belamy 28.08.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Mam działkę i zastanawiam się nad wyborem projektu. Wiekszość projektów, które mi się podobają ma wejście i taras zlokalizowne od południa.Problem w tym, że moja działka ma przód i wjazd od strony północnej.Czy ma to duże znaczenie i czym bedzie skutkowało wybudowanie domu w kierunku geograficznym odwrotnym niź na projekcie? Pozdrawiam,Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 29.08.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Według mnie od południa powinien być taras, kuchnia, salon, jadalnia, w których to pomieszczeniach spędza się za dnia najwięcej czasu. Tak też będę miał u siebie (no może z wyjątkiem kuchni, bo okno będę miał na zaachód). Natomiast wejście i garaż wypadają mi na zachodzie.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 29.08.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Problem w tym, że moja działka ma przód i wjazd od strony północnej To nie problem, tylko idealna działka na piękny, słoneczny domek. Pod warunkiem,ze lubisz słonce w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 29.08.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Kuchnia od południa to zabójstwo. Latem nie do wytrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 29.08.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 czemu nie do wytrzymania? źle zrobiona wentylacja poprostu a belamy-emu proponuje zamiast projektu z katalogu proponuje iść do architekta - będzie może 2-3 tyś drożej, a warto przy iwenstycji na +30 garaż może być cofnięty w bryle budynku albo wolnostojący (jak działka pomieści) - wjazd od południa to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 29.08.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 To nie ma nic wspólnego z wentylacją.Włączona kuchenka to jedno a wpadające przez okno słońce to drugie.Lubię gotować i spędzam w kuchni dużo czasu od ponad dwudziestu lat, ale chyba rozwiodłabym się z mężem, gdyby mi zafundował kuchnię od południa ze słońcem przez kilka najcieplejszych godzin dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 29.08.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 akurat ma to sporo wspólnego z wentylacją. ciepłe powietrze będzie wyciagane, a chłodniejsze napłynie z innych pomieszczeń w domu, nawet otwierając okna na przestrzał i robiąc przeciąg można ochłodzić sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 29.08.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Jeżeli temperatura na zewnątrz osiąga 40st. w słońcu, zadna wentylacja nie pomoże.Czytałam wypowiedzi kilkunastu achitektow na ten temat i wszyscy byli zgodni,że kuchnia od południa to fatalny pomysł. Teraz mam kuchnię od wschodu i w upalne dni jest tak sobie. W nowym domu będzie od północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 29.08.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 akurat ma to sporo wspólnego z wentylacją. ciepłe powietrze będzie wyciagane, a chłodniejsze napłynie z innych pomieszczeń w domu, nawet otwierając okna na przestrzał i robiąc przeciąg można ochłodzić sytuacje stary co Ty piszesz?? Jaka wentylacja??!! Jakie otwieranie okien na przestrzał ??!! Moja teściowa (swoją drogą - DOBRZE JEJ TAK!!!!) ma kuchnię od południa. Co gorsza - to idealne południe - w zenicie słońce ma prostopadle na okno kuchenne. A to oznacza, że od rana do wiedzora ma słońce w kuchni. Okna nie są przykryte przez dach więc słońce cały czas napier...la. Okna są otwarte 24h ale to guzik wielki daje. W tym roku na termometrze przy oknie miała 53 stopnie (jeszcze raz przypomnę - DOBRZE JEJ TAK) i to tylko dlatego, że skala się skończyła !!!! Jak odpali kuchenkę gazową to dopiero jest czad !!! Ty chyba nigdy nie gotowałeś. Fakt, że kuchnia jest zamknięta (ale takie są projekty) a nie połączona z salonem czy jadalnią. Dlatego nad umiejscowieniem kuchni od południa bym się poważnie zastanowił. I jaka w tym wina wentylacji ?? Wstawisz klimę to pomoże, tylko będzie chodziła non stop i bzyczała. Wg mnie kuchnia powinna być od strony wejścia - to podstawa. I fajnie jest jak jest od wschodu - rano wstajesz, idziesz do kuchni, a tam słońce. Aż chce się żyć. dopisek: pisząc, że kuchnia jest zamknięta miałem na myśli, ze nie połączona z innym pomieszczeniem. Drzwi do kuchni nie ma, więc otwarte są non stop. Ale to nie wystarcza na przemieszczanie się powietrza i tu tylko klima byłaby rozwiązaniem pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 29.08.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 wydaje mi się, ze to prowokacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 29.08.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 w zenicie to słońce akurat najmniej powinno świecić w okno heh może wogóle jest to problem izolacji ścian i stropu? jest piętro nad tą kuchnią, czy dach płaski pokryty papą : P Robienie kuchni "obowiązkowo" od strony wejścia to stereotyp, że kobieta stoi cały dzień przy garach to i wejścia pilnuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 29.08.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Robienie kuchni "obowiązkowo" od strony wejścia to stereotyp, że kobieta stoi cały dzień przy garach to i wejścia pilnuje.... masz rację - to w 100% stereotyp - teraz kobiety pracują tak jak faceci i mało czasu spędziają w kuchni (zresztą słusznie). I dlatego nie z tego powodu umiejscawiam kuchnię od wejścia, ale z własnej wygody i funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 29.08.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 A ja będę miała kuchnię z widokiem na ogród i plac zabaw dla pociech. Lubię gotowac. Przy gotowaniu spędzam bardzo dużo czasu. Nie bawi mnie kuchnia przy wejściu i widok na ulice przy braku kontroli nad dziećmi.A kuchnia będzie od wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.08.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 czemu nie do wytrzymania? źle zrobiona wentylacja poprostu a belamy-emu proponuje zamiast projektu z katalogu proponuje iść do architekta - będzie może 2-3 tyś drożej, a warto przy iwenstycji na +30 garaż może być cofnięty w bryle budynku albo wolnostojący (jak działka pomieści) - wjazd od południa to nie problem Kuchnia od południa to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 29.08.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Geno jak zwykle wypowiedział się bardzo zwięźle. Ale zgadzam się z nim, kuchnia od południa to porażka...dla osób bez wyobraźni, które nie potrafią jej dobrze zaprojektować i wykonaćJest sporo sposóbów, którymi można osłonić się przed nadmiarem słońca i przed przegrzaniem pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.08.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Geno jak zwykle wypowiedział się bardzo zwięźle. Ale zgadzam się z nim, kuchnia od południa to porażka (dla osób bez wyobraźni, które nie potrafią jej dobrze zaprojektować i wykonać) Uważam,że nie należy sobie utrudniac życia jeśli nie ma takiej potrzeby, kuchnia od południa to jak stawiania auta z klimą an słońcu kiedy obok jest cień, niepotrzebne nakłady na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 29.08.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Tak czytam i czytam i nie wiem o co tyle szumu. Na dworze 10 stopni, pada i marze zeby mi bylo choc troszke za goraco Teraz mam kuchnie od poludnia i za cieplo mi jest w niej zaledwie kilka dno w roku, bo ile tego ciepla wlasciwie jest Jak ktos lubi ciepelko to kuchnia od poludnia nie jest problemem. Co innego jakbysmy mieszkali w Hhiszpanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.08.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Tak czytam i czytam i nie wiem o co tyle szumu. Na dworze 10 stopni, pada i marze zeby mi bylo choc troszke za goraco Teraz mam kuchnie od poludnia i za cieplo mi jest w niej zaledwie kilka dno w roku, bo ile tego ciepla wlasciwie jest Jak ktos lubi ciepelko to kuchnia od poludnia nie jest problemem. Co innego jakbysmy mieszkali w Hhiszpanii W sierpniu i czerwcu było z 40 dni z 25-30 stopniami w cieniu i to wcale hiszpania nie była.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 29.08.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Południe jest tylko z jednej strony i szkoda go marnować na kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 29.08.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Argumenty albo ich brak to zwykła demagogia Pietrowa nie dajcie się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts