ketiso 31.03.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ostatnio wracając z Lublina przyszło mi do głowy stworzenie takiej listy ,która rekomendowała by miejsca gdzie można "dobrze zjeść" przy właściwym stosunku jakości i ceny.Ja ze swojej strony rekomendować mogę ze wszech sił karczmę Bida ,która mieści się około 10 km od Lublina w stronę Warszawy.Tak dużych porcji jak tam jeszcze nie widziałem(zdecydowanie odradzam obiad dwudaniowy-chyba,że na dwie czy trzy osoby).Ja zjeść mogę dużo ,ale dwudaniowy obiad przerósł moje możliwości.Jedyny mankament lokalu był taki ,że stało przy nim mnóstwo samochodów i było w nim pełno zajadających się smacznościami ludzi.Drugi równie dobry lokal mieści się przy tej trasie tuż przy rzece Wieprz. Jest to Zajazd .......-wypadła mi nazwa z głowy. HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 02.04.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Ketiso, chyba wszyscy oszczędzają i jadają tylko w domach, ale to zrozumiałe, kiedy buduje się chałupkę Ja lubię bardzo jadać u p. Madzi, u Ewy, a od czasu do czasu u mojej teściowej. Wszystkie gotują wybornie, palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 02.04.2003 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Jaga 35Zamysł takich miejsc (rekomendowanych)związany jest także ściśle z ceną(czytaj oszczędzanie).Jasną sprawą jest ,że można wybrać się do np Belvedere(Pomarańczarnia w Parku Łazienkowskim) i "wrzucić" smaczne danko za np 150 zł zapijając kawką za 30 zł (dla niektórych to może nie być dużo).Znajomość takich miejsc pozwala oszczędzić sobie rozczarowań.Oczywiście jadąc np z Wawy do Zakopanego mijamy po drodze pewnie ze 100 miejsc gdzie można się zatrzymać na małe co nieco,z których tylko około 10 jest godnych polecenia.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 02.04.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Ketiso - masz rację - dobry pomysł zważając nie tylko na oszczędności.Tylko mam nadzieję, że nie zostanie wykorzystany przez właścicieli lokali w wiadomym celu. Ze swojej strony - polecam 'Chatę Polską' w Opocznie, przy wyjeździe na Radom. Polecam żurek z kiełbasą i jajkiem - rewelacja, oraz świeżonkę (mięsko, które samo rozpływa się w ustach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 02.04.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Słuchajcie, toż to żart tylko był Chciałam przez to powiedzieć, że u nas kieszenie zupełnie puste i nawet na najtańsze żarełko na mieście brak funduszy. Kiedyś, owszem, szalało się ... A Chatę znam i też polecam. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 16.04.2003 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Jadąc z Warszawy trasą na Katowice,tuż przed Piotrkowem Trybunalskim po prawej stronie znajduje się Bar górski. Jest to kompleks budynków z drewna krytych gontem i strzechą-jest co podziwiać(obecnie trwają jeszcze prace infrastruktury zewnętrznej).Miejsce bardzo ciekawe,nie tylko z powodu budownictwa ale także z powodu różnych pyszności.Niewstąpienie tam chociaż na małą czarną to duża strata dla naszych oczu i podniebienia.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 08.05.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 ta podlubelska Karczma Bida to faktycznie rewelacja, ja ze swej strony uczciwie polecę "Tokaj" w OLsztynku po prawej stronie w kierunku na Gdańsk, węgierskie jedzonko palce lizać, porcja nie do przejedzenia, ale można zamawiać po pół, przejeżdżając nie potrafię sobie odmówić, a w Warszawie np. Kompania Piwna Podwale albo El Corazon na Rozbrat, mniam no i podobno, nie byłem, restauracja bułgarska na osiedlu dyplomatów bułgarskich, czy może ktośto potwierdzić ?pzdrtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 08.05.2003 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Pod Tokajem podpisuję się wszystkimi dwoma rękami. Też zawsze przejeżdżając tamtędy nie omieszkam tam zajrzeć .HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.06.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Smaczny temat. Jadąc z Warszawy do swej chałupy na Mazurach, lub wracając, rzadko kiedy odmawiam sobie przyjemności odwiedzenia Karczmy "Pod Topolami"Ten przybytek miesci się, jadąc od Warszawy, po lewej stronie między Ostrowią Maz. a Łomżą, kilkaset metrów za miejscowością Ratowo Piotrowo. Porcje wyjątkowo duże (nie ma talerzy tylko półmiski) dania bardzo smaczne i ciekawe. Czekając można zjeść chlebek z domowym smalcem + ogóreczek, lub kaszaneczkę. Palce lizać.Ceny więcej niż umiarkowane. Tzn niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.06.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 a ja polecam karczmę ' U Anny" maja boska zupę węgierską...przynoszą ja w kociołku z którego bucha ogien....pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 07.06.2003 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Teska gdybyś jeszcze zlokalizowała ten lokal.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.06.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Teska, wprawdzie dziś lepszy chłodnik lub truskawki z lodówki, ale dobrze wiedzieć gdzie dają taką gorącą zupkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 10.06.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 karczma "Bida" w podlubelskim Bogucinie jest rzeczywiście fantastyczna! Jadłem tam i piłem małe co nieco - mam rodzinkę w tej miejscowości i często tam bywam. Mogę polecić również placki po węgiersku w "Chacie za wsią" między Jelenią Górą a Karpaczem oraz świeżonkę w barze "Podjadek" w Osjakowie (połowa trasy Wrocław-Bełchatów). Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.06.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Qrcze, a moze ktos by mi objasnil ( nodze kulinarnej), co to jest swiezonka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 24.06.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Świeżonka-to słowo chodzi za mną od dawna,ale nikt nie jest mi wstanie powiedzieć co to jest.Więc też chętnie się dowiem.MIeszkam teraz w Warszawie, ale wspominam czasy kiedy mieszkałam na Śląsku,POLECAM grecką knajpkę w Zbrosławicach,koło Gliwic.Takich porcji nigdzie nie widziałam.Ogromną frajdę mi sprawiało wrażenie jakie robiło na osobach które się tego nie spodziewały.MOgę powiedzieć że prosiłam dla siebie porcje dziecięce,a zjeść potrafię dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 24.06.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 a ja jutro jadę do Lublina i odwiedzę "Karczmę Bida"mniam, a w temacie świeżonki to też nie wiem niestetytomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 24.06.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Jeżeli ktoś lubi kuchnię meksykańską to polecam w Warszawie restaurację 'The Mexican' Knajpka znajduje się na ul. Foksal. Jedzenie jest super. Porcje duże za nieduże pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 24.06.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Kiedyś słyszałam, że świeżonka, to mięso ze świeżo zabitego zwierzaka (nie wiem czy nie odnosi się tylko do świń). Tylko nie bardzo sobie wyobrażam, że wszędzie gdzie się reklamują, rzeczywiście zabijają żywinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.06.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Świeżonka Składniki: 0,6 kg łopatki lub karczku wieprzowego4 cebulemaggi, pieprz. vegeta. Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy na silnym ogniu w rondlu, doprawiając przyprawami. Po 10 min dodajemy pokrojoną cebulę podlewamy wodą i dusimy dotąd , aż cebula będzie miękka. Nie przyprawiam żadnymi ziołami i nie duszę bardzo długo. Tajemnica tej potrawy polega na prostocie składników. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 24.06.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Faktycznie proste, ale piwo do tego niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.