Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po raz pierwszy

Jako, że jestem nowy to witam wszystkich Forumowiczów. Jakieś 2 lata temu kupiłem ziemię orną 25 arów z przepięknym widokiem na Góry Opawskie. Właściwie to nigdy bym nie kupił ziemi gdyby nie cena (2500zł) i ten widok, którym pochawalę się poniżej

Moja ziemia posiada wszelkie media: czyli prąd graniczący z moją ziemią, bierząca woda również przy mojej ziemi. Ziemia graniczy z zabudowaniami. Nie ma tylko kanalizacji - trzeba zbudować szambo. Znalazłem taki mały domek

http://www.moj-dom.pl/58,dowolna,oferta_detail.html#projekt

niby nie duży a jak dla mnie piękny i dla 4 osobowej rodziny wystarczający. Chciałbym się was zapytać, czy już ktoś z Was już go budował-uje i jakie mogą być orętacyjne koszta. Jedna firma powiedziała mi 150tys pod klucz w wersji szkieletowej. Druga jeszcze się zastanawia ale ona tylko buduje w balach z Podhala i oni o dziwo coś jakby chcą mniej ale to zobaczymy.

A oto widok, który będę podziwiał z tarasu 8)

http://img168.imageshack.us/img168/752/pola11fu9.jpg

Pozdrawiam

Witam Ponownie

Prosiłbym o linki na temat budowy z drewna lub bali. Zawsze to jakaś wiedza 8) Chodzi mi, czy dom z drzewa jest tańszy od tradycyjnego budowania. Wiem, że jest wyszukiwarka ale wyskakuje mi wiele, wiele innych tematów nie związane z domami z drewna - to tak jak szukać igły w stogu siana.

Pozdrawiam

Witam

Skoro nikt Ci nie odpisał to może ja ;) ... widziałem, że trafiłeś już na właściwy temat więc już coś wiesz na tema budowania z drewna :D

Odpowiadając jednak na Twoje pytania mogę powiedzieć tyle co sam już wiem. Zaznaczam, że nie mieszkam w domu z drewna choć mam zamiar taki postawić :D

Dom z bali nie jest tańszy ... ale relatywnie patrząc wcale nie musi być droższy. Kwestie są tylko dwie:

1. Firma która buduje

2. Efekt wykończenia i przystosowania domku do Waszych rodzinnych potrzeb.

Do analizy ile będzie kosztował Cie dom muisz zastanowić się jaki i z czego chesz budować. Tzn. z bala okrągłego, z bala prostokątnego, z ociepleniem czy też bez, jaka grubość bala. Druga kwestia to to co będziesz w stanie wykonać sam a co musi za ciebie zrobić wynajęta firma/robotnik. Trzecia - niestety najmniej da się tutaj uszczknąć - papierologia i przyłącza. Na szczęście nie jest tego tak dużo ale zawsze ;)

My na początek powysyłaliśmy projekt do kilku firm i wierz mi ... oczy to nam wyskakują z orbit :o :o Ceny iście koszmiczne. Ważne by zaznajamiając się z kosztorysem przejrzeć co firma proponuje za tę cenę. Jest wtedy szansa na obcięcie jeszcze kilku złotych. Np stolarka okienna czy też krycie dachu dachówką i takie tam ...

Jak byś miał jakieś pytania to oczywiście w miarę posiadanej przeze mnie wiedzy będę starał się odpowiedzieć. :D

Kuba

• 1 month później...

Witam serdecznie wszystkich balowiczów :D

Domek z bali to takze moje marzenie. Dzialka jest w trakcie zakupu (notariusz przede mna) wiec to dopiero poczatek drogi, chyba najlatwiejszy sadzac po lekturze formum i dzienikow budowy. Zapalilam sie do systemu m-bal firmy magnus http://www.magnuslog.com/domy/pl/sysbal.html ale ze wzgledu na ceny - kosmiczne jak dla mnie - nie do zrealizowania. Wstepne plany lagelattu tez zdaje sie legna w gruzach bo to dobry system dla domkow parterowych a nie z poddaszem uzytkowym - poddasze i tak trzeba bedzie jakos inaczej ogrzac a 2 systemy grzewcze to zbedny wydatek przy ograniczonym budżecie. Zmartwilo mnie tez to co zauwazyl kikkik podejście kilku osób, które nie za bardzo chcą się dzielić tym doświadczeniem jakie zdobyły podczas budowy swoich domów.

Licze na to ze mimo wszystko uda mi sie jednak wspomoc moja budowe WASZYM doswiadczeniem i wiedza zwlaszcza jesli chodzi o solidna ekipe stawiajaca domek w okolicach Wrocławia - moj bedzie malutki 60-70m2 plus poddasze uzytkowe i mam nadzieje zamknac sie w 150tys lacznie

ze skromnym wyposazeniem.... Zycie i tak zweryfikuje wszytko :wink: [/url]

• 3 years później...

Witam na forum,

zalogowałem się tutaj ponieważ Pan gk86 nie do końca poznał sposob działania Magnusa.

No ale jak pan pisze nie podjal pan wspolpracy i dlatego caly ten szum .

Budowałem dom z m-bala i nie spotkałem się z sytuacjami jakie opisuje pan w swoim poscie.

Moja budowa i wspólpraca z magnusem przeszła bezboleśnie aczkolwiek z niewielkimi opoznieniami. Ponieważ jest to mój drugi dom to wiem , że nie ma budowy , która kończy się w terminie. Prawdą jest ze dom budowali podwykonawcy ale za to znali sie na rzeczy. Jeden z nich ciesielke odziedziaczył od dziada-pradziada.

Budynek jest ciepły i często korzystam tylko z kominka jako żródła ogrzania – i to w zupełności wystarcza.

Co do projektu i wyceny. Koszt projektu indywidualnego nie należy do najtańszych. Cena 5-6 tys . wydaje mi się niewielka za projekt domu szytego na miarę. Sadząc po cenie chcał pan zamówić chyba niewielki budynek . Ja za swój zapłaciłem dwa razy więcej i do dziś nie żałuje.

W projekcie wspólnie z żoną wszystko zaplonowaliśmy w sposób optymalny.

Zapraszam na swój privet, mogę dosłać fotki z realizacji i zakonczenia inwestycji.

Krzysztof M.