Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wywiercić dziurę w gresie?

pik33

Recommended Posts

Czy jest jakiś patent, narzędzie, itp.. którym można zrobić dziurę w płytce z gresu?

Otwór który mnie interesuje ma mieć minimum 10 mm. Może być większy, max. 60 mm - większy nie musi być ani okrągły ani regularny. Chcę ustawić na płytce gresowej słupek drewniany 60x60 mm.

A może nie wiercić tylko przykleić jakąś żywicą ten słupek?

Możesz zastosować dwa patenty:

1. Wiercisz otwory normalnym wiertłem widiowym bez udaru stosując minimalny nacisk na wiertarkę. Da się to wywiercić chociaż jest bardzo upierdliwe.

2. Nacinasz płytę gresową szlifierką kątową z tarczą do kamienia. Uzyskujesz nieregularny otwór który przykrywasz słupkiem.

Zaprawdę powiadam Wam nie wiecie co piszecie! ;) W zeszłym tygodniu musiałem wywiercić na balkonie w gresie kilkanaście otworów fi 12 mm pod mocowanie słupków do płotków drewnianych. Próby wiercenia 10-tką do betonu bez udaru doprowadziły mnie do rozpaczy a wiertło do czerwoności i sypania iskier...

Po wielu próbach wypracowałem metodę. Jak najmniejsze wiertło np. 5-ka do betonu, udar i jazda z chłodzeniem wiertła w wodzie co parę sekund. Aha - i bez zwracania uwagi na jazgot niosący się po osiedlu, padających na ziemię ludzi, wjeżdżające na latarnie samochody i spadające z nieba ptaki ;)

Potem rozwiercanie kolejnymi wiertłami, już bez udaru aż do 12 mm.

To jest rozwiązanie z wiertłami do betonu. Kolega jak o tym usłyszał to mnie wyśmiał i powiedział, że są specjalne wiertła do ceramiki... Nie wiem, nie widziałem...

słuchajcie wszyscy znawcy od dziurek

najprostrza metoda

zgłaszasz sie kolego / kolezanko do pobliskiego marketu / OBI , Castorama itp / i prosisz o specjalne wiertło do szkła

płacisz od 8,00 ---- 15,00 zetów pl. w zależności od średnicy

mocujesz do zwykłej wiertarki w regulacją obrotów

i start. tylko nie za szybko bo wytopisz płytkę

sprawdzone żaden bosch z udarem i wiertłem typu SDS+ czy inne wynalazki

proste wiertło do szkła

podpatrzone u szklarza

naprawdę super wierci w kazdym materiale

pozdraw

to i ja się udzielę:

płytka gresowa płytce gresowej nierówna

sąsiad ma jakiś tam gres, miękki jak zwykła płytka - tu patent z wiertłem do betonu, bez udaro sprawdza się wyśmienicie,

ja mam gres z opoczna seria saturn - jak powiedział mój glazrnik, tak twardego Q(*@(*^E to w życiu nie miał do obróbki, o czym osobiście się też przekonałem próbując wiercić kilkanaście otworów pod lampki, haczyki do ręczników i innych uchytów papaierów toaletowych.

Siła, moc, SDS, nie ma tu znaczenia, wystarczy zwykła wiertarka z udarem.

Zaczynamy tak:

1. wiertło do gresu/szkła fi 6 - koszt 15 zł w marketach budowlanych

wircimy bez udaru, połowa obrotów z wyczuciem. mój gres ma 9 mm grubości, wierciłem do połowy grubości a następnie

2. wiertło do betonu, tylko nie z promocji!, takie porządnijesze za 15-20 zł sztuka fi6, połowa obrotów i tym razem z udarem ale bez dużego nacisku.

mi akurat potrzebne były dziurki pod kołki 6-tki, jeśli ktoś potrzebuje szersze to pkt.3 brzmi jak 2 tylko z większą średnicą :D

a jak już ktoś musi mieć >fi50 to naprawdę warto użyć już tylko małej szlifierki kątowej

słuchajcie wszyscy znawcy od dziurek

najprostrza metoda

zgłaszasz sie kolego / kolezanko do pobliskiego marketu / OBI , Castorama itp / i prosisz o specjalne wiertło do szkła

płacisz od 8,00 ---- 15,00 zetów pl. w zależności od średnicy

mocujesz do zwykłej wiertarki w regulacją obrotów

i start. tylko nie za szybko bo wytopisz płytkę

sprawdzone żaden bosch z udarem i wiertłem typu SDS+ czy inne wynalazki

proste wiertło do szkła

podpatrzone u szklarza

naprawdę super wierci w kazdym materiale

pozdraw

dzięki za podpowiedź, muszę to sprawdzić,

tylko do pobliskiego marketu budowlanego mam 50 kilometrów :wink: