Gusiek 28.08.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam mam na brzegach mojej działki NIECHCIANE akacje, co roku powtarza się ta sama operacja: karczujemy je ścinamy a one jak za dotknięciem czarodziejskiej różki odnawiają się w następnym roku . Już teraz wymyśliliśmy że może część zamiast karczować ściąć lekko i puśćić jako żywopłot ale co z resztą??????I tu rodzi się moje pytanie a raczej pytania czy ktoś na żywopłot z akacji i jak się sprawdza w "życiu" oraz jak pozbyć się reszty akacji może jakieś środki chemiczne sprawdzone w działaniu ktoś zna? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 28.08.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Tez mieliśmy taki problem-jedyny sposób to RANDUP.Akacja rozmnaża sie jak perz,odrosty od korzenia, im bardziej wycinasz tym ich więcej.Po dwóch sezonach pryskania randupem nie mamy akcji na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 29.08.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 A ja mieszkam na ulicy Akacjowej przy której nie było żadnej akacji, to jedną wsadziłem, przy ogrodzeniu poza działką. . Teraz to mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 29.08.2006 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Tez mieliśmy taki problem-jedyny sposób to RANDUP. Akacja rozmnaża sie jak perz,odrosty od korzenia, im bardziej wycinasz tym ich więcej.Po dwóch sezonach pryskania randupem nie mamy akcji na działce. dziękuję za radę ....a może ktoś ma żywopłot z akacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 30.08.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Tez mieliśmy taki problem-jedyny sposób to RANDUP. Akacja rozmnaża sie jak perz,odrosty od korzenia, im bardziej wycinasz tym ich więcej.Po dwóch sezonach pryskania randupem nie mamy akcji na działce. dziękuję za radę ....a może ktoś ma żywopłot z akacji Robinia akacjowa ( akacja) nie nadaje się na typowe zywopłoty chyba że mamy dużo miejsca i chcemy zrobic "dzikie chaszcze"... Większość gatunków które są wykorzystywane na żywopłoty charakteryzuje się krótkimi międzywęźlami i ma dużą zdolnośc do zagęszczania się po cięciu - Robinia jest jakby tego przeciwieństwem - jest dość ażurowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gusiek 30.08.2006 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Tez mieliśmy taki problem-jedyny sposób to RANDUP. Akacja rozmnaża sie jak perz,odrosty od korzenia, im bardziej wycinasz tym ich więcej.Po dwóch sezonach pryskania randupem nie mamy akcji na działce. dziękuję za radę ....a może ktoś ma żywopłot z akacji Robinia akacjowa ( akacja) nie nadaje się na typowe zywopłoty chyba że mamy dużo miejsca i chcemy zrobic "dzikie chaszcze"... Większość gatunków które są wykorzystywane na żywopłoty charakteryzuje się krótkimi międzywęźlami i ma dużą zdolnośc do zagęszczania się po cięciu - Robinia jest jakby tego przeciwieństwem - jest dość ażurowa Dziękuję za odpowiedź jestem już mądrzejsza w kwestii akacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tynia 30.08.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ostatnio taki sam problem z odrastającą akacją miała moja mama. Podobno dobre efekty daje posypanie świeżo uciętych "odrostów" solą i my tak właśnie zrobiłyśmy. Czy to da efekty, nie wiem. Jeszcze za wcześnie, żeby opiewać zwycięstwo W każdym razie myślę, że nie szkodzi spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts