Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moi drodzy

Proszę was bardzo o pomoc. Kupiłem działkę budowlaną. Okazało się że na samym środku działki jest gdzieniedzie podmokły teren. Wbiłem łopatę w ten teren i okazało się że mam źródełko. Wykopałem dół o wielkości 1mx30cm i głeboki 40 cm i jest pełno wody. Pomóżcie bo akurat w tym miejscu chciałem stawiać fundamenty. Co mogę zrobić :(( ??

Dziękuję za szybką odpowiedź

Pozdrawiam

Jurek

https://forum.murator.pl/topic/60337-%C5%BAr%C3%B3de%C5%82ko-wody-na-dzia%C5%82ce-budowlanej-help-me/

Zasięgnij opini w najbliższym Zakładzie Melioraji czy pod Twoją działkę nie przebiegają dreny ,może któryś jest przerwany , stąd źródełko na Twojej działce. Pozdrawiam
Zapytaj sąsiadów o poziom wody gruntowej. Może własnie było po sporej ulewie. U mnie też jest momentami b. mokro ale w niczym to nie przeszkadza, wrecz przeciwnie świetnie rośnie ogród. Powinienes poczekac z robieniem fundamentów do suchego lata, tera juz jest za pózno.

najprostszym i najmniej stresującym rozwiązaniem

będzie działkę sprzedać

może znajdzie się następny

http://przyroda.polska.pl/gal/174/10/240/med.jpg

Nawet po 3 tygodniowej suszy dalej jest woda :(. A drenażu nie ma :(.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co ztym zrobić, żeby tego źródła nie było ??. Sprzedaż nie wchodzi w gre.

Witam

Podałeś mało konkretów. Rozejrzyj się, czy nie da się tego terenu jakoś zdrenować. Czy są warunki na odprowadzenie tej wody do jakiegoś rowu przy pomocy drenów. Do zimy da się zrobić i na wiosnę będziesz miał warunki wodne działki ustabilizowane.

Adam M.

Witam

Dodam tylko ze moim zdaniem wskazane by bylo zebys zrobil badania geotechniczne. Moze sie okazac ze sama woda nie jest az takim problemem jak np. poklady torfu.

Sprawdz w Melioracji co tam jest pod dzialka i popytaj ich o warunki na tym terenie. Akurat u mnie w Melioracji siedza mili ludzie w odroznieniu od Energetyki :evil:

Pozdrawiam

Zonzi

no to jak sprzedaż nie wchodzi w rachubę to:

1. Badanie gruntu - jest to jakieś bagienko - przyjdą panowie wywiercą parę dziur - otrzymasz opinię na temat tego co jest pod trawą/czy też sitowiem - coś w tym stylu: http://www.geotor.pl/domy_jednorodzinne.htm

2. Budować da się nawet w rzece - przecież stoją mosty - ale będzie bardziej skomplikowane i DROŻSZE niż na równym suchym polu...

3. Podpierając się tym badaniem geotechnicznym projektant budynku zaprojektuje odpowiedni sposób jego konstrukcji - nikt z sufitu Ci tego nie wywróży - a jak wywróży to mu nie wierz...

4. I po uzyskaniu pozwolenia na budowę - naprzód alleluja - współczuję budowy w stawie

:cry: