żadnych zmian nanniesionych w projekcie .Czy ktos wie jak to jest czy tak drobne zmiany są istotne w planie czy mozna to zrobic na własna rrękę?

Papierologia trwa .Znależliśmy architekta ,ktory w rozsądnej cenie zaadaptuje naszego gotowca zastanawiam się czy np.zamurowanie okna w danym miejscu musi on zaadaptować znajomi mówili mi ,że oni w trakcie budowy zdecydowali sie na zamurowanie okna murarz im zamurowal bez żadnych zmian nanniesionych w projekcie .Czy ktos wie jak to jest czy tak drobne zmiany są istotne w planie czy mozna to zrobic na własna rrękę?

Bałabym się robić takie zmiany "po cichu" - kiedyś czasem to przechodziło, dziś może jeszcze też gdzieś przejdzie, jednak jest to zmiana istotna, bo wpływa na wygląd zewnętrzny. Mój architekt twierdzi, że samowolne zamurowanie lub dodanie okienka może kosztować 5.000 zł.

Jeżeli ktoś ma już odebrany dom, to łatwiej mu mówić o "cichych" zmianach - ci co budują muszą być jednak ostrożniejsi. Wspomniany architekt twierdzi wręcz, że urzędasy juz szykują się do odwiedzania placów budowy i gotowych domków właśnie w celu sprawdzania czy wszystko jest zgodne z projektem.

Nie mam na myśli oczywiście o pewnych zmianach nieistotnych, które można wpisać w dziennik budowy.

Dzięki za odzew.No i dwie różne opinie chyba sie przejdę do naszego starostwa :D

Zmiana wielkości okna może być zmianą nieistotną - wiele osób robi większe otwory, a wkłada w nie trochę mniejsze okna typowe - tak jest trochę taniej. Zresztą w projekcie w rzutach jest podana tylko szerokość, można samemu delikatnie coś zrobić w wysokością jeżeli coś nam nie pasuje. Jednak to nie to samo co zamurowanie okna.

Jednak masz rację - przejdź się do Starostwa i zapytaj.

Czesc aniak34

Nasz poczatek budowy juz nastapil w poniedzialek, na razie poczynajac od spraw papierkowych do tej pory wszystko jest naprawde w porzadku. Budujemy sie w Ochojcu (pytałaś :) ), jeśli chodzi o firme to dowiem sie konkretow (tzn numery telefonów) od mojego małzonka rano bo wlasnie spi z Muratorem w reku, ale to zrozumiałe po dzisiejszych zmaganiach na działce.

Pozdrawiam

Czesc aniak34!

Jak ja sie ciesze,ze w koncu znalazl sie ktos kto bedzie budowal "Elektrona".My tez sie na ten projekt zdecydowalismy. :D

I takze mamy problem z dzialka gdyz jest w ksztalcie trapeza i dom nie moze miec wiekszych wymiarow niz 12m na 11m.Wiec padlo na Elektrona ale jakby nie ten projekt to bylby jakis inny z tej pracowni :Orion lub Proton1.My z budowa zaczynamy dopiero na wiosne 2007.W pazdzierniku kupimy projekt i chce tam wprowadzic pare zmian.Zobacze co na te zmiany powie architekt.

Pozdrawiam i czekam na wszystkie wiadomosci w twoim watku, a pozniej oczywiscie na fotki.

Juz myslalam ,ze ten dom jest taki "do kitu", ze nikomu sie nie podoba i nikt go nie buduje.Prawda tez jest taka,ze z zewnatrz fajnie sie prezentuje a w srodku troszke jest taki hmmm jak to delikatnie powiedziec:moze nie najlepiej przemyslany ale mala kosmetyka i bedzie dobrze. :wink:

• 10 months później...

Witam wszystkich bardzo długo mnie tutaj nie było ale .........życie :D

Tak więc po wszystkich perypetiach życiowych w końcu udało się nam zacząć budowę .Zmieniliśmy projekt Elektron na projekt Roma pow.112 m.2 użytk.

z pracowni Krajobrazy.Budujemy z Ytonga.Do końca przyszłego tygodnia stan 0 będzie zakończony.Buduje nam firma co do, której na razie nie mamy żadnych zastrzeżeń( Mąż jest cały czas na budowie) jak na razie budowa przebiega bezproblemowo ale to dopiero początek stan 0 będzie zakończony około przyszłej środy.Pozdrawiam wszystkich czytelników.