Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Rozmawiałem wczoraj z instalatorem kominków (znajomy) .Powiedział że w miejscu gdzie będzie stał kominek z zabudową (mniej więcej prostokąt 70cm/150cm ) nie mogę dawać styropianu pod posadzkę .Ma tam być "goła" wylewka bo kominek z zabudową będzie ważył ze 200 kg

Czy instalator ma rację ??? Nie dawać nic ??

pozdrawiam D.RZ

https://forum.murator.pl/topic/60359-nie-k%C5%82a%C5%9B%C4%87-styropianu-pod-kominek-twierdzi-instalator/

Teoretycznie ma rację, jednak praktycznie u mnie stoi na styropianie i nic sie nie dzieje. Co prawda w 5 cm wylewce pod kominkiem i najbardziej uczęszczanymi drogami położyłem siatkę zbrojeniową, ale nic się nie dzieje. A co do wagi mojego kominka, to myślę że waży jeszcze więcej.

Jeśli jeszcze raz bym robił, to chyba dla świętego spokoju nie dawałbym styropianu pod kominkiem.

Witam

Zastanawia mnie tylko jedna sprawa . Licząc mniej więcej powierzchnię na której będzie stała zabudowa np. 150cm/70cm wychodzi że przy wadze 300kg nacisk na jeden centymetr kwadratowy wynosił będzie około 30 gram . To przecież żaden nacisk . Stojący fortepian z kilkoma nogami powinien wgnieść wylewkę do chudziaka .Nie mówiąc już o kilku osobach o wadze np. 100 kg każda podskakujacych obok siebie w tańcu .

pozdrawiam D.RZ

Witam

Zastanawia mnie tylko jedna sprawa . Licząc mniej więcej powierzchnię na której będzie stała zabudowa np. 150cm/70cm wychodzi że przy wadze 300kg nacisk na jeden centymetr kwadratowy wynosił będzie około 30 gram . To przecież żaden nacisk . Stojący fortepian z kilkoma nogami powinien wgnieść wylewkę do chudziaka .Nie mówiąc już o kilku osobach o wadze np. 100 kg każda podskakujacych obok siebie w tańcu .

pozdrawiam D.RZ

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Jeżeli przyjmujemy, że nie daje się styropianu bo kominek waży 200 kg, to np. pod dużą wanną na dwie osoby, też nie powinno być, czy nawet weźmy łóżko. Niech waży z 50 kg, i śpią na nim 2 osoby, powiedzmy w sumie 150 kg to razem 200 kg, a łóżko stoi na małych nogach niejednokrotnie. Przykładów mońa mnożyć mnóstwo (duże wypełnione szafy - też myślę, że osiągają taką wagę). Jak to więc jest?

Tak na marginesie dodam, że posądzanie kompletnego kominka o marne 200kg jest dla niego dużym nie doszacowaniem.

W niektórych technologiach, tych bardziej tradycyjnych, może dojśc do 500 - 600kg.

Kiedyś pod kominek robiło się zdecydowanie wzmocniona wylewkę.

Pozdrawiam