Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ile ważny kierunek południowy w stosunku do budynku?

belamy

Recommended Posts

schematy... są dobre - ale czy zawsze i wszędzie? Osobiście mam widok (tak jak salon) wsch-pn, a więc wbrew zasadom. Nie cierpię południowego słońca, za to śniadanko w porannych promieniach słońca - jak najbardziej. Poprzednio miałem salonik od PD - latem wieczna walka ze słońcem i temperaturą. Ale zalezy co kto lubi - ważne żeby przemyśleć i nie kierować się tylko tym że projekty typowe tak mają (mój nie jest typowy tylko indywidualny i kosztował przaktycznie tyle samo)

Tak sie zastanawiam :roll:

Jeśli kuchnia od południa to głupota bo sie strasznie nagrzewa to dlaczego salon od południa to nie głupota ??

Ja tam wiecej siedze w salonie (całe popołudnie) i jak zamiast kuchni nagrzeje mi salon od rana do 16tej to akurat jak przyjde i siądą przez TV to będzie jak w saunie.

Chyba każde pomieszczenie od południa to głupota (jeśli rozpatrujemy lato) i błogosławieństwo (w zimie).

Zaznaczę że okno w salonie też mam od południa :lol:

A co myślicie o takim zestawieniu:

parter:

- wejście od południa, obok okno od kotłowni / pom. gospodarczego (ściana południowo - wschodnia)

- mały pokój na ścianie południowo - zachodniej

- salon z tarasem - ściana zachodnio - pólnocna

- łazienka i schody na piętro od wschodu (ściana lasu)

- aneks kuchenny (ściana północno - wschodnia),

piętro jeszcze nie dopracowane :wink:

Ogólnie dom otoczony z trzech stron (oprócz zachodu) młodym lasem.

Moze nie napisalem dosc szczegolowo zaczynajac ten watek. Od strony południowej mam duzy budynek zaslaniajacy mi "Swiat" dlatego nie chcialbym umieszczec tam ani tarasu ani pokoju dziennego i w tym tkwi problem. Znalazlem projekt ktory od tylnej strony ma tylko okna od garazu, lazienki i jednej sypialni a od przodu pokój dzienny, taras, dwie sypialnie. Tyle ze ja od strony przedniej mam północ. Czy bedzie to bardzo uciazliwe zezeli wiekszosc okien w domu bedzie wychodzila na polnoc?

Pozdrawiam,

Rafał

Tak sie zastanawiam :roll:

Jeśli kuchnia od południa to głupota bo sie strasznie nagrzewa to dlaczego salon od południa to nie głupota ??

Ja tam wiecej siedze w salonie (całe popołudnie) i jak zamiast kuchni nagrzeje mi salon od rana do 16tej to akurat jak przyjde i siądą przez TV to będzie jak w saunie.

Chyba każde pomieszczenie od południa to głupota (jeśli rozpatrujemy lato) i błogosławieństwo (w zimie).

Zaznaczę że okno w salonie też mam od południa :lol:

Są dwa sensowne arguenty aby kuchni nie sytuować po najcieplejszej stronie budynku jaką bez wątpienia jest strona południowa:

1. Różnego rodzaju produkty spożywcze, których nie umieszcza się zawsze i od razu w lodówce lepiej się zachowują, gdy mają nieco chłodniej.

2. Sprzęty kuchenne wydzielają sporo ciepła. Gdy dodamy do tego intensywną operację słoneczną to klimat w kuchni może się zrobić nieznośny. Lodówce, która w upalne lata pracuje prawie non-stop, często z utrudnionym obiegiem powietrza wokół chłodnicy, wcale nie jest obojętne czy otoczenie ma temperaturę 30 czy 33 C. Przy dużych upałach te 3 stopnie różnicy mogą się wprost przenosić na temperaturę wewnątrz lodówki, a to już znaczna różnica.

Ja mam kuchnię od południa i jest super dzięki temu, ze okap dachu

znajduje się nad oknem (jak w parterówce). W lecie w godzinach

południowych słońce jest wysoko i promienie słoneczne w ogóle

nie wpadają do środka. Natomiast w zimie słońce zagląda do kuchni,

ale jest to jednoznaczny plus. Przyjemnie jest przebywać w słonecznym

pomieszczeniu, a kuchnia od północy jest ponura.

Moim zdaniem najgorszym rozwiązaniem jest kuchnia od zachodu.

Wtedy w lecie słonce długo operuje przez okno i znacznei nagrzewa

wnętrze.

Wiele projektów ma kuchnie otwarte na salon i wówczas nagrzwanie się

kuchni nie ma większego znaczenia.

Revo