Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton Komórkowy czy Max?

Recommended Posts

W projekcie mam kratówka-styropian-kratówka. Jakoś mi to dziwnie wygląda, ale ja jestem totalnym laikiem. W każdym bądź razie dziekuję za podpowiedzi, czytam z dużym zainteresowaniem, gdybym miała jakieś większe pojęcie o sprawie, byłoby łatwiej. Ale mam jeszcze miesiąc na podjęcie decyzji, więc wierzę, że się trochę przy was "wyrobię". Na razie wiem, że nie chcę żadnych wynalazków, albo ceramika, albo BK. (Architekt, który robi adaptację namawia mnie na keramzytobeton, ale to już za dużo, jak na moją wyobraźnię i zdrowie).

POzdrowienia serdeczne. A.

Ja buduję z ceramiki. Przez długi czas byłem zdecydowany na BK, ale w ostatniej chwili zmieniłem decyzję. Powody były bardzo prozaiczne ale w sumie mnie przekonały: 1/ Trafiła się ceramika po bardzo atrakcyjnej cenie więc zaoszczędziłem sporo kasy.2/ Moja ekipa budowlana ma duże doświadczenie w budowaniu "w ceramice" , dlatego wolę dobrze postawiony dom z ceramiki niż źle z BK. 3/ Zimą mojemu znajomemu włamali się do domu złodzieje, dom na odludziu, jeszcze nie zamieszkały ale już zaawansowany w "sprzęt". Nie mogąc sforsować drzwi ani okien ... wykuli w ścianie z BK dziurę i przez nią weszli do domu. To mnie kompletnie załamało i dlatego wybrałem ceramikę.

Odmiana 300 to chyba lekka przesada :sad:

Już przy sześćsetce trzeba uważać bo się łatwo kruszy, a z trzysetka trzeba pewno jak z jajkiem. Pewno problem z narożnikami, wieńcami, wieszaniem czegokolwiek...

Ja tego na oczy nie widziałem, ale na forum parę osób kwestionowało parametry tych bloczków - poszukaj.

Apeska,

ja mialem sciane jednowarstwową w projekcie. Projekt został zmieniony, gdyz koniecznie chcialem miec tak jak Ty masz: kratowka, welna, kratowka.

Buduje wiec z U 220 + welna + DZ 220

Na pewno nie bede musial sciany docieplac, a otrzymam bardzo trwalą sciane o bardzo dobrych parametrach.

KrzysiekS,

ja w zasadzie też już jestem bardzo bliska podjęcia decyzji o ścianie trójwarstwowej, tylko że - tak jak i Ty - sprawię sobie wełnę mineralną w środku zamiast styropianu. Jakoś chyba mnie to najbardziej przekonuje, a że "złotego środka" chyba naprawdę nie ma, więc tym bardziej liczy się przekonanie, że człowiek robi coś z sensem. Jak mówię, jestem bliska trójwarstwówki, ale... kobieta zmienną jest, więc dopóki nie zacznie się budowa, dopóty temat traktuję jako otwarty.

POzdrawiam serdecznie. A