Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż blatu na murku

Rocky

Recommended Posts

Mam murek o szerokości 10 cm, który z jednej strony dochodzi prostopadle do ściany. Na tym murku chcę zamontować blat drewniany o szerokości 35 cm, tak aby z jednej strony blat wychodził 5 cm poza murek, potem opierał się 10 cm na murku i z drugiej strony wystawał 20 cm.

W jaki sposób zamontowac taki blat?

A z czego jest murek i czy patrząc wzdłuż murka blat będzie też wystawał?

Murek jest z cegły dziurawki DZ 220 o grubości 9 cm. Blat ma minimalnie (do 5 cm) wystawać poza obrys murka, a dodam jeszcze, że długość murka to 240 cm.

Klejenie wydaje mi się najmniej pewne, czy jest rzeczywiście tak mocny klej, że oparcie się o to wystające 20cm nie grozi oderwaniem blatu?

Klejenie wydaje mi się najmniej pewne, czy jest rzeczywiście tak mocny klej, że oparcie się o to wystające 20cm nie grozi oderwaniem blatu?

Ja w klej też nie wierzę. Bardziej wierzę w kątowniki ciesielskie do wzmacniania naroży. Kłopot tylko w tym, że 5 cm z jednej strony trochę utrudnia ich ukrycie. Tam gdzie jest 20 cm problemu nie ma - do ściany kątownik na 1 lub 2 kołki rozporowe (tylko nie za wysoko, żeby wiercić w cegłę na pewno), do blatu od spodu na grube krótkie wkręty (4,5 x 20, albo nawet grubsze, nawiercić blat przed wkręcaniem), kątowniki bym dał co pół metra. Jeżeli ściana otynkowana, to kątowniki wkuć w tynk i potem zaszpachlować, to praktycznie nie będzie ich widać. Od tej 5-centymetrowej strony jedno ramię kątownika, to przylegające do blatu, trzeba będzie pewnie skrócić. Kątowniki z jednej strony rozmieścić w mijankę względem drugiej. Dla zwiększenia stabilności dodatkowy kątownik do głównej ściany i blatu, od strony 20 cm nawisu i raczej blisko brzegu blatu (2 cm powiedzmy).

Mam nadzieję, że ta ścianka, na której blat będzie leżał jest zbrojona, bo jak nie, to ktoś się oprze mocniej i poleci razem ze ścianką ;-)

Skoncentruj się na połączeniu z prostopadłą ścianą. Wpuść ten blat w mur lub daj od góry przy ścianie jakieś zaparcie, np. pionową deskę przymocowaną dobrze do ściany. Można jeszcze dać długie kołki rozporowe dla połączenia blatu z murkiem (oprócz kleju). Wkręcamy wkręty od takich kołków w blat od spodu, ucinamy łepki i wbijamy razem z blatem odwrotnym końcem w murek, gdzie wcześniej oczywiście zamontowaliśmy "koszulki" od tych kołków.