variuss 31.08.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 gipsowa sciana nie oddycha Kurcze, serio ?????? A robiłaś jej reanimacje? Bo moja gipsowa ściana to nawet chrapie - martwie się, że chyba ma astme. Myślicie że potrzeba jej lekarza? Musze sprawdzić czy mój zdrowotny "pakiet domowy" obejmuje też ściany.... Acha, choruję i reumatyzm i na zdrowy rozsądek, jaki tynk będzie dla mnie najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 31.08.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 gipsowa sciana nie oddycha Kurcze, serio ?????? A robiłaś jej reanimacje? Bo moja gipsowa ściana to nawet chrapie - martwie się, że chyba ma astme. Myślicie że potrzeba jej lekarza? Musze sprawdzić czy mój zdrowotny "pakiet domowy" obejmuje też ściany.... Acha, choruję i reumatyzm i na zdrowy rozsądek, jaki tynk będzie dla mnie najlepszy? Ten tynk bedzie dla Ciebie najlepszy, ktory sam oddycha bez pomocy respiratora. Dodatkowo proponuje znalezc takiego wykonawce, ktory oprocz kondycji zdrowotnej , uwzgledni takze kolor oczu i Twoje preferencje kulinarne. Oto argumenty budowlańców za tym, ze tynki cement-wapienne sa zdrowsze: - gips chłonie bardziej wiloc, jak pomieszczenie jest niedogrzane lub niedosuszone to w gipsie chetnie wyrasta grzyb -gips chłonie zapachy, ktore potem czuc w pomieszczeniach (jest nie do usuniecia),takie jak np. gotowana kapusta, smazona ryba, dym z kominka, papierosy i inne podobne -gipsowa sciana nie oddycha Jestem pod wrazeniem.Szczegolnie podoba mi sie ten pomysl z wyrastaniem grzyba. Co to za budowlancy takie opinie wyrazaja? Zeby nie bylo grzyba trza co rok tuz po zniwach chalupe pobielic, stare ogacenie zmienic i piernaty przewietrzyc na sloncu a plesn i grzyb latos nie wylezie. Serdecznie pozdrawiam Baba z magla. PS a w Ameryce Murzynow biją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 01.09.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Z moich ostatnich "badań rynku" tynki cem-wap - 18zł/m2 gładz gipsowa - 15 zł/m2 ....................................... RAZEM 33 zł tynk gipsowy 20zł /m2 ................................... RAZEM 20 zł No, rzeczywiście nie jest 2xdrożej Zwracam honor A z moich (Poznań) wygląda tak: tynki cem-wap - 10zł/m2, gładz gipsowa - 5 zł/m2 ceny bez materiału tynk gipsowy 21-26 zł /m2 z materiałem Zdecyduje sie chyba na tynki cem-wap i gipsowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magg 01.09.2006 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 NO fakt. nie wpadłam na to, ze trzeba wietrzyc. dobrze, ze was mam, Szanowni Doradcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 01.09.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 nie denerwuj się - tak często bywa poczytaj jeszcze forum (archiwum), popytaj większej ilości wykonawców i wybierz. w okolicach wawy na ten przykład najwięcej kładzie się tynków gipsowych z agregatu, gdzie indziej jest odwrotnie i kładą cem-wap. a jeszcze inni robią miksy (tak jak ja )na razie ze ścian mi tynk nie schodzi. ktoś tu na forum ma sygnaturkę, że rad różnych można słuchać a swój rozum (ja dodam jeszcze: i intuicję ) trzeba mieć. pzdr: PS> jeszcze jedno (piszę całkiem serio) - jak się nie możesz zdecydować co do rodzaju tynków to może niech ci obłożą ściany płytami kg. przynajmniej od razu będziesz miała równe ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.09.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 PS> jeszcze jedno (piszę całkiem serio) - jak się nie możesz zdecydować co do rodzaju tynków to może niech ci obłożą ściany płytami kg. przynajmniej od razu będziesz miała równe ściany Oooo wlasnie! Tej technologii nikt nie poruszal jeszcze a ja jestem ciekaw opini budowlancow, ktorzy maja do niej wrogie nastawienie. Czy jest zdrowa, czy nie? Sa oczywiscie jeszcze sciany w systemie tylko szkieletowym,takie z g-k i na konstrukcji, ale ponoc jak sie puknie w nie, to strasznie dudnia i taki gluchy odglos wydają a ja tak lubie sobie pochodzic po domu, zwlaszcza w weekend i postukac solidnie po wszystkich scianach , wiec dla mnie odpada. PS Magg usmiechnij sie , ja nie po zlosci , ja mam nadczynnosc tarczycy, wiec stad ten mimowolny i sardoniczny usmiech pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 01.09.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam, wczoraj oglądałam u jednego pana tynki cem-wap na to gładźgipsowa, i przy futrynach pokazał mi jak pęka ten gips, powiedział, żeteraz by zrobił same gipsowe odradzał mi cem-wap.A mieszka dopiero1 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.09.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Witam, wczoraj oglądałam u jednego pana tynki cem-wap na to gładź gipsowa, i przy futrynach pokazał mi jak pęka ten gips, powiedział, że teraz by zrobił same gipsowe odradzał mi cem-wap.A mieszka dopiero 1 rok. Przepraszam, ze to znowu ja, ale dzisiaj widzialem takie pieknie popekane tynki gipsowe. Pekaly nie tylko przy futrynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 01.09.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Dokładnie, wszystko popęka jak jest źle położone, hough! Ja mam cementowo-wapienne i na to pójdzie gładź, cenowo wygląda to tak (bez mateirału, pod Krakowem): tynki cem-wap 6 zł/m2 gładź 5zł/m2 To raczej tańszy wariant niż gipsowe z agregatu. Moje chłopisko nie chciało się zgodzić na tynk gipsowy ze względu na przesuszanie powietrza, a gładź jakoś przełknął , bo tak na chłopski rozum gładzi jest 1-2 mm, a cały tynk z gipsu to dużo grubiej (nawet nie wiem ile) więc krakowskim targiem, chyba zdrowiej będzie? Pozdrawiaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.09.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Moje chłopisko nie chciało się zgodzić na tynk gipsowy ze względu na przesuszanie powietrza... Ojjjj bo mi zajady popekaja !!! Chyba ksiazke zaczne pisac. To jak to jest ? Przesuszaja , czy sprzyjaja powstawaniu grzyba Jeden watek a tyle sprzecznych opini na temat zwyklego gipsu. pozdrawiam i oczekuje od Panstwa jakiegos consensusu bo wciaz nie wiem co na sciane mam polozyc. PS a co z alabastrem?? hihihi. Wszak to odmiana alotropowa gipsu, z ktorej robi sie nawet lampy i figurki ogrodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 01.09.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Toż to logiczne, przesuszają powietrze, bo chłoną wilgoć, która z kolei sprzyja rozwojowi grzyba....Dla mnie bomba Rzucaj alabaster, a co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.09.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Toż to logiczne, przesuszają powietrze, bo chłoną wilgoć, która z kolei sprzyja rozwojowi grzyba....Dla mnie bomba Rzucaj alabaster, a co Ha! To dopiero przewrotna odpowiedz Dziekuje, bardzo mi sie podoba Twoja odpowiedz - hi hi . Ale wiadomo, w maglu wszystkie chwyty dozwolone. Na alabaster mnie nie stac niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 04.09.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 PS> jeszcze jedno (piszę całkiem serio) - jak się nie możesz zdecydować co do rodzaju tynków to może niech ci obłożą ściany płytami kg. przynajmniej od razu będziesz miała równe ściany No taaa a słyszeliście że ten gips to może być nie "z ziemi" a z instalacji odsiarczania spalin i że może być niezdrowy, promieniotwórczy, zasiarczony i w ogóle ? Może by podkarmić taki wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 04.09.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Jak to w maglu, przypomniało mi się... Jedni znajomi znajomych mieszkali w chałupie z Ytonga i tapety mieli przyklejone bezpośrednio na tegoż Y. To jest dopiero ostateczne rozwiązanie kwestii otynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 04.09.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 To jest dopiero ostateczne rozwiązanie kwestii otynku o ty w zyciu !!! Az sie poplulem z wrazenia - genialne. Kiedys widzialem plytki ulozone na klej ...ale butapren , ponoc bardziej elastyczny od Atlasa do podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 06.09.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 o ty w zyciu !!! Az sie poplulem z wrazenia - genialne. Tak było. Zdarzenie gdzieś z połowy lat 90-tych. Ludzie baaardzo pragnęli mieszkać w swoim domu . Podziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ildefons 06.09.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Ja mam ściany z gliny, i zastanawiam się jak jewyrównać, gipsem czy zaprazwą wapięnną. Czy gips nie będzie od tego odpadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franek Dolas 06.09.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Ja mam zrobione tynki cemntowo wapienne. Polożone w zeszlym roku jesienia. Nie gopsowalem tego. Zrobione jest rowno i wyglada ok. Powierzchnia jest oczywiscie szorstka i chropowata, widać ziarenka piasku i mi sie to podoba. Na poddaszu mam sufity i skosy z KG a sciany tynkowane. KG jest poprostu gladki i tez wyglada ok. Moj tynk jest b. mocny (duzo cementu moi fachowcy dawali) i nie latwo go uszkodzic, czego nie mozna powiedzieć o gipsie.Teraz zaczalem malowanie. I nie zaluje, ze zdecydowalem sie na tynki cementowo wapienne. Byly tansze (11zl/m2) od gipsu i dobrze wygladaja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VanGelerth 06.09.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witam ! A ja prawdopodobnie położę w całym domu KG. Widziałem w zeszłym tygodniu dom wykonany w tej technologi ok 1,5 roku temu przez ekipę która będzie robić u mnie. Właściciel nie miał żadnych zastrzeżeń, więc chyba zaryzykuję. Michał Gdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magg 07.09.2006 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jeszcze raz dzieki za wszelkie rady. Sama rozpętalam burzę o tynkach cement-wapn a teraz wszystko wskazuje na to, że bedę miec i tak gipsowe i nie dlatego, że mi się odwidziało, ale dlatego ze mamy problem ze znalezienem wykonawcy. Nasz pierwotny - z poważnych problemow zdrowotnych - leży w szpitalu, a trudno znalesc nam kogos na jego miejsce. I tak, skazani na gips chyba jestesmy. A jeszcze propos cen, jakie przedmówcy podają wyzej; jestem w szoku niskich stawek. U nas wszyscy rządają od 16 zł brutto za mkw w górę - za gipsowe - jest to cena bez materialu. Z materiałem zaczyna się od 20 zł netto za mkw. A może znacie kogoś kto zrobi nam 600mkw tynku cement-wapn?Praca od zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts