Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczek fortis

edan

Recommended Posts

Jakoś dziwnie jestem spokojny, że zdjęcie domu wykonanego w "tradycyjnej technologii (2W) - będzie bardzo podobne do tego tutaj opublikowanego. Dlaczego? Bo takie zdjęcia pokazują różnice temperatur a siłą rzeczu na górze budynku zawsze będzie wyższa temperatura zarówno wewnątrz jaki na zewnątrz.

I dokladnie tak jest - prawa fizyki sa takie same dla wszystkich - cieplo nie ucieka w dol. Zdjecia ze sciany 2W moga byc inne o roznice temepratur na podlodze przy zalozeniu ze sa kaloryfery - a w moim przypadku to pelna podlogowka.

Ramy okienne - zadna nowosc ze one powoduja straty i to niezaleznie od technologii wykonania scian.

Dach ze swieci to normalka - to jest przeciez blacha i Slonce robi swoje - nie ma tam zdjecia bramy garazowej ktora jest ciemnego brazu od strony wschodu i jak bylo wykonywane badanie to brama miala +60 st na zdjeciu - i o czym to swiadczy? ze tyle ucieklo przez garaz? ;)

Co do naroznikow - bez znaczenia jak sie policzy laczny udzial ich w powierzchni, a tam strara jest rzedu 2-3 st - a takze ktos nieumiejetnie odczytal zdjecia bo jest tam wwiewane powietrze z reku chlodniejsze i stad narozniki maja taka temperature jakka maja.

Ale potwierdza sie teoria, ze interpretacja jest taka jakie wyniki ktos chce uzyskac ;)

Dla mnie jest najwazniejsza jedna wartosc - roczny koszt CO i CWU - teraz zamknal mi sie w kwocie 1600 zl, po dociepleniu stropu mam nadziej ze bedzie to okolo 1400 zl wiec to sie tylko liczy - reszta nie ma znaczenia.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla porównania, może ktoś wstawi swoje zdjęcie "termo" domu ze ścianą dwuwarstwową ze styropianem? Bo teoretycznie jest możliwe, mostków nie ma na wieńcu - ale to tylko teoria. Jeśli jest tak w praktyce, to może z wieńcem w tej technologi pokombinować i ocieplić go na zewnatrz. Sam, nie wiem.

Nie mam niestety zdjecia ;) ale kamerka "zucila" swoim okiem na budynek sasiada (Pustak max + ocieplenie styropianem bez frezu) i co bylo widac? poszczegolne plyty stryropianu! bo otoczki ladnie swiecily, a w domu zapewne temepratura ledwo dodatnia bo na zime sasiad sie wyprowadzil gdzie indziej i tylko co pare dni zapalal w piecu.

Dodam jeszcze, że nie tyle technologia jest ważna, co dokładność jej wykonania, a wtedy efekty rzeczywiste będą bliskie założonym.

I jeszcze jedno, odnośnie zdjęcia "termo". Bardziej zmartwił bym się jakąś "niespodziewaną" plamą niż równomiernym rozkładem temperatur (fizyka się kłania)

Gość Jacek K.
Jesli chodzi o same bloczki FORTIS czy PEZAM, to mimo, że ściana z nich jest jednowarstwowa, to konstrukcyjnie de fakto jest to ściana trzy wastwowa, wypełniona styropianem o grubości około 20cm, zaś sam bloczek wykonany jest na bazie kremazytu (objętościowo bloczek ma 60% styropianu).

O warstwie można mówić dopiero, jak jest ciągła. Równie dobrze można mówić o Ytongu 400, że dokładnie zmieszano ze sobą trzy warstwy: nośnej z wapna i piasku, powietrza i osłonowej :-)

Co do zdjęcia termowizyjnego. Jakoś dziwnie jestem spokojny, że zdjęcie domu wykonanego w "tradycyjnej technologii (2W) - będzie bardzo podobne do tego tutaj opublikowanego. Dlaczego? Bo takie zdjęcia pokazują różnice temperatur a siłą rzeczu na górze budynku zawsze będzie wyższa temperatura zarówno wewnątrz jaki na zewnątrz.

Jest nieprawdopodobne, żeby pokrycie styropianem pokazywało 15 st. różnicy między ścianą i narożnikiem. A ściana keramzytowa od wewnątrz nie ma prawa mieć 15 st. różnicy, bo keramzytobeton całkiem nieźle przewodzi ciepło.

sSiwy12 przecież czarno na białym widać że narożniki świecą jak pochodnie. Ten dom aż się prosi o obłożenie termoizolacją!

No tak. Drogi Jacku, piszesz:

"O warstwie można mówić dopiero, jak jest ciągła. Równie dobrze można mówić o Ytongu 400, że dokładnie zmieszano ze sobą trzy warstwy: nośnej z wapna i piasku, powietrza i osłonowej."

Definicja warstwowości wcale nie wymaga jej ciągłości - stąd jeśli z jakiś powodów jest to istotne piszemy "wrstawa nieprzerwana" Klasycznym przykładem warstwowości (w tym przypadku jednorodnej) jest ciasto francuskie. Niestety muszę Cię zmartwić, bo pustaki hybrydowe mają budowę warstwową nie jednorodną, co więcej warstawa zewnętrzna nie ma styku z warstwą zewnętrzną bo jest wypełniona trzecią warstwą.

Widzę, że mylisz pojęcia bo ytong jest wykonany ze składników, a nie warstw. Idąc tym topem - Twojego pojęcia warstwowości, to styropian też nie jest warstwą, bo jest przerywany kołkami (kotwami) - co gorsze łączy się za ich pomocą z warstwą ocieplaną.

Nasępnie nowe odkrycie:"bo keramzytobeton całkiem nieźle przewodzi ciepło." Możesz podać źrodło, bo z tego co ja czytałem to jest odwrotnie. Jest to jeden z najlepszych materiałów izolacyjnych stosowanych w budownictwie - no ale może się mylę i popełnię życiową pomyłkę budując z rzeczonego keramzytobetonu.

I jeszcze jedno> Aż zalożyłem okulary, ale i tak nie widzę świecących narożników, widzę jedynie dobrze wykonane narożniki. Świecaca wnęka ma swoje uzasadnienie (wyżej). Moje zdanie nie docieplał bym tego domu - i mam nadzieję, że jak w swoim będe robił termofotkę, to nie będzie gorsza.

Gość Jacek K.
Definicja warstwowości wcale nie wymaga jej ciągłości - stąd jeśli z jakiś powodów jest to istotne piszemy "wrstawa nieprzerwana" Klasycznym przykładem warstwowości (w tym przypadku jednorodnej) jest ciasto francuskie. Niestety muszę Cię zmartwić, bo pustaki hybrydowe mają budowę warstwową nie jednorodną, co więcej warstawa zewnętrzna nie ma styku z warstwą zewnętrzną bo jest wypełniona trzecią warstwą.

Widzę, że mylisz pojęcia bo ytong jest wykonany ze składników, a nie warstw. Idąc tym topem - Twojego pojęcia warstwowości, to styropian też nie jest warstwą, bo jest przerywany kołkami (kotwami) - co gorsze łączy się za ich pomocą z warstwą ocieplaną.

Nie chcę wchodzić w takie dysputy, ale jak się mają plastykowe kołki rozmieszczone co kilkadziesiąt cm do zaprawy pod każdym jednym bloczkiem? O błędach i ograniczeniach przy stosowaniu styro na ścianie każdy wie i nikt świadomy nie da kołków stalowych i kilkumilimetrowych przerw między płytami, wypełnionych "ciepłą" zaprawą. Bo jest oczywiste, że taka ściana jest wadliwie wykonana. Dlaczego miałoby być inaczej w przypadku Fortisa/Pezamu? Poprzetykanie materiału o niskim oporze cieplnym materiałem o wysokim oporze powoduje tylko nieznaczne wykorzystanie potencjału tego ostatniego. Warstwa zewnętrzna ma kontakt w wewnętrzną poprzez spoinę i poprzez wszystkie niedoskonałości wykonastwa, wynikające też z ograniczneń technologii. I znów pytam: co z wieńcem? Co z ościeżami okien? Co z nadprożami i podprożami? A narożniki? A fundamenty i podłoga na gruncie?

Nasępnie nowe odkrycie:"bo keramzytobeton całkiem nieźle przewodzi ciepło." Możesz podać źrodło, bo z tego co ja czytałem to jest odwrotnie. Jest to jeden z najlepszych materiałów izolacyjnych stosowanych w budownictwie - no ale może się mylę i popełnię życiową pomyłkę budując z rzeczonego keramzytobetonu.

Keramzytobeton to co innego niż keramzyt! Co prawda ten ostatni jest wykorzystywany (w odpowiednim granulacie) do produkcji keramzytobetonu, ale ... Pierwsza odpowiedź w google.pl daje namiar na muratorplus:

http://www.muratorplus.pl/17065_2484.htm

Czytamy tam:

Właściwości materiału

Keramzytobeton produkowany jest w klasach od LB5 do LB25 o gęstości odpowiednio od 800 do 2000 kg/m3. Keramzytobeton1 ma zbliżone do betonu zwykłego2 właściwości fizykochemiczne. Beton zwykły o gęstości objętościowej 1900 kg/m3 ma współczynnik paroprzepuszczalności delta to 75x10-4 g/(m*h*hPa), współczynnik przewodzenia ciepła lambda wynosi 1,0 W/m*K, ciepło właściwe c=0,84 kJ/kg*K. Keramzytobeton o gęstości objętościowej 1600 kg/m3 charakteryzuje się odpowiednio współczynnikami delta - 80x10-4 g/(m*h*hPa), lambda - 0,9 W/m*K, c=0,84 kJ/kg*K.

Audytor OZC podaje w spisie materiałów lambdę od 0,39 do 0,9 w zależności od gatunku k-b. Biorąc pod uwagę wymaganą wytrzymałość bloczków Fortis optowałbym raczej za wyższą lambdą. Te 0,9 i tak wydaje się podejrzanie mało, a przecież to jest ponad 20 razy więcej niż zwykły styropian! Nie przesadzałbym z tą życiową pomyłką. Odpowiednio wykonana ściana z Fortisa daje się przecież ciągle obłożyć styropianem i wtedy "wciąga nosem" inne przegrody. Poza wysoką ceną pozostanie jednak wada w postaci mocno wychłodzonej warstwy przypodłogowej: albo w domu będą zimne narożniki przypodłogowe albo kamera termowizyjna wykaże na zewnątrz czerwony neon nad cokołem budynku.

W sumie: jak nie stanąć dupa z tyłu. I to za niemałe pieniądze.

I jeszcze jedno> Aż zalożyłem okulary, ale i tak nie widzę świecących narożników, widzę jedynie dobrze wykonane narożniki. Świecaca wnęka ma swoje uzasadnienie (wyżej). Moje zdanie nie docieplał bym tego domu - i mam nadzieję, że jak w swoim będe robił termofotkę, to nie będzie gorsza.

Jak widać spoinowanie to juz jest niedobrze. Świeci wieniec i podłoga i bez styropianu jakoś nie ma widoków na zmniejszenie strat przez te miejsca bez dodatkowej wartwy izolującej. Cała ściana powinna być granatowa, a nie jest.

Szczerze mówiąc nie zrozumiałem dlaczego ta wnęka jest nagrzana o pnad 15 st. w stosunku do atmosfery. Ta energia mogłaby być zatrzymana w budynku.

Gość Jacek K.
I dokladnie tak jest - prawa fizyki sa takie same dla wszystkich - cieplo nie ucieka w dol. Zdjecia ze sciany 2W moga byc inne o roznice temepratur na podlodze przy zalozeniu ze sa kaloryfery - a w moim przypadku to pelna podlogowka.

Ciepło ucieka w górę TYLKO podczas konwekcji. Podczas promieniowania czy przewodzenia ucieka w każdą stronę, byleby zimniejszą. Gdyby górne warstwy nie ogrzewały dolnych, to żaden GWC nie działałby zimą :-)

Ramy okienne - zadna nowosc ze one powoduja straty i to niezaleznie od technologii wykonania scian.

Ale jeżeli wstawi się ramy z wypełnieniem z poliuretanu, to jest szansa na zmniejszenie strat. Jak? Ano wstawiając okno w warstwie izolacji. Tylko że w Pezamie i Fortisie nie ma żadnej takiej warstwy, bo ościeże to keramzytobeton.

Co do naroznikow - bez znaczenia jak sie policzy laczny udzial ich w powierzchni, a tam strara jest rzedu 2-3 st - a takze ktos nieumiejetnie odczytal zdjecia bo jest tam wwiewane powietrze z reku chlodniejsze i stad narozniki maja taka temperature jakka maja.

Tego właśnie nie rozumiem. Chłodniejsze powietrze powoduje podwyższenie temperatury ściany? Jak wwiewane powietrze (do domu jak rozumiem) może aż tak zmienić temperaturę?

Ale potwierdza sie teoria, ze interpretacja jest taka jakie wyniki ktos chce uzyskac ;)

Dla mnie jest najwazniejsza jedna wartosc - roczny koszt CO i CWU - teraz zamknal mi sie w kwocie 1600 zl, po dociepleniu stropu mam nadziej ze bedzie to okolo 1400 zl wiec to sie tylko liczy - reszta nie ma znaczenia.

Jeżeli COP Twojej pompy wynosi ponad 4, to realnie zużywasz ponad 4 razy więcej energii niż to wynika z rachunku. To daje 6400zł rocznie na cwu i co i to nie jest mało dla domu o pow. 140m2. Jak kogoś nie stać na PC i nie ma gazu ziemnego, to albo węgiel albo ...

Tak czy siak przełomu w budownictwie nie widzę.

A ja nie widzę przełomu w Twoim sposobie rozumowania. Argumenty które przytaczasz odnośnie "mocno wychłodzonej warstwy podlogowej" ościeżnic, fundamentów i podłogi na gruncie i wytykanie tych wad jako wady budynku z bloczków hybrydowych, oraz odkrywcze sformułowania, o tym że kremazyt jest "niezłym przewodnikiem ciepła", (w innym poście "rura z wentylatorem") - powodują, że skwituję to tak:

Zawsze będę dokonywał własnych wyborów bazując na opini fachowców, swojej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jeśli ktoś o coś pyta, to w zgodzie z tym co napisałem, odpowiadam, nie dorabiając do tego ideologii, ani nie przekonuję nikogo do rozwiązań, które ja wybrałem. I to tyle.

Gość Jacek K.
A ja nie widzę przełomu w Twoim sposobie rozumowania. Argumenty które przytaczasz odnośnie "mocno wychłodzonej warstwy podlogowej" ościeżnic, fundamentów i podłogi na gruncie i wytykanie tych wad jako wady budynku z bloczków hybrydowych, oraz odkrywcze sformułowania, o tym że kremazyt jest "niezłym przewodnikiem ciepła", (w innym poście "rura z wentylatorem") - powodują, że skwituję to tak:

Zawsze będę dokonywał własnych wyborów bazując na opini fachowców, swojej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jeśli ktoś o coś pyta, to w zgodzie z tym co napisałem, odpowiadam, nie dorabiając do tego ideologii, ani nie przekonuję nikogo do rozwiązań, które ja wybrałem. I to tyle.

sSiwy1 ja Cię bardzo przepraszam, ale i u Ciebie widzę niezłomne upieranie się przy swoim. Cały czas rozmawiamy o Fortisie/Pezamie jako technologii wznoszenia ścian jednowarstwowych. Jakby nie patrzeć wady ściany jednowarstwowej wychodzą również w tej technologii i na nic nie zda się negowanie tych faktów.

Nigdzie nie napisałem, że "keramzyt jest niezłym przewodnikiem ciepła". Pisałem o keramzytobetonie i podałem Ci źródła informacji o lambdzie tego materiału. Wątpię, aby któryś fachowiec pomylił te dwa materiały, co najwyżej handlowiec (pewnie celowo).

Nie przekonuję też do rozwiązań, które sam wybrałem tylko dlatego, że je wybrałem. Przecież dla siebie wybieram jak najlepiej i wiedzą o powodach wyboru dzielę się na forum. Kiedyś sam mocno parłem na Fortisa, ale parę osób pokazało mi jakie znaczenie mają szeroko reklamowane bloczki, a jakie pomijane milczeniem przestrzenie między nimi. A Sukiennik podaje jako zaletę doskonałą paroprzepuszczalność Fortisa. No comments.

Uważam, że to forum jest od tego, aby wymieniać się wiedzą. Jeżeli nie mam racji, to proszę wytknij mi błędy w myśleniu albo niewiedzę, ale niech to bedzie krytyka konstruktywna, a nie obrażanie się.

Pozdrawiam serdecznie.

Ale jeżeli wstawi się ramy z wypełnieniem z poliuretanu, to jest szansa na zmniejszenie strat. Jak? Ano wstawiając okno w warstwie izolacji. Tylko że w Pezamie i Fortisie nie ma żadnej takiej warstwy, bo ościeże to keramzytobeton.

Sorry ale nie ma to co piszesz najmniejszego sensu bo idac dalej twoim rozumowaniem koszt wybudowania domu 140 m2 przekroczylby zapewne 1 mln zl - zawsze mozna powiedziec (nie majac tego sam) ze produkt X jest lepszy od Y ale i zarazem drozszy, tylko pytanie czy to ma sens?

Tego właśnie nie rozumiem. Chłodniejsze powietrze powoduje podwyższenie temperatury ściany? Jak wwiewane powietrze (do domu jak rozumiem) może aż tak zmienić temperaturę?

Jakie podwyzszenie? jak ja widze i jak podaje mi program to w srodku narnoziki maja ok 13 st C a sciana ma ok 18 st C przy wwiewanym powietrzu o temp. 6,6 st C narozniki beda zimniejsze - z reszta nie tylko narozniki ale i bezposrednie otoczenie takze odczuwa ze jest wwiewane chlodniejsze powietrze ... ale podlogowka i wykonywana konwekcja niweluja to odczucie, jednak nie wplyw na narozniki.

Jeżeli COP Twojej pompy wynosi ponad 4, to realnie zużywasz ponad 4 razy więcej energii niż to wynika z rachunku. To daje 6400zł rocznie na cwu i co i to nie jest mało dla domu o pow. 140m2. Jak kogoś nie stać na PC i nie ma gazu ziemnego, to albo węgiel albo ...

Tak czy siak przełomu w budownictwie nie widzę.

A co widzisz? Bo ja nie widze sensu Twojej wypowiedzi i Twojego "ciskania" sie o wyzszosc czegos nad czyms jednoczesnie nie majac argumentow ZA.

pozostanie jednak wada w postaci mocno wychłodzonej warstwy przypodłogowej: albo w domu będą zimne narożniki przypodłogowe albo kamera termowizyjna wykaże na zewnątrz czerwony neon nad cokołem budynku

A tego to juz nie rozumiem - z tego co ja wiem to budowa wyglada tak: fundament, na fundamencie izolacja przeciwilgociowa, na tym stawiamy sciane z dowolnego materialu - i teraz odpowiedz dlaczego twierdzisz ze jezeli zamiast Pezamu postawie np BK to zniknie neon nad cokolem budynku??

Cała ściana powinna być granatowa, a nie jest.

Brednie piszesz - jezeli by bylo tak jak mowisz to podgrzewajac np zbiornik wody od dolu to w kazdej jego czesci bede mial zawsze ta sama temperature? niezle prawo fizyki - oczywiscie w idealnie zaizolowanym zbiorniku (nie istnieje cos takiego) w pewnym momencie bilans sie wyrowna ... ale dom sluzy do mieszkania ;)

Szczerze mówiąc nie zrozumiałem dlaczego ta wnęka jest nagrzana o pnad 15 st. w stosunku do atmosfery

A jaka wneka? bo nie wiem o czym piszesz.

Dlatego celowo wybrałem z twojej strony zdjęcie elewacji zachodniej ponieważ zdjęcie było robione przed południem i ta część dachu była w cieniu od co najmniej 12 godzin.

Powiem znowu to co powiedzialem - tak tak tak :) a komin? a przewodnosc blachy, a nagrzewanie i konwekcja powietrza pod blacha itp itd ;) Jak juz pisalem - interpretacja taka jaka ktos chce uzyskac - powodzenia w dalszym interpretowaniu.

A co do interpretacji tego zdjęcia zobaczymy jak to wyjdzie u mnie w przypadku ściany dwu warstwowej, wtedy będziemy mieli porównanie i ostateczną odpowiedź czy to dach świeci czy nie ocieplony wieniec.

A budujesz TAKI sam budynek? z wszystko bedzie identyczne poza materialem na sciane? hmmm interesujace.

Jeszcze wyjasnienie - wieniec ktorego sie tak czepiles nie swieci, swieci glupota ekipy ktora budowala ten dom i kierownika budowy, gdyz swieci i najwieksze straty ma warstwa dwoch cegiel, na ktorych sa murlaty bo tam nie zostala zachowana ciaglosc izolacji przechodzacej z wienca na ocieplenie stropu - ot cala tajemnica.

Dobra - czas skonczyc bo to niczego nie prowadzi. Powiem tak: nie interesuja mnie parametry domu - interesuje mnie ile musze zaplacic za przyjemnosc przebywania w zimie w cieplutkim i milym domku - jezeli piszesz ze innym zrodlem ciepla koszty beda wysokie to nie moj problem tylko tych co maja inne zrodla ciepla :) To jest moj dom, moj system ogrzewania i mi sie mieszka rewelacyjnie. Oczywiscie jak juz pisalem nie raz te 1600 zl/rok/CO i CWU to "za duzo" stad wykonane badanie termowizyjne ktore mialo tylko potwierdzic ze cieplo ucieka stropem bo tak sie domyslalem.

Powodzenia w budowaniu idealnego termosu - obys tylko mogl w nim mieszkac milo i przyjemnie.

Odpowiem tak: mój domek teoretycznie według audytora OZC będzie potrzebował 6 MWh rocznie na ogrzewanie, daje to np: 1230 zł przy ogrzewaniu prądem w taniej taryfie nocnej, albo 540 zł jeśli ogrzewał bym domek PC z COP równym 4. Domek będzie miał 134m2 powierzchni ogrzewanej.

Dla ciebie to byłby termos a ja się będę cieszył jak uda mi się zbudować to co sobie zamierzyłem.

A tak zapytam 6 MWh = 5000 kWh? (chyba ze masz jakis tani prad) - a jak tam ma sie wentylacja? istnieje tez w teorii? - ale OK - zycze ci by ci sie udalo i bys udowodnil ze teoria = praktyka.

A jaka masz powierzchnie zabudowy? ja 180 m2 - itp itd - mozna mnozyc roznice ktore maja kolosalny wplyw na enegochlonnosc budynku - tyle tylko ze ja wybieralem budynek bo mi sie podobal wizualnie i funkcjonalnie, a inni maja inne kryteria - kazdy ma to co chce i lubi.

Jacek, ja się nie obrażam, tylko nie chcę "nabijać" swoich postów. "Kermazyt: w poprzednim poście napisałem jako uproszczenie myślowe. O kermazytobetonie już w styczniu 2003r. w miesięczniku Izolacja pisano tak:

"Przez zastąpienie kruszywa w betonie keramzytem otrzymuje się keramzytobeton, materiał konstrukcyjny zachowujący wszelkie zalety wyrobów ceramicznych i mający bardzo dobre parametry izolacyjne."

A o bloczkach hybrydowych tak ( w tym samym):

"W bloczkach z wkładką styropianową warstwy ocieplające są tak ukształtowane, by nie powstawały "mostki" termiczne. Dwie warstwy styropianu dochodzą do krawędzi bloczka, dzięki czemu nie ma przerw w izolacji na stykach sąsiadujących elementów. Ściany takie muruje się na cienkościennej zaprawie ciepłochronnej. Nienasiąkliwość i mrozoodporność materiału umożliwia otynkowanie ścian w dowolnym czasie po wymurowaniu."

I nie była to publikacja sponsorowana, bo niczego nie wymieniano z nazwy. Publikacja dotyczyła nowego materiału budowlanego jakim był keramzytobeton i produktów z niego dla budownictwa - zaznaczam, że ukazało sie to w "Izolacji".

Nigdy nie twierdziłem, że ściana z bloczków hybrydowych nie ma wad. Ma tak samo wady jak każde inne rozwiązanie np. ściana wielowarstwowa w tym również te przypisywane przez Ciebie tylko ścianom 1W.

Jesli swoimi wypowiedziami uraziłem Cię, to bardzo przepraszam.

Jeśli Cię to interesuje wejdź na http://www.e-izolacje.pl

Gość Jacek K.
Jacek, ja się nie obrażam, tylko nie chcę "nabijać" swoich postów. "Kermazyt: w poprzednim poście napisałem jako uproszczenie myślowe. O kermazytobetonie już w styczniu 2003r. w miesięczniku Izolacja pisano tak:

"Przez zastąpienie kruszywa w betonie keramzytem otrzymuje się keramzytobeton, materiał konstrukcyjny zachowujący wszelkie zalety wyrobów ceramicznych i mający bardzo dobre parametry izolacyjne."

A o bloczkach hybrydowych tak ( w tym samym):

"W bloczkach z wkładką styropianową warstwy ocieplające są tak ukształtowane, by nie powstawały "mostki" termiczne. Dwie warstwy styropianu dochodzą do krawędzi bloczka, dzięki czemu nie ma przerw w izolacji na stykach sąsiadujących elementów. Ściany takie muruje się na cienkościennej zaprawie ciepłochronnej. Nienasiąkliwość i mrozoodporność materiału umożliwia otynkowanie ścian w dowolnym czasie po wymurowaniu."

I nie była to publikacja sponsorowana, bo niczego nie wymieniano z nazwy. Publikacja dotyczyła nowego materiału budowlanego jakim był keramzytobeton i produktów z niego dla budownictwa - zaznaczam, że ukazało sie to w "Izolacji".

Czytałem. Wyglada właśnie na artykuł sponsorowany (stosowane zwroty o tym świadczą). Nie ma liczb, więc trudno powiedzieć, ile wynosi lambda keramzytobetonu. Przy okazji: nie daj się zwieść czerwieni tych bloczków. K-B jest specjalnie barwiony żeby przypominał cegły albo pustaki ceramiczne. Taki podwójny efekt: czerwone jak cegła, robione na bazie keramzytu, więc na pewno łączy w sobie zalety.

Nigdy nie twierdziłem, że ściana z bloczków hybrydowych nie ma wad. Ma tak samo wady jak każde inne rozwiązanie np. ściana wielowarstwowa w tym również te przypisywane przez Ciebie tylko ścianom 1W.

Jesli swoimi wypowiedziami uraziłem Cię, to bardzo przepraszam.

Jeśli Cię to interesuje wejdź na http://www.e-izolacje.p

Nie uraziłeś, bo i czym. Emocje towarzyszą takim dyskusjom, bo nikt nie lubi jak JEGO wybranemu rozwiązaniu zarzuca się wady. Postaram się na przyszłość mniej oceniać.

ŁZE taryfa G12W prąd nocny kosztuje 0,205 zł/kWh

Coz - najwyrazniej mieszkasz w rejonie taniego pradu, u mnie G12W kosztuje 0,2750 zl i nijak sie nie oplaca w porownaniu do G12, bo w G12 I taryfa kosztuje 0,4357 a w G12W=0,5512.

Robiac zalozenie ze tylko tani prad nocny bedzie wystarczajacy do ogrzewania i utrzymania temperatury powyzej 21 st w domu jest dosc odwazne, szczegolnie przy -36 st C na zewnatrz - ale niech ci bedzie.

I dalej nie napisales o wentylacji - czyzby grawitacyjna w tak super ocieplonym i szczelnym domu?

A co za problem podstawić dane uśrednione za m2 na rok. U mnie teoretycznie ma być 44kWh/m2/rok. Przy ogrzewaniu PC z COP 4 dało by to 11 kWh/m2/rok czyli dla twojego metrażu 180m2 wyszło by 1980 kWh a to daje 732,6 zł przy cenie prądu jednotaryfowego 0,37 zł/kWh.

Nie zrozumiales - pytajac o powierzchnie zabudowy chodzilo mi np o wielkosc wienca, powierzchni dachu, powierzchni stropu - wiadomo przeciez ze kostke najlatwiej ocieplic i zminimalizowac straty a kostka to tak jakby miniona epoka. A po drugie zakladajac przelozenie 1:1 zuzyta energia/pozyskana energia ogrzewajaca dom robisz wielki blad i niedoszacowanie z mojego doswiadczenia na poziomie okolo 40%. Dolicz sobie do tych swoich danych jeszcze koszt wyprodukowania CO, ktory jak juz bylo pisane pochlonie blisko 100% kosztow ogrzewania. Moje wielkosci sa wlasnie z CO (3 dorosle osoby + male dziecko).

Ale to juz nie ma znaczenia - nie wazne. Buduj jak chcesz i obys osiagnal to co chcesz - ty tam bedziesz musial mieszkac :)

Gość Jacek K.
Nie porównuję kosztów CWU bo jest to wartość względna i inna u zależności od liczby mieszkańców. A co najważniejsze nie ma to żadnego wpływu na rodzaj ściany czy ocieplenia.

