Magg 28.08.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Zdecydowalismy sie na te tynki rezygnując z gipsowych, bo zdrowsze, ładniejsze itp. Pierwotny wykonawca twierdzil, ze ściany tak zrobione już sie nie wykańcza gipsem, a teraz inny twierdzi, że i tak trzeba potem pokryc ściany z tynku cement-wapienn. gładzią gipsową a sufity to od razu trzeba zrobic gipsem. I teraz sie zastanawiamy, czy jest w ogóle sens robic te tynki czy od razu połozyc gipsowe. Jak to w końcu jest? Kto ma racje? Co radzicie? Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 28.08.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Kwestia waszego gustu i umiejętności tynkarza ................. Robic tynki cem-wap i potem gładz gipsowa - 2x tyle kasy 2x tyle czasu co położenie od razu tynku gipsowego. Albo chcesz mieć widoczne "ziarno" tynku, albo chcesz mieć super gładkie ściany. Wybór nalezy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 29.08.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 W całym domu mam tynki cementowo-wapienne. Na dole wykończone gładzią wapienno - piaskową, ale właściwie to nie jest gładź, tylko taka gruboziarnista warstwa, celowo nieco chropowata warstwa (dół jest tradycyjny i gładko nie byłoby ładnie). ALE NIESTETY OBTŁUKUJE SIĘ TO STRASZNIE!Na górze mam wykończone gładzią gipsową - i rzeczywiście zastanawiam się, czy był sens. Jak napisał variuss, taniej i szybciej byłoby od razy dać tynki gipsowe. U mnie była to tak jak u Ciebie kwestia psychiki - że zdrowiej itp, ale teraz chyba dałabym na górze tynk gipsowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 29.08.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 a u mnie są właśnie tynki cementowo-wapienne na wierzch pokryte gładzią gipsową poza garażem i kotłownią gdzie są 100 % zdrowe tynki cem--wapienne. koszty - na pewno nie 2x więcej niż gipsy czy też tradycyjnie; czas - rzeczywiście trwa to długo np. w porównaniu z gipsem z agregatu ale jak się komuś nie spieszy .... oczywiście przede wszystkim to kwestia gustu i umiejętności tynkarza (mój od razu mówił, że jak chcę to może mi zrobić z agregatu ale to będzie jego pierwszy raz bo zawsze robi tynki tradycyjne. nie ryzykowałem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.08.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Zdecydowalismy sie na te tynki rezygnując z gipsowych, bo zdrowsze, ładniejsze itp. Pierwotny wykonawca twierdzil, ze ściany tak zrobione już sie nie wykańcza gipsem Niby dlaczego ? Ja mam cementowo wapienne bardzo ladne i nie zamierzam ich wykanczac gipsem. Widac wykonawca nie staral sie robiac te tynki i sadzi, ze teraz trzeba je wyrownac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 29.08.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Z moich ostatnich "badań rynku" tynki cem-wap - 18zł/m2 gładz gipsowa - 15 zł/m2 ....................................... RAZEM 33 zł tynk gipsowy 20zł /m2 ................................... RAZEM 20 zł No, rzeczywiście nie jest 2xdrożej Zwracam honor A na koniec garść dobrych rad: - tynki cem-wap też można robić maszynowo - tynki cem-wap robi się 2 warstwowo: obrzutka+właściwy tynk - tynki gipsowe robi się wylącznie jednowarstwowo - nie zapomnijcie zagruntowac ścian chłonych (np YTONG) - porządnie zrobiony tynk gipsowy i porządnie zrobiony tynk cem-wap nie wymagają stosowania gladzi - jeżeli wykonawca namawia was na wykonanie gladzi po wykonanych przez niego tynkach, jest to partacz i naciaga was na dodatkową kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 29.08.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 z mojej budowy: o tynkach cem-wap i agregatach to też słyszałem ale prawie wszyscy wykonawcy na kastingu mówili, że to bujda na resorach jest. - garaż i kotłownię mamy zatarte piaskiem kwarcowym wedle mojej nie budowalnej wiedzy to 3 warstwa ale mogę się mylić - a wykonawca na gładź nas nie namawiał tylko tak się mojej połówce umyśliło. btw. jak u nas robili tynki to przez pewien czas mieliśmy taki basenik z płynnym wapnem. u innych widziałem jak wapno dają z worka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 29.08.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 o tynkach cem-wap i agregatach to też słyszałem ale prawie wszyscy wykonawcy na kastingu mówili, że to bujda na resorach jest http://www.knauf.pl/cms_media/karty_produktow/P274.pdf zatarte piaskiem kwarcowym To jest coś w rodzaju gladzi, czyli 3 warstwa btw. jak u nas robili tynki to przez pewien czas mieliśmy taki basenik z płynnym wapnem. u innych widziałem jak wapno dają z worka Wapno może być zagaszone i niezagaszone (basenik z płynnym wapnem= gaszenie wapna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.08.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Zdecydowalismy sie na te tynki rezygnując z gipsowych, bo zdrowsze, ładniejsze itp.. A ja tak z czystej ciekawosci tylko. Czemu to tynki cem-wap sa zdrowsze od gipsowych ?? Pomijam ze ladniejsze - podobno . Na jakiej podstawie i wg jakich badan ta opinia na Forum ma sie ostatnio tak dobrze? PS Czy wiecie , ze najzdrowsza ponoc w budownictwie czerwona cegla palona jest radioaktywna ? Tak! I to znacznie bardziej niz ten szary gazobeton otrzymywany z pylow poprodukcyjnych. A czy wiecie , ze tak popularne ostatnio pelety /popiol a jakze z ekologicznego drewna/ sa bardziej kancerogenne niz gaz? Stad moja ciekawosc niezdrowa Wapno może być zagaszone i niezagaszone Hmmm raczej gaszone lub niegaszone czyli lasowane lub nielasowane Do tynkow lub białkowania, oczywiscie to lasowane z dołka z bialą wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 29.08.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 A ja tak z czystej ciekawosci tylko. Czemu to tynki cem-wap sa zdrowsze od gipsowych ?? Na jakiej podstawie i wg jakich badan ta opinia na Forum ma sie ostatnio tak dobrze? no bo tak się robiło za pradziadka, dziadka, taty itd. a z gipsowych to nawet po kilku miechach woda wypływa - przypadek przytaczany przez mojego kierbuda a dotyczący jednego z nowych mieszkań w samym centrum wawy różne rzeczy się słyszy ciekawe pamiętam jak podczas kastingu na wykonawcę stanu surowego był przesłuchiwany lokalny bonzo budowalny (robi z dziada pradziada, drogo ale podobno dobrze ) i mówi tak, że silka jako materiał budowalny jest passe bowiem technologia pochodzi z niemiec a tam silką budowała tylko biedota co jej nie stać było na ceramikę ps> a z tą rakotwórczością cegły to mnie wojtku przeraziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.08.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 ps> a z tą rakotwórczością cegły to mnie wojtku przeraziłeś No wlasnie hmmm Coraz bardziej rozmowy na Forum przypominaja nie wymiane doswiadczen i prawdziwych wiadomosci, tylko rozmowe pan z magla albo gluchy telefon hehehe. Tak przy okazji : Powiedz mi drogi lagerfeld gdzie ja napisalem o rakotworczosci cegly ? Nie przejmuj sie jednak, dzisiaj ponoc nawet chleb jest rakotworczy hi,hihii pozdrawiam. PS z ciekawostek dodam tez, ze elektryczna, podlogowa, jednoprzewodowa mata grzejna jest bardziej szkodliwa dla zdrowia niz komorka przy uchu , a kasetony styropianowe na suficie wcale nie tlumia dzwiekow i nie docieplaja wnetrza , podobnie jak to , ze gresy polerowane mozna calkowicie i trwale zabezpieczyc przed przebarwieniami jakims cudownym "Szopem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.08.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 żeby to promieniowanie ceramiki przykryć i zniwelować kancerogenność należy wykonać zdrowy tynk tradycyjny :D:D:D zasada łagodzenia złego dobrym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 29.08.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 No nie mogę... promieniotwórcze cegły, trujące powietrze, konserwanty w jogurcie itp itd. Wracając do tematu: gładki tynk cw uzyskuje się przez wykonanie tzw filcówki. Na śląsku powszechnie do wierzchniej warstwy (albo do całości tynku) stosuje się piasek z kopalni w Szczakowej (koło Jaworzna). Piasek jest znacznie drobniejszy niż "zwykły". U mnie na placu leży 20 t takowego a jak to wygląda na ścianie to zobaczę za jakiś tydzień jak zaczną tynkować.Wariant z gładzią jest dla mnie bez sensu bo jest to dodatkowy koszt i kuuupa roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.08.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Zdecydowalismy sie na te tynki rezygnując z gipsowych, bo zdrowsze, ładniejsze itp. Pierwotny wykonawca twierdzil, ze ściany tak zrobione już sie nie wykańcza gipsem, a teraz inny twierdzi, że i tak trzeba potem pokryc ściany z tynku cement-wapienn. gładzią gipsową a sufity to od razu trzeba zrobic gipsem. I teraz sie zastanawiamy, czy jest w ogóle sens robic te tynki czy od razu połozyc gipsowe. Jak to w końcu jest? Kto ma racje? Co radzicie? Pomóżcie. ja mam tyki cementowo wapienne zakonczone piaskiem tzw mułkiem....tynkarz zrobił je super, nic sie nie dziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.08.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 garaż i kotłownię mamy zatarte piaskiem kwarcowym wedle mojej nie budowalnej wiedzy to 3 warstwa ale mogę się mylić Nie mylisz sie u mnie nazywali to "szlichta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 30.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 gdzie ja napisalem o rakotworczosci cegly ? to był taki "niewłaściwy skrót myślowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magg 30.08.2006 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Oto argumenty budowlańców za tym, ze tynki cement-wapienne sa zdrowsze:- gips chłonie bardziej wiloc, jak pomieszczenie jest niedogrzane lub niedosuszone to w gipsie chetnie wyrasta grzyb-gips chłonie zapachy, ktore potem czuc w pomieszczeniach (jest nie do usuniecia),takie jak np. gotowana kapusta, smazona ryba, dym z kominka, papierosy i inne podobne-gipsowa sciana nie oddychaJa tylko powtarzam, co uslyszalam, sama doswiadczenia nie mam zadnego ale po przemysleniach zdecydowalismy sie na te tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 30.08.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Niektore firmy dobieraja tynki ( rodzaj materialow , sposob wykonania ) dla konkretnych ludzi , biora pod uwage m.in. wiek , kto na co chorowal , choruje ( i bedzie chorowal ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 30.08.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Moim zdaniem (bo u nas sie tak okazalo) jesli nie macie pewnosci, ze tynkarze zrobia to dobrze, lepiej od razu sobie robic gipsowe tynki... Jesli ekipa sprawdzona a najlepiej jesli mozna gdzies zobaczyc ich robote, to mozna robic co sie chce...Sprawdzac wykonawcow zanim ich zatrudnisz do roboty, a potem jak juz beda robic, to chodzic i sprawdzac kazdy drobiazg i bedzie dobrze. I umowe podpisac taka aby potem nie bylo watpliwosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 31.08.2006 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Niektore firmy dobieraja tynki ( rodzaj materialow , sposob wykonania ) dla konkretnych ludzi , biora pod uwage m.in. wiek , kto na co chorowal , choruje ( i bedzie chorowal ). Tjaaaa.. lubię te klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts