Maddy 29.08.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Tojeść kropkowana rozprzestrzenia mi się po rabatach w sposób niekontrolowany. To bardzo ładny kwiatek, ale nie wszędzie z różnych względów jest mile widziany. Wystarczy maleńki niezauważony kawałek korzonka przeniesiony np. z inną byliną i niedługo okazuje się, że na rabacie wylądował "pasażer na gapę". Wykopywanie i przeczesywanie ziemi niewiele daje, bo rozłogi są bardzo ekspansywne i normalnie walka z wiatrakami. Może ktoś ma jakiś pomysł, jak pozbyć się tej byliny z niechcianych miejsc. Bo ja już nie wiem jak z nią walczyć Łatwiej się pozbyć perzu niż tej byliny. http://83.17.43.126/~ciekawe-rosliny/grafiki/205.jpg Ładne kwiatki, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 29.08.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 ostatnio chwasty traktuję wrzątkiem, tak jak mrówki.Efekty pozytywne w 90% (ale nic nie jest pewne na 100%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.08.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Szkoda, że mieszkasz tak daleko. Potrzebna mi tojeść na rabatę bylinową, a nigdzie nie mogę jej znaleźć. Dobrze, że piszesz, jaka jest ekspansywna, będę wiedziała, żeby nie sadzić jej za dużo, bo się rozmnoży. No, ładny kwiatek, co chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 29.08.2006 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 no ładny, przecież nie twierdzę, że nie, dlatego go "przywlokłam" do ogródka tylko nie chcę go mieć wszędzie Nie zawsze mi pasuje do kompozycji A że ciągle w ogródku coś przemeblowuję, to i tojeść nieproszona panoszy mi sie wszędzie ostatnio chwasty traktuję wrzątkiem, ale ja nie moge z tej metody skorzystać, bo moja niechciana tojeść wyrasta mi na przykład z kępy barwinka, no bo rosły obok siebie i tojeść mi w niego wlazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 29.08.2006 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dobrze, że piszesz, jaka jest ekspansywna, będę wiedziała, żeby nie sadzić jej za dużo, bo się rozmnoży. Rozmnoży się i tak Ja tez nie sadziłam dużo. Błędem jaki popełniłam, było "skomponowanie" jej z innymi bylinami, które szybko poprzerastała, burząc mi ład i porządek na rabacie. Jesli chce się tego uniknąć, należy ją sadzić samodzielnie Widziałam też tojeść w dużych donicach. I to chyba jest praktyczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.08.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Rozmnoży się i tak Ja tez nie sadziłam dużo. Błędem jaki popełniłam, było "skomponowanie" jej z innymi bylinami, które szybko poprzerastała, burząc mi ład i porządek na rabacie. Jesli chce się tego uniknąć, należy ją sadzić samodzielnie Widziałam też tojeść w dużych donicach. I to chyba jest praktyczne rozwiązanie. To chyba wsadzę ją na tę rabatę w doniczce, tak jak np. robi się z miętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 29.08.2006 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Myslę, że to dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.08.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki za ostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 29.08.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Rozmnoży się i tak Ja tez nie sadziłam dużo. Błędem jaki popełniłam, było "skomponowanie" jej z innymi bylinami, które szybko poprzerastała, burząc mi ład i porządek na rabacie. Jesli chce się tego uniknąć, należy ją sadzić samodzielnie Widziałam też tojeść w dużych donicach. I to chyba jest praktyczne rozwiązanie. To chyba wsadzę ją na tę rabatę w doniczce, tak jak np. robi się z miętą. A przez nasiona sie nie rozmnozy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 30.08.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Dzięki za ostrzeżenie. Niby wiedziałm, że się rozłazi, ale jest taka ładna, że posadziłam w sąsiedztwie innych bylin.. Chyba przeniosę ją ze skalniaka w inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 30.08.2006 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 A przez nasiona sie nie rozmnozy ? Jeśli przekwitłe kwiatostany zostaną usunięte zanim zawiążą nasiona i się rozsieją to chyba nie (przekwitła tojeść wygląda mało atrakcyjnie, więc nawet ze względów estetycznych"skracam" ją znacznie po kwitnieniu) No a poza tym to nie demonizujmy. Ja tylko ostrzegam, jakby ktoś nie wiedział, to żeby się za jakiś czas nie zdziwił. Chyba przeniosę ją ze skalniaka w inne miejsce. Może być za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 30.08.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Siedzi na skalniaku od 4 miesięcy, więc mam nadzieję, ze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts