Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w gruncie

Gejzer

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie. Mam zamiar budować dom D06 Mały.

Fundamenty mam zamiar wykonać w wykopie bez deskowania (oczywiście uszczelniony folią zbrojenie na podkładkach itp.) Interesuje mnie to czy jeżeli wykop będzie miał 1 m głębokości zrobię tam ławę o wys. 30-40 cm zbrojoną to czy mogę po pewnym czasie resztę wykopu wypełnić betonem i powrzucać kamienie polne? Ewentualnie po jakim czasie mogę taką "operację" przeprowadzić. Czy fundament może być robiony na "raty". Na tym wszystkim będzie ściana z bloczków o wys. ok. 3 bloczków. Dom jest parterowy bez podpiwniczenia, poddasze nieużytkowe.

Gejzer

sa co najmniej 2 rozwiazania kopiesz na szerokosc lawy i lejesz lawe w grunt potem na tym stawiasz scianke z bloczkow albo szalunek i w niego lejesz beton

albo kopiesz waski wykop i na dole podcinasz scianki ale nie w kazdym gruncie uda sie taka operacja no i trzeba tez wziac pod uwage ze jak nie zrobisz tego szybko to deszcz moze calosc rozmyc

Dzięki za podpowiedzi

Prawdopodobnie zdecyduję się na ten sposób że zrobię wykop na szerokość ławy i na tym postawię ściankę z bloczków. Wg moich obliczeń jest to tańsze niż robić ściankę w deskowaniu i zalewać betonem

Dzięki za podpowiedzi

Prawdopodobnie zdecyduję się na ten sposób że zrobię wykop na szerokość ławy i na tym postawię ściankę z bloczków. Wg moich obliczeń jest to tańsze niż robić ściankę w deskowaniu i zalewać betonem

a z całą pewnością wygodniejsze dla przeciętnej brygady co nie ma szalunków