Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na studnie wierconą

Jasiu

Recommended Posts

To mam jeszcze jedno pytanko z gatunku głupich.

Będę wiercił studnie do celów gospodarczych (podlewanie ogródka). W Ładnym Domu (i bodajże Muratorze) było cos o tym, ze jeżeli odwiert nie jest głęboki, a pobór nieduży (dokładnych liczb nie pamiętam, ale mieszcze się grubo poniżej) to można wiercić jak się chce.

Dla pewności zadzwoniłem do starostwa, a tam Pan Urzędnik uprzejmie mnie poinformował, że potrzebuje całą dokumentacje, od operatu wodnego począwszy, poprzez projekt, itp żeby dopiero ewentualnie dostać zgodę.

Kto tu nie ma racji ?

Jasiu,

jesteśmy po rozmowie w 2 firmach.

Pozwolenie trzeba mieć na studnię powyżej 30 mb głębokości i/lub wydajności 5 m3 na dobę. Praktycznie dla domów jednorodzinnych te wartości nie obowiązują. A nawet jeśli przekroczysz 30 mb, to się nie przyznajesz, no chyba że robisz 150 mb, to już musisz. Tak mi panowie od studni powiedzieli i to niezależnie, nie znając się.

Obecnie jest problem z uprawomocnieniem projektu, gdyż ze względu na mafijność - długo się czeka i trzeba baaaaardzo dużo uzgodnień. Wszyscy więc rozumiejąc sytuację robią jak wszyscy inni, czyli wszelkie bezprawie. Nasz kochany rząd pracuje nad tym i to się ma zmienić, chyba musi gdyż coś wiąże się to z Unią, ale puki co jeszcze rok, może półtora ...

Tyle z frontu :wink:

CZ.

Gość Gosc123

Dodam jeszcze, że odwiert studni wymaga zgłoszenia w Urzędzie na miesiąc przed planowaną pracą. Po tym terminie, jeśli nie było żadnych zastrzeżeń, heja w grunt! :eek:)

Z tego co mi wiadomo (z własnych dociekań) firmy, które wykonują odwierty potrzebują tzw. "projektów", ale w tym punkcie proszę o wypowiedź bardziej poinformowane osoby.

firme, ktora zatrudnilem zabrala sie do wiercenia od razu jak dogadalismy cene za robote, na moje pytanie " a pozwolenie lub zgloszenie?" odpowiedzieli, ze zawsze tak robia .. a jak ktos z zyczliwych sasiadow doniesie to przerywa sie odwiert i czeka az sie wszystko uprawomocni ... taka jest rzeczywistosc smutna, ale prawdziwa