Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TV chowany w suficie lub ścianie ?

qazy

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Ostatnio widziałem podobne rowiązanie w jakimś programie telewizyjnym. Powiem że spodobało mi sie ze względu na możliwość ciekawszej aranżacji wnętrza bez potrzeby "psucia" go strefą RTV. Po prostu pojawia sie ona gdy jest potrzebna a nie jest stale obecna nawet jak nieużywana. Nie wiem czy taki stan idealny da się osiągnąć ale zacząłem sie nad tym mocno zastanawiać.

Czy ktoś z Was przerabiał takie rozwiązanie ? Jak sobie z tym poradził ? Co do zabudowy gipsowej to sprawa jest dość prosta ale nie mam pojęcia kto mógłby wykonac odpowiednie sterowanie i hydraulike takiego rozwiazania. Żeby na przykład TV wyjeżdżał z sufitu po kliknieciu pilotem (mówięc cały czas o LCD oczywiście :) )

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł proszę o radę.

Dzieki

Witam.

Zamiast rozważać ile diabłów mieœci się na czubku szpilki (po co ci jakieœ układy hydrauliczne wysuwajšce telewizor, to wszystko jest zawodne), lepiej rozważyć kupno "płaskiego" ekranu na œcianę, który wisi jak obrazek.

Można.

Tylko po co?

To nie Ameryka.

Dla jednorazowego efektu teatralnego (bo kolejne razy, przestałoby robić wrażenie - więc czemu by słuzyło)?

Zwłaszcza, że instalacja taka (raczej elektryczna, niz hydrauliczna), wraz z zabudową i elektroniką kosztowałaby pewnie tyle co ten telewizor.

Też jestem zwolennikiem zabawek ułatwiąjacych życie.

Mam np. furtę na pilota, czy podgląd posesji i ulicy przed nią w wycinku ekranu telewizora - ale te rozwiązania nie są dla efektu, tylko dla ułatwienia życia.

Jeśli już, to takie rozwiazania pasowałoby raczej do barku :lol:

Pozdrawiam.

Na rynku pojawiły się szafki - meble skrzyniowe z miejscem na ekran plazmowy. Są one wyposażone w mechanizmy obrotowe bądź opuszczano-podoszone. W obrotowych z jednej strony jest TV, z drugiej szafka lub biblioteczka.

W podnoszonych TV po prostu wysuwa się do góry, kiedy jest potrzebny.

Te nowości widzialam na targach "Meble" w Poznaniu w tym roku.

Szafki obrotowe robi firma Hubertus. Podnoszone - firma Profap.

Moze to będzie jakaś alternatywa.

Widzicie własnie chodzi o to żeby nie było LCD na ścianie. Kapelusik - CRT nawet nie rozwazałem.

Plan jest taki żeby TV nie wymagało żadnego dodatkowego mebla a zamontowane było tyłem do szklanej sciany (szeroki pas drzwi na taras) więc opcja z powieszeniem na ścianie odpada.

Poszukam jeszcze.

:)

Eskimos - tego typu rozwiazania tez rozważam z podobnych pobudek. :)

zamontowane było tyłem do szklanej sciany (szeroki pas drzwi na taras)

I musisz zasłaniać rolety - bo światło dzienne po oczkach daje i się niefajnie ogląda.

A może nad kominkiem (w wątku wnętrz z Hameryki znajdziesz trochę) albo "wyjeżdżający z półki gk... z dołu w górę ... tylko trzeba pamiętać zabrać butelkę z półeczki :):)

Witam.

Ostatnio moj elektryk powtarza chinskie przyslowie (ponoc) -nie ograniczac sie- i bardzo mi sie ono podoba. Drodzy formulowicze nie macie racji mowiac ze takie rozwiazania to ameryka czy szukanie dziury w całym.

To samo chodzilo mi po glowie od jakiegos roku i wszyscy wokol odradzali mi to. Przyszlo do podjecia ostatecznej decyzji i ja uparlem sie. Teraz wszystkim opada kopara widzac efekt koncowy. Mowiac w skrocie udalo mi sie cos takiego zrobic. Jestem na etapie malowania, za pare dni koncza i wtedy zrobie pare fotek zeby pokazac jak to wyglada.

Witam.

Ostatnio moj elektryk powtarza chinskie przyslowie (ponoc) -nie ograniczac sie- i bardzo mi sie ono podoba. Drodzy formulowicze nie macie racji mowiac ze takie rozwiazania to ameryka czy szukanie dziury w całym.

To samo chodzilo mi po glowie od jakiegos roku i wszyscy wokol odradzali mi to. Przyszlo do podjecia ostatecznej decyzji i ja uparlem sie. Teraz wszystkim opada kopara widzac efekt koncowy. Mowiac w skrocie udalo mi sie cos takiego zrobic. Jestem na etapie malowania, za pare dni koncza i wtedy zrobie pare fotek zeby pokazac jak to wyglada.

Brawo , brawo i jeszcze raz brawo.

Smiesza mnie w domu jednorodzinnym pomysly typu baterie umywalkowe na fotokomorke, swiatlo na glos czy klasniecie albo wycieraczki na prad z kurtyna powietrzna... ale takie pomysly,to tylko przyklasnac.

Zadna Ameryka. W pokoju wielofunkcyjnym kapliczka telewizyjna na poczesnym miejscu, to zadna ozdoba.

Tu nawet nie chodzi o efekt i epatowanie sposobem ale o sprowadzenie bozka do odpowiedniego poziomu.

Skoro chowamy gniazdka , wlaczniki, okablowanie i komputery to czemu nie telewizor, ekran czy glosniki ??

Wspolczesne wnetrza znowu pozostawiaja na widoku tylko piekne przedmioty, reszta mechaniki jest do uzytku nie do kontestowania.

Siłowniki elektryczne

Siłowniki elektryczne pozwalają na automatyczne otwieranie/zamykanie okien, drzwi, drzwiczek mebli (np. schowany telewizor), klap dymowych, itp.

http://www.adk-automatyka.pl/images/d_silownik_elektromag.jpg

Firma ADK Automatyka - mają siłowniki - to i pewnie wiedzą jak ich użyć :)

Witam.

A co to w ogóle jest? Kopara?

Witam.

Ostatnio moj elektryk powtarza chinskie przyslowie (ponoc) -nie ograniczac sie- i bardzo mi sie ono podoba. Drodzy formulowicze nie macie racji mowiac ze takie rozwiazania to ameryka czy szukanie dziury w całym..

\cieszę się z tak mówisz bo dokładnie to samo powtarzam jak ktoś pyta jak urzdzimy dom. Jak coś mam zrobić to tak jak chcę a nie tak jak maj wszyscy albo jak mozna kupić w sklepie. \to samo stosuję w pracy i przynosi dobre efekty :)