Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Zmierzchówka" - z której strony budynku?

Recommended Posts

Pytanie z gatunku głupich chyba, ale nie mam pomysłu, a informacje w necie są sprzeczne.

Z której strony na elewacji budynku powinno się zainstalować "oczko" zmierzchówki? Północna? Pólnocno-zachodnia? A może południowa (bo takie opinie też widziałem)?

Jakie są wasze doświadczenia w takim temacie?

z tego co sie orientuje ...to miejsce gdzie najdluzej "masz " sloneczko ...przewaznie poludniowo-zachodnia strona.

......ale mozna zalozyć praktycznie wszedzie i nastawić czulośc wg jasnosci w danym miejscu. [ wybierasz pore i nastawiasz czujke zeby wlasnie teraz sie wlaczyla ...bo ci pasuje ..i po klopocie :lol: ]

z tego co sie orientuje ...to miejsce gdzie najdluzej "masz " sloneczko ...przewaznie poludniowo-zachodnia strona.

......ale mozna zalozyć praktycznie wszedzie i nastawić czulośc wg jasnosci w danym miejscu. [ wybierasz pore i nastawiasz czujke zeby wlasnie teraz sie wlaczyla ...bo ci pasuje ..i po klopocie :lol: ]

dokładnie....

ja mam na ścianie południowej i nastawione prawie nan maxa, czyli zawiecia sie światło. kiedu już jest całkowiti zmierzch.... cięzko to okreslić słowami....../ustal doswiadczalnie...

tylko uwaga, zeby nie padało na te stronę inne żródło światła sztucznego... tyle...

Pytanie z gatunku głupich chyba

jak sam piszesz - zmierzchówka - ma zadziałać po zmierzchu, a zmierzch wg siebie określasz potencjometrem na czuja :D

stroan budynku nie ma tu nic do rzeczy, czujnik wyprowadź w miejscu najprostszym do montażu

u mnie czujnik zmierzchu do oświetlenia podjazdu wsadziłem w garażu przy kratce wentylacyjnej od wewnątrz / nie chaciało mi się wiercić muru na wylot, pataent sprawdza sie już rok i jest ok

• 4 years później...