Ja zakładam zapotrzebowanie na energię w moim domku na poziomie 44kWh/m2/rok a ty ile masz??

Wydałeś 1600 zł na PC z COP 4 na 180m2 powierzchni. daje to 1600zł*4 COP *60% na CO/180m2=21,3 zł/m2/rok

podzielmy to przez twoją taryfę za prąd i mamy ile zużywasz kWh rocznie na m2

jeśli 0,27 to zużywasz 78,8 kWh/m2/rok

jeśli 0,43 to zużywasz 49,5 kWh/m2/rok

mpoplaw tak też za bardzo nie wyjdzie, bo nie wiadomo jakie mają zwyczaje mieszkańcy tego domu. Świadomość taniego źródła energii nie dyscyplinuje, a wręcz "rozbestwia". Nawet jak ktoś przeprowadzi audyt energetyczny to i tak jeszcze pozostaje kwestia wykonastwa (np słabego izolowania przewodów od reku).

Co do powyższech obliczeń to można sobie założyć np 80% wykorzystanie taryfy nocnej.

G11 to jedna taryfa przez cały dzień, G12 to tanio w nocy i drogo w dzień

Powyzej byl blad, oczywiscie chodzilo mi o G12 ;) a z ta tanio to bym nie przesadzal, bo to jest drogo jak diabli i tak jakby na to nie patrzec.

Nie porównuję kosztów CWU bo jest to wartość względna i inna u zależności od liczby mieszkańców.

Ale moje wartosci sa wlasnie z CO wiec jak porownywac to wszystko ;) bo wszelkie wydzielenia i szacunki procentowe nie pokaza prawdy.

Ja zakładam zapotrzebowanie na energię w moim domku na poziomie 44kWh/m2/rok a ty ile masz??

Nie interesuje mnie to i nigdy nie interesowalo - nie ma to znaczenia - mnie interesuje ile bedzie mnie kosztowalo ogrzewanie w ciagu roku i CWU - nie rozumiem co sie tak ludzie podniecaja tymi wspolczynnikami i wartosciami :) to jest dobre do reklamy i marketingu. Tak tak - zaraz napiszecie ze to sie bezposrednio/posrednio przeklada na koszty ogrzewania, ale ja caly czas bede powtarzal swoje, plany i teoria sobie, a pozniejsze wykonastwo i zachowanie sie budynku w danym miejscu sobie.

ile zużywasz kWh rocznie na m2

jeśli 0,27 to zużywasz 78,8 kWh/m2/rok

jeśli 0,43 to zużywasz 49,5 kWh/m2/rok

Z odczytow licznika wychodzi ze WRAZ z CO w ubieglym roku grzewczym zuzylem 4824kWh/140m2=35 kWh/m2/rok co daje 11 zl/m2/rok wszelkie dalsze przeliczenia nie maja sensu bo za tyle place nic wiecej.

Gość Jacek K.

robud czemu się tak emocjonujesz? Bardzo się cieszę, że stać Cię na ściany z tych bloczków i wstawienie pompy ciepła, ale wierz mi, że nie każdego. Dobrze, że masz odpowiedni komfort cieplny w domu. Tylko że ten komfort mozna osiągnąć na różne sposoby i za różną cenę. Nie jest sztuką nagrzać dom, ale zrobić to za relatywnie niewielkie pieniądze, tak inwestycyjne jak i te płacone co zimę. Nie jest prawdą, że bardzo ciepły budynek musi kosztować bardzo dużo, bo można w nim przesuwać koszty, a nie je dodawać, np zamiast bloczków Fortis dać ścianę dwuwarstwową. I o tym jest mowa: czy stosowanie bloczków z wkładkami ze styro jest sensowne i dlaczego.

A tego to juz nie rozumiem - z tego co ja wiem to budowa wyglada tak: fundament, na fundamencie izolacja przeciwilgociowa, na tym stawiamy sciane z dowolnego materialu - i teraz odpowiedz dlaczego twierdzisz ze jezeli zamiast Pezamu postawie np BK to zniknie neon nad cokolem budynku??

Wystarczy szczelnie izolować. Jest też kilka (bardzo drogich) materiałów spełniających jednocześnie funkcję nośną i termoizolacyjną. Można w końcu postawić ściany na Legalecie albo czymś podobnym. Jak w zimie śnieg topniejeCi wokół budynku to jest to nieomylny znak, że podłogówka grzeje atmosferę.

Cała ściana powinna być granatowa, a nie jest.

Brednie piszesz - jezeli by bylo tak jak mowisz to podgrzewajac np zbiornik wody od dolu to w kazdej jego czesci bede mial zawsze ta sama temperature? niezle prawo fizyki - oczywiscie w idealnie zaizolowanym zbiorniku (nie istnieje cos takiego) w pewnym momencie bilans sie wyrowna ... ale dom sluzy do mieszkania ;)

Przecież pisałem o konwekcji, przewodzeniu i promieniowaniu. Czy konwekcja dotyczy ścian?

Dlatego celowo wybrałem z twojej strony zdjęcie elewacji zachodniej ponieważ zdjęcie było robione przed południem i ta część dachu była w cieniu od co najmniej 12 godzin.

Powiem znowu to co powiedzialem - tak tak tak :) a komin? a przewodnosc blachy, a nagrzewanie i konwekcja powietrza pod blacha itp itd ;) Jak juz pisalem - interpretacja taka jaka ktos chce uzyskac - powodzenia w dalszym interpretowaniu.

To powyższe nie jest moje.

A co do interpretacji tego zdjęcia zobaczymy jak to wyjdzie u mnie w przypadku ściany dwu warstwowej, wtedy będziemy mieli porównanie i ostateczną odpowiedź czy to dach świeci czy nie ocieplony wieniec.

A budujesz TAKI sam budynek? z wszystko bedzie identyczne poza materialem na sciane? hmmm interesujace.

To też nie moje zdania.

Powodzenia w budowaniu idealnego termosu - obys tylko mogl w nim mieszkac milo i przyjemnie.

Co jakiś czas widzę zarzuty w stosunku do termosów. To źle, że budynek trzyma ciepło?

robud czemu się tak emocjonujesz?

Ja? jestem spokojny jak zawsze :) "Zla" interpretacja czegos czego 99,5% budynkow jednorodzinnych nie wykonuje w ogole i zyje w przeswiadczeniu ze ma wszystko idealnie nie oznacza ze dany material jest zly jak probuje sie udowadniac w tym watku - jednoczesnie nie bronie w cale tego materialu bo ma szereg wad, ktorych byc moze nie ma sciana 2W badz 3W ale by poprawnie ocenic material to by trzeba bylo wybudowac w identycznych warunkach dwa takie same budynki ale np przez 2 rozne ekipy i pozniej sprawdzic co i jak - caly czas twierdze ze kazdy material mozna tak spieprzyc ze wyjdzie z niego badziew, a na budowach cos takiego niestey jest norma a nie wyjatkiem.

Oczywiscie sciana 1W ma dla mnie niezaprzeczalna zalete, jak sie okaze ze jest za zimna to ja docieple np 5 cm styropianu, a przy scianie 2W z 10 cm bedzie sie kladlo 15 cm? styropianu? ojjj cienko to widze no i jakie koszty.

Nie jest prawdą, że bardzo ciepły budynek musi kosztować bardzo dużo, bo można w nim przesuwać koszty, a nie je dodawać, np zamiast bloczków Fortis dać ścianę dwuwarstwową. I o tym jest mowa: czy stosowanie bloczków z wkładkami ze styro jest sensowne i dlaczego.

Niestety sie nie zgodze - bo wstawisz super energoszczedne i super drogie np okna w zamian za co? Takkie kupowanie czesciowo superdobrych materialow a czesciowo "odpadow" dla bilansu zemsci sie bardzo szybko. Oczywiscie tylko juz o tym pisalem i nie tylko ja, takie zmiany i przesuwania kosztow w 99% dadza sumaryczny wynik kosztowy wyzszy i jeszcze jest CZAS ktory dla niektorych moze byc najwazniejszy i wrecz wazniejszy od kosztow samej sciany - oczywisci ze mozna budowac dom 10 lat albo 1 rok - ktos koszty tego liczy czy uwaza ze to sa koszty pomijalne?

Jak w zimie śnieg topniejeCi wokół budynku to jest to nieomylny znak, że podłogówka grzeje atmosferę

Nie do konca masz racje - wystarczy zobaczy na zdjecie termowizycje obrazujace sciane poludniowa i to co sie znajduje 1,5-2 m przed budynkiem. Moze powiesz ze to tez od podlogowki?

Co jakiś czas widzę zarzuty w stosunku do termosów. To źle, że budynek trzyma ciepło?

Caly czas powtarzam pytanie o wentylacje i caly czas jest to pytanie pomijane, no ale jezeli ktos tak lubi to jego wybor - swiadomy badz nie ale jego.

Gość Jacek K.
Niestety sie nie zgodze - bo wstawisz super energoszczedne i super drogie np okna w zamian za co?

W zamian za PC.

Jak w zimie śnieg topniejeCi wokół budynku to jest to nieomylny znak, że podłogówka grzeje atmosferę

Nie do konca masz racje - wystarczy zobaczy na zdjecie termowizycje obrazujace sciane poludniowa i to co sie znajduje 1,5-2 m przed budynkiem. Moze powiesz ze to tez od podlogowki?

Dlatego napisałem "wokół budynku", a nie "od południowej strony".

Caly czas powtarzam pytanie o wentylacje i caly czas jest to pytanie pomijane, no ale jezeli ktos tak lubi to jego wybor - swiadomy badz nie ale jego.

Ja będę miał wentylację (mechaniczną). Właściwie był to jeden z postulatów przy projektowaniu mojego domu.