Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam dom ocieplony steropianem 10 jest parter piętro i poddasze około 200m2.

Wykonana jest instalacja z rurek miedzianych i grzejniki purmo

Zamierzam teraz kupić piec i nie wiem co wybrać

Bo chciałbym gazowy dwufunkcyjny np EUROSTAR JUNKERS ale nie wiem czy wydoli na takei mieszkanie i jak duże będą rachunki. Czy możecie mi napsiać ile płacicie za gaz w sezonie zimowym w domku i podać powierzchnie i typ pieca.

Zastanawiałem się też nad piecem na EKO-GROSZEK ale znowu jest drogi i do tego musze przerabiać instalację żebyu byłą z jakimś wymiennikiem ciepła bo inaczej sie nie da podłączyć do instalacji zamkniętej.

PROSZĘ POMÓCIE CO MAM WYBRAĆ

I CO BĘDZIE SIE BRDZIEJ OPŁACAŁO

https://forum.murator.pl/topic/60387-pom%C3%B3%C5%BCcie-zwariuj%C4%99-z-tymi-piecami-eko-groszekgazowy-eurostar/

napewno taniej będzie się grzało eko-groszkiem, ja mam taki piec , bo nie ma u nas gazu , a z butli nie chciałem bo strasznie drogo , sąsiad ma gaz z butli i ostatniej zimy wychodziło mu po 1000 zł. miesięcznie za gaz.... mam do ogrzania też około 200 m.kw. i planuje że na zezon powinno spokojnie wystarczyć 5-6 ton węgla , to maksymalnie około 2,5 - 3 tyś.zł. więc znośnie , tyle że żeczywiście instalacja musi być otwarta lub z wymiennikiem, musi być odpowiedni komin, trzeba się pogodzić z kłopotliwym opałem trzeba go kupić, magazynować, i troche się pobrudzić przy obsłudze pieca. Co do kosztów to jeszcze nie wiem, bo 1-szy zezon grzewczy to dopiero przedemną. Ale wydaje się że eko-groszek to jedna z tańszych sposobów ogrzewania i w miarę niekłopotliwy na codzień , bo piec z podajnikiem )

Gaz z butli drogo, niedrogo zalezy jak na to patrzeć na pewno nie najtańszy, ale najwygodniejszy (bez opału , magazynu i brudnej roboty), a i pomieszczenia specjalnego nie trzeba na kocioł i magazyn paliwa, bo butla na zewnątrz.

A za wygode się płaci.

I z tego powodu mimo wszystko będę miał butle :D

strik5000 bez wchodzenia w szczegóły w Twoim konkretnym przypadku kup kociól gazowy (jeśli punkty poboru ciepłej wody są blisko kotła to dwufunkcyjny, jeśli dalej to jednofuncyjny z zasobnikiem), najlepiej wiszący. Jest to optymalne rozwiązanie.

Przy Twojej powierzchni kocioł na ekogroszek będzie się zbyt długo amortyzował w stosunku do powyższego rozwiązania.

Pozdrawiam