Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewany podjazd i schody zewnętrzne

Recommended Posts

Nie ma co się oszukiwać odśnieżać i tak bedzie trzeba. Podgrzewany podjazd jest chyba zbędnym elementem wg mnie.

Widziałem jak wykonano ogrzewanie na żjeździe do garażu stromym zjeździe. Przy pierwszych opadach śniegu nikt nie odśnieżył tylko uruchomił podgrzewanie. Samochód stał w garażu 2 dni bo nie mógł wyjechać.

Decyzja należy do ciebie.

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma takie luksusy? Czy możecie napisać, ile to kosztowało, jak się sprawuje i na jakim etapie trzeba się zainteresować założeniem takiego ogrzewania. :) A może uważacie, że to zbyteczny wydatek i nie warto sobie zawracać głowy. :roll: Proszę o rady 8)

Koszt takiej instalacji to przyszcz w stosunku do kosztów jej eksploatacji.

Juz tanie wyjdzie wynająć menela do odśnieżania.

Nie warto.

A ja mam zamiar położyć kabel grzejny Devi pod kafelki na schodach wejściowych do domu. Do tego są firmowe czujniki wilgotności i temperatury. Wszystko ze względu na bezpieczeństwo domowników. Jest sporo przypadków złamania nogi "na własnym progu".

Właśnie dlatego myślę o ogrzewaniu. Czy orientowałeś się, jak taka przyjemność wygląda cenowo?

Np dwustronny kabel grzejny DEVI DSIG 20/800 39m nr kat DEVI 84 004 860 to 313 zł brutto. Niestety większe koszty to cała automatyka do tego - nie sprawdzałem dokładnie ale myślę że powinno się zamknąć w 2tys. Być może jestem optymistą.

Masz już jakąś firmę, która się tym zajmuje, czy będziesz robił to sam?

Witam,

Gośka widzę że "idziesz" w drogie (przede wszystkim w utrzymaniu ) luksusy. Szczerze mówiąc, to nie mam znajomego,który ma taki " zbytek, natomiast mam kolegę, który też trochę zaszalał i posiada podgrzewane rynny. Ogrzewaie włącza tylko w największe mrozy, bo twierdzi że inaczej pójdzie z torbami.

pozdrawiam :p

Darek

Witam,

Gośka widzę że "idziesz" w drogie (przede wszystkim w utrzymaniu ) luksusy. Szczerze mówiąc, to nie mam znajomego,który ma taki " zbytek, natomiast mam kolegę, który też trochę zaszalał i posiada podgrzewane rynny. Ogrzewaie włącza tylko w największe mrozy, bo twierdzi że inaczej pójdzie z torbami.

pozdrawiam :p

Darek

Jeszcze nie "idę". Na razie rozważam i nie ukrywam, że bardzo by mi to pasowało, przede wszystkim ze względu na to, żebym nie musiała zrywać się wcześnie rano i machać szuflą :-? Po południu trochę ruchu na świeżym powietrzu nie zaszkodzi 8) A poza tym niestety człowiek się starzeje, a nie młodnieje :( i z czasem pewne czynności zaczną sprawiać trochę kłopotu, dlatego zastanawiam się nad taką opcją.

pozdrawiam

gośka