bst 29.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam, Zakladajac, ze slupki ogrodzeniowe pod siatke o wysokosci calkowitej 2.8 m o srednicy ok 70-120mm, zaglebione w ziemi na 1m - to jak duzy dol (srednica) trzeba wykopac? Bo glebokosc to bedzie oczywiscie 1m (?).Nie chce przewymiarowac i wpakowac tam 'niewiadomoile' betonu a jednoczesnie chcial bym aby to bylo solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 29.08.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Na szerokość szpadla starczy. Stawiałem płot ho,ho,ho wiele lat temu z siatki.To były czasy że nic nie było. zrobiłem minimalne dziury na gł. pół metra. Zalałem betonem i wsypałem dużo gruzu (kiedyś powszechnie leżał na ulicy).Stoi do dziś. Pod słupki rogowe oraz przy furtce (bramie) trzeba zrobić solidniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.08.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam. A czy masz projekt budowlany na ogrodzenie? Powyżej 2,0 m jest wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 29.08.2006 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Ogrodzenie bedzie 1.8m (slupki 2.8m zakopane metr w ziemi). Dzieki za odpowiedz.Gruzu nie mam, wiec bede zalewal betonem - jakies wskazowki co do proporcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.08.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam. Na twoim miejscu, oszczędziłbym sobie kopania.Ten, kto podpowiedział ci wykop 1 m, to pewnie w życiu nie postawił płotu. ja robiłem ostatnio 2. Jeden u siebie - słupki stalowe, osadzone na glębokoci 40 - 50 cm (takie dostałem darmo z odpadów o dł. 180 - 190). fi co ok 70 mm. Do tego przyspawałem wczemniej "łapki" na odpowiednim poziomie. Pomiędzy słupkami (wczeniej wyczyszczone dobrze szczotkš stalowš na wiertarce - do połysku i pomalowane: podkład 1 raz, nawierzchniowa 2 razy) żerdzie wierkowe, zaimpregnowane. Przekrój 50 x 70 mm. Do tego sztachety drewniane - olcha heblowana, obrobiona, 3-krotnie malowana drewnochronem. drugi płot robiłem u matki. podobny, ale z żerdziami ze stalowych ceowników, sztachety przykręcane rubami, no a pod sztachetami fundamencik. wyszło cacko. W zimie, w rodek przęsła wjechał mi samochód. Oberwał wszystkie ruby mocujšce od przęsła, które po prostu się wygięło i wypadło z płotu. Słupki najwyżej drgnęły, ale nie ma na nich ladu uderzenia. Sprawdzałem poziomicš. Stojš idealnie. a jak masz za długie słupki, to je po prostu wbij w ziemię (tak nawet lepiej się ustawia i "trzyma linię") w wykopie na 35 - 40 cm, nałóż na taki słupek jakš formę (najlepiej wiadro plastyk okršgłe bez dna) tak, aby słupek był w jego centrum, a brzegi wiadra nie wystawały ponad poziom gruntu. I zalej betonem. Przetrzyma ciebie taki słupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 30.08.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 My używaliśmy świdra geologicznego (żeby beton odizolował słupek od ziemi - ma średnicę ok.10 cm, więc dał tylko otoczkę), a fundament na głębokość szpadla ok. 40 c od poziomu gruntu. Ale była to bardzo amatorska forma ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 02.09.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Witam. Na twoim miejscu, oszczędziłbym sobie kopania. Ten, kto podpowiedział ci wykop 1 m, to pewnie w życiu nie postawił płotu. ja robiłem ostatnio 2. Jeden u siebie - słupki stalowe, osadzone na glębokoci 40 - 50 cm ... ...W zimie, w rodek przęsła wjechał mi samochód. Oberwał wszystkie ruby mocujšce od przęsła, które po prostu się wygięło i wypadło z płotu. Słupki najwyżej drgnęły, ale nie ma na nich ladu uderzenia. Sprawdzałem poziomicš. Stojš idealnie. .... Ale fundamentu na głębokość 1m nie robi się z powodu późniejszej wytrzymałosci na uderzenia Przy płytkim fundamenciku okaże się w zimie że słupek podniosło o 2cm. Ot czary natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts