sSiwy12 30.08.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Liczyć można jedynie ile zaoszczedzimy ciepła robiąc przegrodę (ścianę) z materiału o U= xxxx, w porównaniu do ściany o U= xxxx. Wszystkie inne porównania sa bezsensowne. Jeśli zastosujesz BK + styropian a U wyjdzie Ci 0,2 to efekt bedzie taki sam jak przy bloczkach hybrydowych. Ot cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 30.08.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 No ale dalej nie wiadomo, ile zaoszczędzimy używając Fortisa niezależnie od źródła ciepła. Jak bym chciał widzieć czarno na białym zestawienie: Fortis=xxx kWh/m2a, BK+np 15cm styro=yyy, itd. Odpowiedz na twoje pytanie jest jedna - jezeli U(Fortis)=U(BK) to wydatki na ogrzewanie (przy zachowaniu wszystkich innych parametrow takich samych beda TAKIE SAME ale filozofia - nie? Roznica jest w kosztach budowy (material i robocizna, ktora przy fortisie placisz za: 1. wymurowanie, 2. tynk wewnetrzny, 3. tyn zewnetrzny. a przy BK mamy: 1. wymurowanie, 2. tynk wewnetrzny, 3. przyklejenie styropianu, 4. zaciagniecie klejem, 5. wklejenie siatki zbrojeniowej, 6. tynk zewnetrzny. , w czasie budowy, w trwalosci - juz kiedys na tym forum bylo o tym jak to myszy ladnie zjadaja styropian na scianie. I teraz sam sobie policz ile cie wyniesie zakup: 1. materialu (fortis + klej, BK + zaprawa + styropian + klej + siatka) 2. robocizna pkt wyzej. 3. czas wykonania prac (byc moze nie ma dla ciebie znaczenia). Ja ci powiem tylko tyle, ze jak ja to rozwazalem to Pezam byl najdrozszym rozwiazaniem ... ale najszybszym a dla mnie czas byl bezcenny. Cene za sciane z Pezamu podalem wczesniej, nie znam cen BK i pozostalych elementow, by to policzyc za ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 30.08.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Liczyć można jedynie ile zaoszczedzimy ciepła robiąc przegrodę (ścianę) z materiału o U= xxxx, w porównaniu do ściany o U= xxxx. Wszystkie inne porównania sa bezsensowne. Jeśli zastosujesz BK + styropian a U wyjdzie Ci 0,2 to efekt bedzie taki sam jak przy bloczkach hybrydowych. Ot cała filozofia. A co zrobić, jak w projekcie mam ściany poniżej U=0,15? Da się Fortisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 30.08.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 145 za co i cwu/miesiąc w sezonie grzewczym czy koszt ogrzania roczny podzielony przez 12? To akurat podzielone przez 11, a tylko okres ogrzewania to srednia na ogrzewanie+CWu wyszla 175zl/miesiac. Chcesz powiedziec że ogrzewanie kosztuje cie 30 zł/miesiąc i ty jeszcze mówisz że ci gdzieś ciepło ucieka ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 30.08.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Odpowiedz na twoje pytanie jest jedna - jezeli U(Fortis)=U(BK) to wydatki na ogrzewanie (przy zachowaniu wszystkich innych parametrow takich samych beda TAKIE SAME Wiesz, w przypadku naklejanego styropianu mamy niemal pewność, że ściana utrzyma zakładany opór. W przypadku Fortisa to głównie zapewnienia producenta i nadzieja na właściwe wykonastwo. Ja ci powiem tylko tyle, ze jak ja to rozwazalem to Pezam byl najdrozszym rozwiazaniem ... ale najszybszym a dla mnie czas byl bezcenny. Cene za sciane z Pezamu podalem wczesniej, nie znam cen BK i pozostalych elementow, by to policzyc za ciebie. To są jakieś argumenty i faktycznie czas tradycyjnej budowy jest moim zdaniem bardzo długi. A jak wygląda mieszkanie w domu z Fortisa latem? Czy czuć zaduch lub jakieś inne niedogodności? Czy dom się przegrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.08.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Liczyć można jedynie ile zaoszczedzimy ciepła robiąc przegrodę (ścianę) z materiału o U= xxxx, w porównaniu do ściany o U= xxxx. Wszystkie inne porównania sa bezsensowne. Jeśli zastosujesz BK + styropian a U wyjdzie Ci 0,2 to efekt bedzie taki sam jak przy bloczkach hybrydowych. Ot cała filozofia. A co zrobić, jak w projekcie mam ściany poniżej U=0,15? Da się Fortisem? Ale ja chcę mieć coś koło U=0,2, jak bym chciał U=1, to budował bym z cegły, a jak U,01 to ze słomy lub 1 m styropianu. Prawda jest taka, że wszystko mozna docieplić i w dodatku prawie każdym materiałem, tylko gdzieś kończy się sens i logika takiego postepowania. Prawdą jest również fakt, że byc może kiedyś będę chciał, lub w jakiś sposób będę zmuszony do dalszego zejścia z tego U 0,2 do powiedzmy U 0,1, to dokleję styropian coś około 10 cm i to osiągnę, przy zachowaniu względnej grubości ścian - bo mam dobry podkład. Oczywiście jest to teoria, ale kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 31.08.2006 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A jak wygląda mieszkanie w domu z Fortisa latem? Czy czuć zaduch lub jakieś inne niedogodności? Czy dom się przegrzewa? A co ma material na scianach do warunkow panujacych w domu? od tego jest skuteczna i dzialajaca wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 31.08.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Chcesz powiedziec że ogrzewanie kosztuje cie 30 zł/miesiąc i ty jeszcze mówisz że ci gdzieś ciepło ucieka ?????? Za duzo Leszka przeczytaj raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 31.08.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 tylko czy twoje zdjęcia termowizyjne pokazują że nie da się zrobić wieniec w Fortis o U takim samym jak w BK ?? tak tak tak (a moze yes yes yes) jezeli tak twierdzisz to najwyrazniej masz racje - mi to nie przeszkadza. PS. nie mam budynku w Fortisie ale w Pezamie ot taka roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 31.08.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Chcesz powiedziec że ogrzewanie kosztuje cie 30 zł/miesiąc i ty jeszcze mówisz że ci gdzieś ciepło ucieka ?????? Za duzo Leszka przeczytaj raz jeszcze. Oj ostatno 269 mnie bardziej sponsoruje Piszesz 145 średnio a sezonie grzewczym 175 srednio to mi wychodzi jakies 30 zł małoooooooooooooo - gdzie jest błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 31.08.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Piszesz 145 średnio a sezonie grzewczym 175 srednio to mi wychodzi jakies 30 zł małoooooooooooooo - gdzie jest błąd. 175 zl/miesiac/srednia w okresie od 09.2005 do 04.2006 145 zl/miesiac/srednia w okresie od 09.2005 do 08.2006 oczywiscie to CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 31.08.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Piszesz 145 średnio a sezonie grzewczym 175 srednio to mi wychodzi jakies 30 zł małoooooooooooooo - gdzie jest błąd. 175 zl/miesiac/srednia w okresie od 09.2005 do 04.2006 145 zl/miesiac/srednia w okresie od 09.2005 do 08.2006 oczywiscie to CO i CWU Myslałem ze to cały prąd - uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edan 31.08.2006 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Widziałem 2 domy (stan surowy zamknięty - dach, okna i drzwi) wybudowane z fortisa i byłem oczarowany:1. ściany równiutkie, wyglądające z zewnątrz tak, że można nie kłaść tynku zewnętrznego2. na placach budów czyściutko3. wewnątrz przyjemnie (byłem w lipcu - na zewnątrz patelnia)4. cena - z tego co słyszałem - za materiał 14000 PLN (niestety nie wiem, jaki metraż domów - większego wygląda na 110-120 mkw, mniejszy 100 mkw)Jak będę jeszcze raz, to zrobię zdjęcia i postaram się wrzucić na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 31.08.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 PS. nie mam budynku w Fortisie ale w Pezamie ot taka roznica. prawie robi jednak różnicę A skąd to zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Nie wiem z czego i jak wybudowany jest dom z "termo rysunku", ale jeśli ma "udowodnić", ze coś widac, to najbardziej widzać, że największe straty energetyczne powodują okna, a właściwie jego ramy, potem wieniec i cała wnęka (którą widać z kosmosu), część dachu też swieci za jaskrawo. Najmniejsze straty powodują sciany, oraz spoiny.Rycinka ta dowodzi tylko to, że ktoś sie nie "przyłożył" przy stawianiu budynku. To wszystko.Tak na marginesie - przytoczony rysunek (zdjęcie termowizyjne - to dla dokładności) ilustruje znana od dawna zasadę:straty energetyczne w domu wykonanym zgodnie z przepisami rozkładają się w przybliżeniu takDach 10%Podłoga 7%Ściany 25%Stolarka otworowa 58%Tak więc zamiast "rozwodzić" się o wpływie spoin na U ściany (jak widać jest on znikomy) lepiej zastanowić się na oknami i drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A może ktoś ma zdjęcie "termo" budynku wykonanego w innej technologii? Jestem ciekaw jak tam rozkłada sie rozkład "ucieczki ciepła".Tak na marginesie to Robut pisał, że "coś mu nie grało" i poprawiał.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Dla porównania, może ktoś wstawi swoje zdjęcie "termo" domu ze ścianą dwuwarstwową ze styropianem? Bo teoretycznie jest możliwe, mostków nie ma na wieńcu - ale to tylko teoria. Jeśli jest tak w praktyce, to może z wieńcem w tej technologi pokombinować i ocieplić go na zewnatrz. Sam, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Nie jestem teoretykiem, ani praktykiem w tym zakresie. Oceniam zdrowo rozsądkowo i logicznie. Ale poczytam z tym przemarzaniem - bo coś mi tu nie pasuje. Jeśli chodzi o koszty, to mur wychodzi taniej przy dwuwarstwowej ściane (licząc najtańsze materiały), ale aby otrzymać wykończoną scianę to już nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jacek K. 01.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nie jestem teoretykiem, ani praktykiem w tym zakresie. Oceniam zdrowo rozsądkowo i logicznie. Ale poczytam z tym przemarzaniem - bo coś mi tu nie pasuje. Jeśli chodzi o koszty, to mur wychodzi taniej przy dwuwarstwowej ściane (licząc najtańsze materiały), ale aby otrzymać wykończoną scianę to już nie koniecznie. Tylko co tu porównywać? Raczej należałoby wziąć dwie sciany kosztujące tyle samo i wtedy porównać. Np ile da się wycisnąć z 150 zł/m2 w danej technologii. sSiwy12 jakoś cienko widzę te cienkie i ciepłe spoiny. Narożniki świecą jak neony. Warstwa zaprawy na podłodze parteru też, a wieniec ? A tak się składa, że przy podłodze ściana zewnątrzna ma najlepszy kontakt z gruntem. I tam wróżę grzyba! I co teraz zrobić z takimi mostkami: czyżby nakładamy styro? Jak dotąd potwierdza się moje przekonanie, że przegrody jednowarstwowe nie nadążają za dwuwarstowymi pod względem termoizolacyjności. Wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.09.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Zbiły mnie z tropu stwierdzenia o tym, że mur przemarza po 0,5m od wieńca i że dobra izolacja ma tak "zachodzić" Jakoś truno mi sobie (dzisiaj załapałem) wyobrazić aby, ciągnąć izolację na 50 cm nad wieńcem w domu parterowym. Co do przemarzania, to musi być woda - pytanie skąd.Jesli chodzi o same bloczki FORTIS czy PEZAM, to mimo, że ściana z nich jest jednowarstwowa, to konstrukcyjnie de fakto jest to ściana trzy wastwowa, wypełniona styropianem o grubości około 20cm, zaś sam bloczek wykonany jest na bazie kremazytu (objętościowo bloczek ma 60% styropianu).Co do zdjęcia termowizyjnego. Jakoś dziwnie jestem spokojny, że zdjęcie domu wykonanego w "tradycyjnej technologii (2W) - będzie bardzo podobne do tego tutaj opublikowanego. Dlaczego? Bo takie zdjęcia pokazują różnice temperatur a siłą rzeczu na górze budynku zawsze będzie wyższa temperatura zarówno wewnątrz jaki na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts