Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaaj- domek na 102

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Super ten kominek! Kaaj, czy był wykonywany na zamówienie, czy w zestawie do samodzielnego montażu? I czy były jakies problemy z podłączeniem do komina? Widzę, że tak jak u nas również nie masz ścianki między kuchnią, a salonem, a w tym przypadku przyłącze do komina wypada bodajżże na samym rogu.

kominek to naprawdę super sprawdza, ja jestem straszliwym zmarźluchem, więc jakoś nie wyobrażam sobie go nie mieć, choć trzeba przyznać że jest z nim trochę bałaganu, ale wolę to niż oglądanie tych zastraszających kwot na rachunkach za ciepło, zima była w tym roku łaskawa, więc paliliśmy tylko w wekendy, i możemy stwierdzić że do ok.7 stopni mrozu ogrzewanie kominkowe sprawdza się w zupełności, ale przy większych spadkach temperatur nieodzowny staje się piec gazowy, ponadto opanowałam już mycie szyby kominkowej, brud najszybciej puszcza jak szyba jest jeszcze lekko ciepła, wówczas zajmuje mi to ok. 5 min. i znów moge się cieszyć widokiem tańczących płomyczków, 8)

a wracając na ziemie, i do Twojego pytania moominku, to robiony był przez firmę zajmującą się zakładaniem kominków, samodzielny montaż nie wchodził w rachubę, bo mój szanowny małżonek należy do tej grupy "mężczyzn" , którzy nawet gwoździa nie zabiją, więc sam rozumiesz :roll: , a jakichś większych problemów podczas samego montażu sobie nie przypominam, no może oprócz tego że ściana między salonem a kuchnią była burzona już po tym jak został zrobiony kominek, przez co należało dosztukować brakujący kamień, ale wyszło spoko

Kaaj, przebrnąłem przez wszystkie fotki z Twojego postu :) Już nie moge się doczekać, kiedy zamieszkamy w naszym d09 :) Super pomysły z oświetleniem, gratulacje! Coś podobnego, jak masz w łazience planuję zrobić w salonie... podświetlenie z ekranem, czy jak to tam się nazywa :)

Mam małe pytanko. Na zdjęciach nie dojrzałem, w jaki sposób macie zrobiony sufit? Czy płyty mocowane są do wiązarów i na to kładziona wata, czy sufit jest nieco obniżony w dół od ocieplenia? Daje to niewielką przestrzeń powietrzną między ociepleniem, a sufitem jednocześnie instalacja elektryczna nie styka się w żaden sposób z ociepleniem. W tej materii przyznam, że mam dziurę w wiedzy :)

Kaaj dzieki :D

to ja jeszcze o szczegóły techniczne Cie wypytam

w jakiej odleglosci sa od siebie te paseczki i czy wyklejalas lustrem tylko ten pasek na scianie czy ten od gory i dołu tez.

nie wiem czy jasno sie wyrazilam, ale pytam o to wyklejanie bo zastanawiam sie jak to jest potem z przecieraniem kurzu

Qurcze, widzę że też nie możesz spać,

szerokość między boniami to 42 cm, a sama wnęka ma 3 cm, zmieściło sie ich 4 szt., a jeśli chodzi o lustro, to jest wklejone, a tak naprawdę to wsunięte w te szparki i wypełnia tylko przednia ścianę bońka, góra i dół jest pomalowany farbą i po prostu wycieram kurze suchą szmatką (tzn. sprzątaczka) :wink:

:-? "zazdroszczę" :-?

aż mnie telepie, jestem uczulona na to słowo, nie lubię zazdrości, bo uważam że jeżeli ktoś komuś dobrze życzy to nie powinien mieć takiego uczucia, tylko wręcz przeciwnie, cieszy sie razem z tą osobą,

wiem malmuc, że nie miałaś nic złego na myśli, i że to nic złego że tak mówisz, tak się mówi i już, tylko wybacz mi, ale to słowo poprostu żle mi się kojarzy, jak je słyszę to zapala mi się czerwona lampka :evil:

:-? "zazdroszczę" :-?

aż mnie telepie, jestem uczulona na to słowo, nie lubię zazdrości, bo uważam że jeżeli ktoś komuś dobrze życzy to nie powinien mieć takiego uczucia, tylko wręcz przeciwnie, cieszy sie razem z tą osobą,

Mylisz zazdrość z zawiścią...

moominku, ja mam chyba jeszcze mniejszą wiedzę w tej dziedzinie od ciebie, już sam termin "wiązary" niewiele mi mówi, ale tak na mój babski rozum to ej dziury tam nie ma, sufit mamy z płyt k-g, na tym leży chyba jakaś folia, potem wata, a na wacie płyty wiórowe, chyba jakoś tak, instalacje elektryczne, kabelki znaczy są włożone do takich peszeli, które lecą na belkach dachowych, nie wiem czy nie za bardzo zamieszałam, ale wierze że mnie zrozumiesz :roll:

głowa do góry,

my także nie mamy wszystkiego, teraz liżemy rany, ale nie to jest najważniejsze, i tak jesteśmy szczęśliwi że mamy siebie :p i swoje miejsce na ziemii, swój własny kawałek podłogi :D

a wiecie co mi się najbardziej podoba, bo bardzo za tym tęskniłam mieszkając w bloku, to to że mogę odkurzać kiedy chcę, słuchać muzyki kiedy chce, chodzić boso po dworze jak mam na to ochotę, i nic nikomu do tego :wink:

dziękuję za uznanie :oops:

pomysły, no nie wiem niech pomyślę, chyba biorą się z głowy, a tak naprawdę to tak jak większość z nas podpatrywałam, jak to robią inni i co mogłam zaadoptować u nas to starałam się to zrobić,

jeśli mogłabym dać jakąś radę to napewno to, że należy byc konsekwentnym w swoich założeniach