Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym w wybranym projekcie zmienić parę rzeczy. Załóżmy, że wszystkie zmiany są nieistotne (zmiana ścian działowych, okkien itp.). Niektórzy znajomi mówią mi, żebym się tym nie martwił, bo takie drobiazgi to się po prostu wpisuje do dziennika budowy. Nie znalazłem jednak w żadnych publikacjach bardziej formalnych takiej możliwości. Wszędzie wyczytałem, że takie zmiany musi do projektu wprowadzić projektant. Więc jak to jest? Jak robicie Wy, a jak formalnie powinniście mieć?

Zmiany musi wprowadzić uprawniony architekt. To, i jeszcze parę innych "drobiazgów", to ADAPTACJA projektu.

Niektórzy znajomi mówią mi, żebym się tym nie martwił, bo takie drobiazgi to się po prostu wpisuje do dziennika budowy

Sam nie kombinuj, a ścianki działowe tez nie moga stać dowolnie, chyba że bedą szkieletowe z płytami g-k.

Znajomych lepiej nie słuchaj, bo jak przyjdzie dzień odbioru domu niezgodnego z projektem to bedzie tylko twoje zmartwienie.

Chciałbym w wybranym projekcie zmienić parę rzeczy. Załóżmy, że wszystkie zmiany są nieistotne (zmiana ścian działowych, okkien itp.). Niektórzy znajomi mówią mi, żebym się tym nie martwił, bo takie drobiazgi to się po prostu wpisuje do dziennika budowy. Nie znalazłem jednak w żadnych publikacjach bardziej formalnych takiej możliwości. Wszędzie wyczytałem, że takie zmiany musi do projektu wprowadzić projektant. Więc jak to jest? Jak robicie Wy, a jak formalnie powinniście mieć?

Takie zmiany wprowadza sie w trakcie adaptacji projektu

a poniewaz kazdy projekt typowy wymaga adaptacji (nawet jak 1 kreski w nim nie zmienisz i nie przesuniesz nic nawet pol centymetra) :wink: i musi zrobic to osoba z uprawnieniami projektowymi - to za bardzo nie rozumiem czemu Ty masz to robic sam ??? :o

I tak musisz dac projektantowi do adaptacji i wrysowania na dzialke i tak - wtedy tez zmienisz np. wielkosc okien czy przesuniesz jedna czy druga scianke dzialowa.

Takie "zmiany" (jak nazwales "drobazgi" :wink: ) najczesciej smaruje sie czerwonym flamastrem bezposrednio na projekcie budowlanym.