Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poroterm50 Wiene.. Jednowartwowo prosimy o komentarze.

Recommended Posts

A ja wybudowałem z porothermu 44 bez ocieplenia i jestem zadowolony. Zyje w domu a nie w termosie. Nie wiem czy sciany oddychają czy nie ale odczuwam różnice powietrza pomiędzy mieszkaniem w bloku betonowym a nowym / 3letnim / domem.A bywam tydzien tu a tydzien tam.

Jeżeli chodzi o forum to mysle żę wiele osób pisze o ciepleniach w ramach reklamy producentów styropianu. Jak ekipa nie umie postawic dobrze ścian to i nie wykona dobrze ocieplenia ze styro. Ocieplać nalezy dobrze od gruntu i dach. O straty ciepła na ścianacach i tak decydują okna.Zaden beton nie akumuluje tak ciepla jak dobra ceramika a akumulacja ciepla jest ważniejszym parametrem niż przenikalnosc.

Chcielibysmy nasz domek wybudować z Porotemu 50 bez docieplenia. Prosimy o uwagi od osób które w ten spsoób wybudowały swoje domki ( i nie tylko od nich). Jak wychodzą na ogrzewaniu - (my bedziemy mieli gaz z sieci :) ). jaka akustyka, staraty w materiale itp. z góy dziękujemy.

wystarczy 44, znajomi mają i jest ok.

a ogójnie porotherm to syf...

Widziałem ekipę budowlańców budujących z PH 1W, tam gdzie wychodziły nie całe pustaki to luki zamurowywali cegłą pełną :-? zamiast docinąc PH. Inwstor nie bardzo kumał o co chodzi w ścianie 1W. Tak więc jeżeli 1W, to dobra ekipa i sprawdzony (znający temat i szanujący pieniądze inwstora) kierownik budowy. Ja budowałem w 3W i nastepny dom (na wiosnę, tym razem dla kuzynek) tez będzie w tej technologii. Gdyby nie fakt,że mam dostęp do cegły, to wybrałbym ścianę 2W z ścianą nośną i U220 lub MAX-a. PH mam na stropie - wizualnie równiutki i ładniudki, ale przy tym niestety słabiutki :lol: