joszuap 29.08.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam wszystkich formumowiczów. Właśnie sie zarejestrowałem. Zamierzam budować dom na działce rolniczej i proszę o pomoc czy moje zamierzenia dążące do uzyskania pozwolenia na budowę są prawidłowe. Już piszę o co chodzi. Mój brat jest rolnikiem i ma fajny kawałek ziemi na którym chciałbym postawić dom. Bez problemu mi go przekaże. Jest tylko problem że to jest działka rolnicza i z kilku wizyt w gminie wyszło że można się tam budować tylko w dwóch przypadkach: 1. Jeżeli na sąsiedniej działce jest już jakiś dom mieszkalny. LUB 2. Jeżeli występujący o WZ jest rolnikiem a jego ilość ziemi odpowiada średniej w gminie czyli jakieś 8,5Ha. Rozwiązanie 1 - Systuacja jest taka, że na sąsiedniej działce stoi już dom ale nie jest on ukończony i nie widnieje na planach(mapie zasadniczej) - rozwiązanie wziąść geodetę zrobić mapę do celów projektowych dla mojej działki - a geodeta już naniesie ten domek i wszystko bedzie OK - do gminy dam tą mapkę na której w sąsiedstwie będzie stał dom- czyli teoretycznie nie powinno byc problemów. Ale Pani w gminie jest bardzo nie miła i nie rozmowna i nie jest w stanie powiedzieć mi czy w takiej sytuacji dostanę warunki zabudowy. Rozwiązanie 2 - brat wystepuje o warunki zabudowy (jako rolnik powinien bez problemu dostać warukni, bo rolnik może na swojej ziemi się budować), dostaje warunki, wykonuje dalsze formalności aż do uzyskania pozwolenia na budowę, po uzyskaniu pozwolenia na budowę - przekazuje notarialnie działkę dla mnie i przepisujemy pozowlenie na budowę też na mnie i ja sobie spokojnie się buduję. Proszę o pomoc czy rozwiązanie 1 lub 2 jest możliwie i czy ktoś już miał z tym doczynienia. Proszę mnie zrozumieć że przed inwestowaniem w to chcę się upewnić w którym kierunku mam pójść - bo nie sztuka wydac kilka tysięcy - sztuka uzyskać pozwolenie. Proszę o opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 31.08.2006 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 czy ktoś to w ogóle czytał i ma jakąś radę? A moze to zbyt zawiłe i nie pewne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 31.08.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jedno i drugie rozwiązanie jest skuteczne, drugie - chyba szybsze.W pierwszym - po co chcesz inwentaryzować budowę na sąsiedniej działce? Napisz we wniosku o wydanie WZ, że na sąsiedniej działce jest dom w budowie, ewentualnie naszkicuj jego rzut na kserokopii mapy lub dołącz zdjęcie. Samą mapę (pamietaj - ZASADNICZĄ, a nie do celów projektowych) kupisz w PODGiK przy starostwie za sto kilkadziesiąt złotych. Zaoszczędzisz kilkaset złotych za usługę geodety (choć tak naprawdę i tak będzie Wam potrzebny do wydzielenia działki, ale może później, gdy bedziesz miał jakąś pewność, że WZ dostaniesz). Potem niech ta nieuprzejma pani, jeśli ma wątpliwości, w gminie ruszy 4 litery i dokona wizji lokalnej - nie robi żadnej łaski. Pamiętaj również, że dom w sąsiedztwie determinuje sposób zabudowy "twojej działki" - odległość od drogi (linia zabudowy), kształt dachu, powierzchnia, wysokość itp. Jeśli Ci to nie odpowiada - spróbuj sposobu drugiego.W drugim nie zapomnijcie o wydzielenu działki pod nowy dom - tylko wtedy będzie możliwe przeniesienie własności = działki i pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 01.09.2006 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Już się zdecydowaliśmy właśnie na drugi sposó, mam już warunki przyłącza z ZE, warunki budowy zjazdu z drogi wojewódzkiej (bo to jeszcze wchodzi w grę - działka przy drodze wojewódzkiej), kopie mapy zasadniczej oraz wypisy z rejestru gruntów - no i to wszystko oczywiście na brata. Czy o czymś zapomniałem i czy coś jeszcze trzeba?A co do tego wydzielenia działki pod nowy dom to o co w tym chodzi co trzeba tu zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 01.09.2006 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 to co powyżej to oczywiście na razie do warunków zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 01.09.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Jeśli jest jeszcze w okolicy gaz, woda i kanalizacja - to także warunki przyłączenia tych mediów.Co do podziału działki, to wszystko zależy od gestu brata. Jeśli podaruje ci całą - nie musicie dzielić.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 01.09.2006 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Gazu nie ma bo to na wsi a i kanalizacji nie ma, wodociag jest ale pewnie bedzie drogo podlaczyc, takze sie decyduje na studnie wierconą oraz przydomową drenażową oczyszczalnię ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts