pik33 28.08.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Czy jest jakiś patent, narzędzie, itp.. którym można zrobić dziurę w płytce z gresu? Otwór który mnie interesuje ma mieć minimum 10 mm. Może być większy, max. 60 mm - większy nie musi być ani okrągły ani regularny. Chcę ustawić na płytce gresowej słupek drewniany 60x60 mm. A może nie wiercić tylko przykleić jakąś żywicą ten słupek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 28.08.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Możesz zastosować dwa patenty:1. Wiercisz otwory normalnym wiertłem widiowym bez udaru stosując minimalny nacisk na wiertarkę. Da się to wywiercić chociaż jest bardzo upierdliwe.2. Nacinasz płytę gresową szlifierką kątową z tarczą do kamienia. Uzyskujesz nieregularny otwór który przykrywasz słupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 28.08.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Lepsze są wiertła do betonu do wiercenia bez udaru. Są ostrzejszei szybciej się wierci.Dostępne w Castoramie w niewygórowanej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 29.08.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Zaprawdę powiadam Wam nie wiecie co piszecie! W zeszłym tygodniu musiałem wywiercić na balkonie w gresie kilkanaście otworów fi 12 mm pod mocowanie słupków do płotków drewnianych. Próby wiercenia 10-tką do betonu bez udaru doprowadziły mnie do rozpaczy a wiertło do czerwoności i sypania iskier... Po wielu próbach wypracowałem metodę. Jak najmniejsze wiertło np. 5-ka do betonu, udar i jazda z chłodzeniem wiertła w wodzie co parę sekund. Aha - i bez zwracania uwagi na jazgot niosący się po osiedlu, padających na ziemię ludzi, wjeżdżające na latarnie samochody i spadające z nieba ptaki Potem rozwiercanie kolejnymi wiertłami, już bez udaru aż do 12 mm. To jest rozwiązanie z wiertłami do betonu. Kolega jak o tym usłyszał to mnie wyśmiał i powiedział, że są specjalne wiertła do ceramiki... Nie wiem, nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 29.08.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 słuchajcie wszyscy znawcy od dziurek najprostrza metoda zgłaszasz sie kolego / kolezanko do pobliskiego marketu / OBI , Castorama itp / i prosisz o specjalne wiertło do szkła płacisz od 8,00 ---- 15,00 zetów pl. w zależności od średnicy mocujesz do zwykłej wiertarki w regulacją obrotówi start. tylko nie za szybko bo wytopisz płytkęsprawdzone żaden bosch z udarem i wiertłem typu SDS+ czy inne wynalazki proste wiertło do szkłapodpatrzone u szklarzanaprawdę super wierci w kazdym materialepozdraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 29.08.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 to i ja się udzielę: płytka gresowa płytce gresowej nierówna sąsiad ma jakiś tam gres, miękki jak zwykła płytka - tu patent z wiertłem do betonu, bez udaro sprawdza się wyśmienicie, ja mam gres z opoczna seria saturn - jak powiedział mój glazrnik, tak twardego Q(*@(*^E to w życiu nie miał do obróbki, o czym osobiście się też przekonałem próbując wiercić kilkanaście otworów pod lampki, haczyki do ręczników i innych uchytów papaierów toaletowych. Siła, moc, SDS, nie ma tu znaczenia, wystarczy zwykła wiertarka z udarem. Zaczynamy tak: 1. wiertło do gresu/szkła fi 6 - koszt 15 zł w marketach budowlanych wircimy bez udaru, połowa obrotów z wyczuciem. mój gres ma 9 mm grubości, wierciłem do połowy grubości a następnie 2. wiertło do betonu, tylko nie z promocji!, takie porządnijesze za 15-20 zł sztuka fi6, połowa obrotów i tym razem z udarem ale bez dużego nacisku. mi akurat potrzebne były dziurki pod kołki 6-tki, jeśli ktoś potrzebuje szersze to pkt.3 brzmi jak 2 tylko z większą średnicą a jak już ktoś musi mieć >fi50 to naprawdę warto użyć już tylko małej szlifierki kątowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 29.08.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 słuchajcie wszyscy znawcy od dziurek najprostrza metoda zgłaszasz sie kolego / kolezanko do pobliskiego marketu / OBI , Castorama itp / i prosisz o specjalne wiertło do szkła płacisz od 8,00 ---- 15,00 zetów pl. w zależności od średnicy mocujesz do zwykłej wiertarki w regulacją obrotów i start. tylko nie za szybko bo wytopisz płytkę sprawdzone żaden bosch z udarem i wiertłem typu SDS+ czy inne wynalazki proste wiertło do szkła podpatrzone u szklarza naprawdę super wierci w kazdym materiale pozdraw dzięki za podpowiedź, muszę to sprawdzić, tylko do pobliskiego marketu budowlanego mam 50 kilometrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts