lackyluk 12.12.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Interesowałem sie Porotermem 44 bo nie było jeszcze 50, to były poczatki Wienerbergera, ale kiero - doświadczony na kontraktach podpowiadałmi że dzis nie buduje sie domków bez docieplenia(?). Wybudowałem więc z Porotermu 30P+W i dociepliłem styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winner 12.12.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 No to cie wprowadzil w blad bo sie buduje calkiem cieple domki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.12.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 A ja wybudowałem z porothermu 44 bez ocieplenia i jestem zadowolony. Zyje w domu a nie w termosie. Nie wiem czy sciany oddychają czy nie ale odczuwam różnice powietrza pomiędzy mieszkaniem w bloku betonowym a nowym / 3letnim / domem.A bywam tydzien tu a tydzien tam.Jeżeli chodzi o forum to mysle żę wiele osób pisze o ciepleniach w ramach reklamy producentów styropianu. Jak ekipa nie umie postawic dobrze ścian to i nie wykona dobrze ocieplenia ze styro. Ocieplać nalezy dobrze od gruntu i dach. O straty ciepła na ścianacach i tak decydują okna.Zaden beton nie akumuluje tak ciepla jak dobra ceramika a akumulacja ciepla jest ważniejszym parametrem niż przenikalnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.12.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Wg mnie podstawową wadą jest podatność na błędy budowlańców.Im więcej warstw przykrywających tym łatwiej ukryć błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 12.12.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 ja mam porotherm 44 p+w i jestem zadowolony!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winner 13.12.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Moje 44PTH sprawuje sie dobrze.To pierwsza zima i bardzo zdziwilem sie ze dom tak stabilnie trzyma temperature. Waha sie ona w zakresie od 21 do 21,5 !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 13.12.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Chcielibysmy nasz domek wybudować z Porotemu 50 bez docieplenia. Prosimy o uwagi od osób które w ten spsoób wybudowały swoje domki ( i nie tylko od nich). Jak wychodzą na ogrzewaniu - (my bedziemy mieli gaz z sieci ). jaka akustyka, staraty w materiale itp. z góy dziękujemy. wystarczy 44, znajomi mają i jest ok. a ogójnie porotherm to syf... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 13.12.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Widziałem ekipę budowlańców budujących z PH 1W, tam gdzie wychodziły nie całe pustaki to luki zamurowywali cegłą pełną zamiast docinąc PH. Inwstor nie bardzo kumał o co chodzi w ścianie 1W. Tak więc jeżeli 1W, to dobra ekipa i sprawdzony (znający temat i szanujący pieniądze inwstora) kierownik budowy. Ja budowałem w 3W i nastepny dom (na wiosnę, tym razem dla kuzynek) tez będzie w tej technologii. Gdyby nie fakt,że mam dostęp do cegły, to wybrałbym ścianę 2W z ścianą nośną i U220 lub MAX-a. PH mam na stropie - wizualnie równiutki i ładniudki, ale przy tym niestety słabiutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 13.12.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Porotherm 50 jest ok na ściany jednowarstwowe. Tylko trzeba umieć go kłaść. Nie można ścian sztukować cegłą bo robią się mostki termiczne. Trzeba ciąć pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts