Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak duze dołki pod slupki ogrodzenia

bst

Recommended Posts

Witam,

Zakladajac, ze slupki ogrodzeniowe pod siatke o wysokosci calkowitej 2.8 m o srednicy ok 70-120mm, zaglebione w ziemi na 1m - to jak duzy dol (srednica) trzeba wykopac? Bo glebokosc to bedzie oczywiscie 1m (?).

Nie chce przewymiarowac i wpakowac tam 'niewiadomoile' betonu a jednoczesnie chcial bym aby to bylo solidne.

Na szerokość szpadla starczy. Stawiałem płot ho,ho,ho wiele lat temu z siatki.To były czasy że nic nie było. zrobiłem minimalne dziury na gł. pół metra. Zalałem betonem i wsypałem dużo gruzu (kiedyś powszechnie leżał na ulicy).Stoi do dziś. Pod słupki rogowe oraz przy furtce (bramie) trzeba zrobić solidniej.

Witam.

Na twoim miejscu, oszczędziłbym sobie kopania.

Ten, kto podpowiedział ci wykop 1 m, to pewnie w życiu nie postawił płotu. ja robiłem ostatnio 2. Jeden u siebie - słupki stalowe, osadzone na glębokoœci 40 - 50 cm (takie dostałem darmo z odpadów o dł. 180 - 190). fi coœ ok 70 mm. Do tego przyspawałem wczeœmniej "łapki" na odpowiednim poziomie. Pomiędzy słupkami (wczeœniej wyczyszczone dobrze szczotkš stalowš na wiertarce - do połysku i pomalowane: podkład 1 raz, nawierzchniowa 2 razy) żerdzie œwierkowe, zaimpregnowane. Przekrój 50 x 70 mm. Do tego sztachety drewniane - olcha heblowana, obrobiona, 3-krotnie malowana drewnochronem.

drugi płot robiłem u matki. podobny, ale z żerdziami ze stalowych ceowników, sztachety przykręcane œrubami, no a pod sztachetami fundamencik. wyszło cacko. W zimie, w œrodek przęsła wjechał mi samochód. Oberwał wszystkie œruby mocujšce od przęsła, które po prostu się wygięło i wypadło z płotu. Słupki najwyżej drgnęły, ale nie ma na nich œladu uderzenia. Sprawdzałem poziomicš. Stojš idealnie.

a jak masz za długie słupki, to je po prostu wbij w ziemię (tak nawet lepiej się ustawia i "trzyma linię") w wykopie na 35 - 40 cm, nałóż na taki słupek jakšœ formę (najlepiej wiadro plastyk okršgłe bez dna) tak, aby słupek był w jego centrum, a brzegi wiadra nie wystawały ponad poziom gruntu. I zalej betonem. Przetrzyma ciebie taki słupek.

Witam.

Na twoim miejscu, oszczędziłbym sobie kopania.

Ten, kto podpowiedział ci wykop 1 m, to pewnie w życiu nie postawił płotu. ja robiłem ostatnio 2. Jeden u siebie - słupki stalowe, osadzone na glębokoœci 40 - 50 cm ...

...W zimie, w œrodek przęsła wjechał mi samochód. Oberwał wszystkie œruby mocujšce od przęsła, które po prostu się wygięło i wypadło z płotu. Słupki najwyżej drgnęły, ale nie ma na nich œladu uderzenia. Sprawdzałem poziomicš. Stojš idealnie.

....

Ale fundamentu na głębokość 1m nie robi się z powodu późniejszej wytrzymałosci na uderzenia :roll:

Przy płytkim fundamenciku okaże się w zimie że słupek podniosło o 2cm.

Ot czary natury :roll: