Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY CO ZROBIĆ Z AKACJAMI

Recommended Posts

Witam mam na brzegach mojej działki NIECHCIANE akacje, co roku powtarza się ta sama operacja: karczujemy je ścinamy a one jak za dotknięciem czarodziejskiej różki odnawiają się w następnym roku :( . Już teraz wymyśliliśmy że może część zamiast karczować ściąć lekko i puśćić jako żywopłot :roll: ale co z resztą??????I tu rodzi się moje pytanie a raczej pytania czy ktoś na żywopłot z akacji i jak się sprawdza w "życiu" oraz jak pozbyć się reszty akacji może jakieś środki chemiczne sprawdzone w działaniu ktoś zna? Proszę o pomoc.

Tez mieliśmy taki problem-jedyny sposób to RANDUP.

Akacja rozmnaża sie jak perz,odrosty od korzenia, im bardziej wycinasz tym ich więcej.Po dwóch sezonach pryskania randupem nie mamy akcji na działce.

dziękuję za radę :D ....a może ktoś ma żywopłot z akacji :roll:

Robinia akacjowa ( akacja) nie nadaje się na typowe zywopłoty

chyba że mamy dużo miejsca i chcemy zrobic "dzikie chaszcze"...;)

Większość gatunków które są wykorzystywane na żywopłoty charakteryzuje się krótkimi międzywęźlami i ma dużą zdolnośc do zagęszczania się po cięciu - Robinia jest jakby tego przeciwieństwem - jest dość ażurowa

Tez mieliśmy taki problem-jedyny sposób to RANDUP.

Akacja rozmnaża sie jak perz,odrosty od korzenia, im bardziej wycinasz tym ich więcej.Po dwóch sezonach pryskania randupem nie mamy akcji na działce.

dziękuję za radę :D ....a może ktoś ma żywopłot z akacji :roll:

Robinia akacjowa ( akacja) nie nadaje się na typowe zywopłoty

chyba że mamy dużo miejsca i chcemy zrobic "dzikie chaszcze"...;)

Większość gatunków które są wykorzystywane na żywopłoty charakteryzuje się krótkimi międzywęźlami i ma dużą zdolnośc do zagęszczania się po cięciu - Robinia jest jakby tego przeciwieństwem - jest dość ażurowa

Dziękuję za odpowiedź :D jestem już mądrzejsza w kwestii akacji :p

Ostatnio taki sam problem z odrastającą akacją miała moja mama. Podobno dobre efekty daje posypanie świeżo uciętych "odrostów" solą i my tak właśnie zrobiłyśmy.

Czy to da efekty, nie wiem. Jeszcze za wcześnie, żeby opiewać zwycięstwo ;)

W każdym razie myślę, że nie szkodzi spróbować :D