Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ile ważny kierunek południowy w stosunku do budynku?

belamy

Recommended Posts

Mam działkę i zastanawiam się nad wyborem projektu. Wiekszość projektów, które mi się podobają ma wejście i taras zlokalizowne od południa.

Problem w tym, że moja działka ma przód i wjazd od strony północnej.

Czy ma to duże znaczenie i czym bedzie skutkowało wybudowanie domu w kierunku geograficznym odwrotnym niź na projekcie?

Pozdrawiam,

Rafał

Według mnie od południa powinien być taras, kuchnia, salon, jadalnia, w których to pomieszczeniach spędza się za dnia najwięcej czasu. Tak też będę miał u siebie (no może z wyjątkiem kuchni, bo okno będę miał na zaachód). Natomiast wejście i garaż wypadają mi na zachodzie.

Pozdrawiam,

czemu nie do wytrzymania? źle zrobiona wentylacja poprostu

a belamy-emu proponuje zamiast projektu z katalogu proponuje iść do architekta - będzie może 2-3 tyś drożej, a warto przy iwenstycji na +30

garaż może być cofnięty w bryle budynku albo wolnostojący (jak działka pomieści) - wjazd od południa to nie problem

To nie ma nic wspólnego z wentylacją.Włączona kuchenka to jedno a wpadające przez okno słońce to drugie.Lubię gotować i spędzam w kuchni dużo czasu od ponad dwudziestu lat, ale chyba rozwiodłabym się z mężem, gdyby mi zafundował kuchnię od południa ze słońcem przez kilka najcieplejszych godzin dziennie.

Jeżeli temperatura na zewnątrz osiąga 40st. w słońcu, zadna wentylacja nie pomoże.Czytałam wypowiedzi kilkunastu achitektow na ten temat i wszyscy byli zgodni,że kuchnia od południa to fatalny pomysł. Teraz mam kuchnię od wschodu i w upalne dni jest tak sobie. W nowym domu będzie od północy :wink:

akurat ma to sporo wspólnego z wentylacją. ciepłe powietrze będzie wyciagane, a chłodniejsze napłynie z innych pomieszczeń w domu, nawet otwierając okna na przestrzał i robiąc przeciąg można ochłodzić sytuacje

stary co Ty piszesz?? Jaka wentylacja??!! Jakie otwieranie okien na przestrzał ??!!

Moja teściowa (swoją drogą - DOBRZE JEJ TAK!!!!) ma kuchnię od południa. Co gorsza - to idealne południe - w zenicie słońce ma prostopadle na okno kuchenne. A to oznacza, że od rana do wiedzora ma słońce w kuchni. Okna nie są przykryte przez dach więc słońce cały czas napier...la. Okna są otwarte 24h ale to guzik wielki daje. W tym roku na termometrze przy oknie miała 53 stopnie (jeszcze raz przypomnę - DOBRZE JEJ TAK) i to tylko dlatego, że skala się skończyła !!!!

Jak odpali kuchenkę gazową to dopiero jest czad !!! Ty chyba nigdy nie gotowałeś. Fakt, że kuchnia jest zamknięta (ale takie są projekty) a nie połączona z salonem czy jadalnią.

Dlatego nad umiejscowieniem kuchni od południa bym się poważnie zastanowił.

I jaka w tym wina wentylacji ?? Wstawisz klimę to pomoże, tylko będzie chodziła non stop i bzyczała.

Wg mnie kuchnia powinna być od strony wejścia - to podstawa. I fajnie jest jak jest od wschodu - rano wstajesz, idziesz do kuchni, a tam słońce. Aż chce się żyć.

dopisek:

pisząc, że kuchnia jest zamknięta miałem na myśli, ze nie połączona z innym pomieszczeniem. Drzwi do kuchni nie ma, więc otwarte są non stop. Ale to nie wystarcza na przemieszczanie się powietrza i tu tylko klima byłaby rozwiązaniem pewnie.

w zenicie to słońce akurat najmniej powinno świecić w okno heh

może wogóle jest to problem izolacji ścian i stropu? jest piętro nad tą kuchnią, czy dach płaski pokryty papą : P

Robienie kuchni "obowiązkowo" od strony wejścia to stereotyp, że kobieta stoi cały dzień przy garach to i wejścia pilnuje....

Robienie kuchni "obowiązkowo" od strony wejścia to stereotyp, że kobieta stoi cały dzień przy garach to i wejścia pilnuje....

masz rację - to w 100% stereotyp - teraz kobiety pracują tak jak faceci i mało czasu spędziają w kuchni (zresztą słusznie). I dlatego nie z tego powodu umiejscawiam kuchnię od wejścia, ale z własnej wygody i funkcjonalności.

czemu nie do wytrzymania? źle zrobiona wentylacja poprostu

a belamy-emu proponuje zamiast projektu z katalogu proponuje iść do architekta - będzie może 2-3 tyś drożej, a warto przy iwenstycji na +30

garaż może być cofnięty w bryle budynku albo wolnostojący (jak działka pomieści) - wjazd od południa to nie problem

Kuchnia od południa to porażka.

Geno jak zwykle wypowiedział się bardzo zwięźle. Ale zgadzam się z nim, kuchnia od południa to porażka...

dla osób bez wyobraźni, które nie potrafią jej dobrze zaprojektować i wykonać

Jest sporo sposóbów, którymi można osłonić się przed nadmiarem słońca i przed przegrzaniem pomieszczenia.

Geno jak zwykle wypowiedział się bardzo zwięźle.

Ale zgadzam się z nim, kuchnia od południa to porażka

(dla osób bez wyobraźni, które nie potrafią jej dobrze zaprojektować i wykonać)

Uważam,że nie należy sobie utrudniac życia jeśli nie ma takiej potrzeby, kuchnia od południa to jak stawiania auta z klimą an słońcu kiedy obok jest cień, niepotrzebne nakłady na wentylację.

Tak czytam i czytam i nie wiem o co tyle szumu. Na dworze 10 stopni, pada i marze zeby mi bylo choc troszke za goraco ;) Teraz mam kuchnie od poludnia i za cieplo mi jest w niej zaledwie kilka dno w roku, bo ile tego ciepla wlasciwie jest :cry:

Jak ktos lubi ciepelko to kuchnia od poludnia nie jest problemem. Co innego jakbysmy mieszkali w Hhiszpanii :wink:

Tak czytam i czytam i nie wiem o co tyle szumu. Na dworze 10 stopni, pada i marze zeby mi bylo choc troszke za goraco ;) Teraz mam kuchnie od poludnia i za cieplo mi jest w niej zaledwie kilka dno w roku, bo ile tego ciepla wlasciwie jest :cry:

Jak ktos lubi ciepelko to kuchnia od poludnia nie jest problemem. Co innego jakbysmy mieszkali w Hhiszpanii :wink:

W sierpniu i czerwcu było z 40 dni z 25-30 stopniami w cieniu i to wcale hiszpania nie była....