robud 17.09.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Dlatego napisałem "wokół budynku", a nie "od południowej strony". Ale to nie ma znaczenia - ja ci mowie ze TO samo jest wokol budynku, tylko najladniej to widac od poludnia bo tam juz Slonce stopilo sporo sniegu. tak, z wentylacją mechaniczną z odzyskiem wyszło projektowane zapotrzebowanie na ciepło 6MWh rocznie. No to bardzo ciekawe zalozenie - raz jeszcze powodzenia zycze i mam nadzieje ze jak juz zamieszkasz to dasz znac tak realnie ile cie kosztuje ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 06.01.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Dużo emocji stoję teraz przed problemem wyboru materiału (budowa na wiosnę) i zaczynam się mocno zastanawiać nad fortisem (itp); jak sobie kiedyś liczyłem z dociepleniem 14 cm uzyskałbym U=0,11 a to daje realnie mniej prądu na ogrzewanie. Cena materiałów na ścianę realnie nie stanowi dużego udziału kosztów - róznica 3-5% między ciepłym a cieplejszym nie powinna wystraszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts