Gejzer 28.08.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 WitamMam pytanie. Mam zamiar budować dom D06 Mały. Fundamenty mam zamiar wykonać w wykopie bez deskowania (oczywiście uszczelniony folią zbrojenie na podkładkach itp.) Interesuje mnie to czy jeżeli wykop będzie miał 1 m głębokości zrobię tam ławę o wys. 30-40 cm zbrojoną to czy mogę po pewnym czasie resztę wykopu wypełnić betonem i powrzucać kamienie polne? Ewentualnie po jakim czasie mogę taką "operację" przeprowadzić. Czy fundament może być robiony na "raty". Na tym wszystkim będzie ściana z bloczków o wys. ok. 3 bloczków. Dom jest parterowy bez podpiwniczenia, poddasze nieużytkowe.Gejzer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.08.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Po co po pewnym czasie wypełniać wykop betonem skoro ścianę fundamentową chcesz murować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gejzer 28.08.2006 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Właśnie nie byłem pewien czy tak trzeba robić. W takim razie proponujesz żeby w wykopie 1 m ułożyć ławę wys. 0,3 m i na tym już mogę stawiać ścianę fundamentową z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.08.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 jak zrobisz wąski wykop, to jak bedziesz ustawiał bloczki fundamentowe nie możesz poprostu calości wylać z gruchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.08.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 jak zrobisz wąski wykop, to jak bedziesz ustawiał bloczki fundamentowe nie możesz poprostu calości wylać z gruchy? Przeciez nie wyleje ławy na 30 cm szerokiej, chyba,że chce podcinać ale to dosyć problematyczna sprawa czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 28.08.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 sa co najmniej 2 rozwiazania kopiesz na szerokosc lawy i lejesz lawe w grunt potem na tym stawiasz scianke z bloczkow albo szalunek i w niego lejesz betonalbo kopiesz waski wykop i na dole podcinasz scianki ale nie w kazdym gruncie uda sie taka operacja no i trzeba tez wziac pod uwage ze jak nie zrobisz tego szybko to deszcz moze calosc rozmyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gejzer 29.08.2006 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki za podpowiedziPrawdopodobnie zdecyduję się na ten sposób że zrobię wykop na szerokość ławy i na tym postawię ściankę z bloczków. Wg moich obliczeń jest to tańsze niż robić ściankę w deskowaniu i zalewać betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 05.09.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dzięki za podpowiedzi Prawdopodobnie zdecyduję się na ten sposób że zrobię wykop na szerokość ławy i na tym postawię ściankę z bloczków. Wg moich obliczeń jest to tańsze niż robić ściankę w deskowaniu i zalewać betonem a z całą pewnością wygodniejsze dla przeciętnej brygady co nie ma szalunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts