markis 28.08.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam!Kupiliśmy działkę z budynkiem gospodarczym w stanie surowym otwartym. Ostatni wpis w dzienniku budowy jest z 2001r i nie ma możliwości uzupełnienia wpisów. Stan faktyczny budynku jest zgodny z tym co zapisano w dzienniku budowy ale są pewne odstępstwa od projektu. Na bazie tego niedokończonego budynku gospodarczego chcemy wybudować budynek mieszkalny. Co należy po kolei pozałatwiać w urzędach i z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Pozdrawiam serdecznie i proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 31.08.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Musicie załatwiać wszystko od nowa...Tzn. czy jest plan zagospodarowanie, jeśli nie, to WZ, projekt budynku, pozwolenie na budowę (a po drodze jeszcze kilkanaście papierków - jest o tym w innych wątkach).[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 01.09.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 z tego co wiem to chyba pozwolenie na budowę ważne jest około 2 lat. Znajomi znaleźli siew podonej sytuacji, przerwali budowę ze wględów finansowych co trwało 2 lata i niestety jak pojawiła się kasa i chcieli dalej męczyć się z budową to musieli najpier załatwić od nowa wszystkie formalnosci. Szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 01.09.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 wpis do dziennika budowy musi być przynajmniej 1 na 2 lata, więc czasami można po prostu napisać coś, że się zrobiło gdy faktycznie tego się nie zrobiło - tego i tak później przy oddawaniu budynku nikt nie sprawdzi, że było to zrobione 200 jak jest wpisane w dzienniku, a nie w 2002. a przy budowie domu jest tyle rzeczy do zrobienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 01.09.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 tam miało być 2000 a nie 200 i może nie powinnam była tego pisać... w końcu to takie małe "szachrajstwo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 01.09.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 i jeszcze raz ja tam był budowany budynek gospodarczy czy mieszkalny?? bo jak gospodarczy to i tak musisz starać się o pozwolenie na budynek mieszklany i mieć swój nowy, własny dziennik. a poza tym gdybyś chciał kończyć tamtą budowę to musiałbyś przenieść pozwolenie na budowę z poprzedniego właściciela na siebie (w sumie to on musiałby to zrobić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markis 03.09.2006 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Witam i dziękuję za odpowiedzi.Poprzedni właściciel budował budynek gospodarczy (pisałem w pierwszym poście). Ja wystąpiłem do Urzędu Miasta o warunki zabudowy dla budynku mieszkalnego i dostałem je. Obecnie złożyłem do UM wniosek o przeniesienie pozwolenia na budowę i projektant przygotowuje nam projekt zastępczy. W UM powiedziano nam, że musimy jeszcze iść do Nadzoru Budowlanego i nie wiem właśnie czego tam mogę się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Po co chcesz iść do PINB?Żeby stwierdził, nie daj Boże, istotne odstępstwa od projektu, wstrzymał budowę, a być może ustalił opłatę za legalizację samowoli? Nie Twojej, ale poprzedniego właściciela - ale obecnie czas, i być może pieniądze, stracisz TY. Skupiłbym się na sporządzeniu projektu zastępczego i uzyskaniu pozwolenia na budowę na ten projekt (i swoje nazwisko).Jeśli nie MUSISZ odwiedzać PINB, to omijaj go (w opisanej na wstepie sytuacji) szerokim łukiem. Poza tym pozwolenie na budowę wydaje powiat. Czy Twoje miasto jest na prawach powiatu, skoro z nimi uzgadniasz swoje działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markis 06.09.2006 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Jednak poszliśmy do PINB. Twój post Oskar przeczytałem już po fakcie. Pan inspektor, z którym rozmawialiśmy mam wrażenie, że chce nam pomóc wybrnąć z tej sytuacji. Doradził nam aby poczekać na decyzję o przeniesieniu pozwolenia i wtedy "zobaczy się co dalej". Jednak niepokoi mnie pewna rzecz. To stare pozwolenie już wygasło, więc przeniesione na nas dalej będzie nieważne. Czy się mylę? Dlatego właśnie poszliśmy do PINB. Chcieliśmy uniknąć sytuacji, że w przyszłości, może przy odbiorze albo i później Nadzór stwierdzi, że pozwolenie wygasło przy przerwaniu budowy i cały czas budowaliśmy samowolę choć nieświadomi tego. Chcemy to wyjaśnić teraz zanim jeszcze poniesiemy na pewno niemałe koszty na dokończenie budowy.Wiem, że powinniśmy zastanowić sie nad tym wszystkim zanim jeszcze zdecydowaliśmy się na zakup tej działki, ale cóż "madry Polak po szkodzie". Nie spodziewaliśmy się aż takich "biurokratycznych problemów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 06.09.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Napisałem:Skupiłbym się na sporządzeniu projektu zastępczego i uzyskaniu pozwolenia na budowę na ten projekt (i swoje nazwisko).I to bym właśnie robił. Przenoszenie na Twoje nazwisko pozwolenia, które już nie jest ważne z powodu ponad 2 letniej przerwy w budowie? Nie słyszałem o takiej procedurze, ale mam również nadzieję, ze urządnik celowo nie wprowadza Was w błąd.W Waszej sytuacji - zmiany projektu polegają również na zmianie przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalny - bez nowego pozwolenia i adaptacji projektu nie ruszyłbym z dalszą budową.P.S. W dalszym ciągu uważam, że angazowanie w sprawę PINB nie jest celowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.09.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Ten link, moim zdaniem, może być ważny:http://www.bialystok.wsa.gov.pl/wybrane_orze/budow/II_604_05.htmlŚwiadczy o tym, co może czekać osoby obdarowane, dziedziczące czy kupujące nieruchomość z rozpoczętą budową lub "nieodebranym" przez PINB budynkiem.Ku przestrodze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts