Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja wodna fundamentow z folii w plynie

smal

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wymurowanych scian fudamentowych w domku czesciowo podpiwniczonym. Poziom wod grutowych troche mnie zaskoczyl: w pobliskiej studni oraz stawie ze 20 metrow od domu wode mam nizej okolo 50 cm

niz ta, do ktorej dokopalem sie przy okazji kopania fundamentow. Podnioslem o dwie warstwy bloczkow betonowych poziom podlogi w piwnicy,

zrobilem solidny drenaz opaskowy i uzyskujac kolejna bardzo dobra sstudnie do podlewania. Jako izolacje wodna scian piwnicy wymyslilem i juz polozylem 2 z 3 warstw tzw folii w plynie.

Podobniez jest to najlepszy aktualnie material do tego w tym temacie?

Mi osobiscie bardzo podobaja mi sie kolorki powlok:

gruntujaca zolta a wierzchnia blekitna

:)))))))))

Przed malowaniem zasmarowalem zaprawa betonowa szczeliny w fugach miedzy bloczkami ale malujac doszukalem sie ich wiecej,

:((((((((

Tak sie zastanawiam czy w poniedzialek - przed polozeniem 3 wartswy bedzie lepiej uzupelnic szczelinki jakims silikonem uszczelniajacym czy tez jakas szpachla ?

Z pozdrowieniami i usmiechami

smal

Polecam izolacje hydroizolacyjna ktora zastosowalem u siebie firmy Penetron (chciaz z oporami budowlancow, bo jak nie widzieli czarnej mazi to dla nich nie bylo zadnej izolacji). Srodek ten dodalem bezposrednio do betonu w betoniarnie, ale jest tez wersja ktora sie rozrabia i maluje gotowe fundamenty. po pomalowaniu srodek wnika w beton i sobie tam siedzi az do pojawienia sie wilgoci wtedy sie pobudza i "mowi wodzie stop".

Polecam izolacje hydroizolacyjna ktora zastosowalem u siebie firmy Penetron (chciaz z oporami budowlancow, bo jak nie widzieli czarnej mazi to dla nich nie bylo zadnej izolacji).

Mi tez podoba sie ten blekit w oroznieniu od tych czarnych mazi .

Swoja droga czesc sciany wymalowalem lepikiem probujac przykleic na sciane pape. Po paru probach gdy sie przekonalem , ze bez gwozdzi sie nie da zrezygnowalem i kupilem te folie w plynie. Dzwonilem do producenta czy mozna na taka zalepikowana nawierzchnie nanosic te folie w plynie. W sobotni poranek trafilem tylko na jakiegos handlowca, ktory mi odpowiedzial, ze "zasadniczo nie powinno sie nic dziac". Faktycznie nic poza zabrudzonymi kolorami po 2 wartswach nic sie nie dzieje. Na zmiane koncepcji jest juz za pozno - mam to juz kupione i 2 warstwy na scianie. Bardzo dziekuje za sugestie - w tygodniu bede robil wylewki podlogi w piwnicy. Tam oprocz papy i lepiku jakie pozostaly mi z prob izolacji scian na zewnatrz moglbym dadac ten dodatek uszczelniajacy do betonu. organizacyjnie daloby sie zalatwic aby to dodali do masy betonu podczas wyrabiania tego w betoniarce bo beton na budowe przywiezie mi grucha i rozlozony bedzie przy pomocy pompy.

z pozdrowieniami i usmiechami

smal