Qura 28.08.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 W mieszkaniu mam ścianę nośną o grubości 23 cm. Aby zrobić miejsce na szafę przydałoby się "odchudzić" ją o przynajmniej 10 cm na długości 1,5m. Dodam, że mieszkanie jest na ostatnim, ósmym piętrze. Czy da się to zrobić, jakie formalności trzeba spełnić i ile to może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 28.08.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 8 piętro? Czy to nie aby mieszkanie w wielkiej płycie? W tym systemie nie ma mowy o odchudzaniu ścian (żelbet).Jeśli ściana murowana to najproście (po konsultacji z konstruktorem!) założyć belke stalową (jako nadproże) i wykuć pod nim otwór w ściane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qura 28.08.2006 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Z pewnością nie jest to wielka płyta. Wszyscy twierdzą, że to rama H, ale pewności nie mam, bo zawsze wydawało mi się, że przy ramie H nie ma ścian nośnych a u mnie w mieszkaniu prawie wszystkie mają 23 cm. Co do konstruktora to kiepsko bo bydynek ma już ponad 10 lat. Z kim o czymś takim rozmawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 29.08.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Budynek o konstrukcji ramy H też ma ściany, które sa usztywnieniem przestrzennym. Bez tych ścian by się zlożył jak domek z kart. Usunięcie takiej ściany i odpowiedni projekt wzmocnienia musi zaprojektowac konstruktor, czyli mgr inżynier budownictwa z uprawnieniami do projektowania w nieograniczonym zakresie. Poszukaj np w necie: biuro projektów konstrukcyjnych. Konstruktor budynku czesto zastrzega sobie w projekcie, ze wymagana jest jego zgoda na jakiekolwiek zmiany. 10 lat to nie tak dawno, może jeszcze nie jest na emeryturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts