Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani, pomożcie rozstrzygnać dylemat:

Zakup betonu komorkowego. Jeszcze w lipcu 1 bloczek kosztował 5.50zł plus transport. Na dzień dzisiejszy najtańsza cena w hurtowni to o zgrozo! 6.80. Ponieważ zaczne budować sie w marcu, chciałam zgromadzić przez zimę materiały - czytaj kupić najtaniej...

W hurtowniach twierdzą jednak, że cena betonu w zimię nie spadnie, a może nawet wzrosnąć. W to drugie nie chce mi się wierzyc. Jednak zaczynam mieć obawy, czy w marcu nie będę kupować po 10 zł.

Dzięki za wasze rady. Natalia

https://forum.murator.pl/topic/60502-pro%C5%9Bba-do-tych-co-wiedz%C4%85-wszystko-a-nawet-wiecej/

Masz szanse na wieksze rabaty w hurtowni zimą ale nalezy liczyć się z tym,że nie w każdej hurtowni bedzie materiał czasami specjalnie przywoża po cenach wiekszych bo wiedza że zamówiłaś- chyba ,że wcześniej wynegocjujesz cene lepszą i tego sie trzymaj, zimą nikt nie buduje wiec materiał zalega w hurtowni i aby odzyskac kase czasami dają spore rabaty aby poszło, ja tak robiłam tylko,że materiał przechowywano mi w hurtowni.

Dzieki za podpowiedź.

W hurtowniach powiedziano mi że nie moga zejść z ceny, bo producenci nie nadążaja z produkcją BK, a zima go po prostu nie bedą robić. Może to taka polityka, bym kupiła już w tej chwili.

Pozdr.

Ja bym poczekał z zakupem. Jest szczyt sezonu. Zimą hurtownie mają zastój i można wyrwać lepszą cenę. Jak zapłaciem za BK 100% zimą a przywieziono mi prosto od producenta już na wiosnę. Oczywiście bez zmiany ceny. Cena BK u producenta to jakieś 50% ceny końcowej (dużo "zżera" transport) więc jak sprzedawca chce zrobić obrót zimą (a czasem sprzedawcy mają jakieś bonusy za wartość obrotu) to odda "po kosztach" żeby uzyskać "pozamarżowe" profity.
jezeli interesuje cie BK z milicza ...to moge dac namiary na firme , ktora 2 lata temu dala mi wiekszy upust niz najtansza hurtowania w mojej okolicy ....BK paletowany i foliowany ....dowoz na miejsce ...pisz na priv
Ja też myślę, że stanieje w zimie. To samo było jak w kwietniu 2004 wchodził 22% VAT. Mimo, że było przed sezonem wszyscy kupowali na zapas i ceny szły w górę, w sezonie spadły :o

Potwierdzam, też wtedy kupowałem.

Nie wiem jak to było w zeszłym roku ale w tym rzeczywiscie jest ostro. Kto nie zamówił najważniejszych materiałów w marcu ten ma przerąbane.

Poczytaj tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=78217&highlight=zim%B1

i trzymaj rękę pulsie tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76942&highlight=zim%B1

Nie kupuj teraz nie ma sensu... bo przepłacisz.

Ja kupowałem w grudniu ( od stycznia 2006 wchodził nowy cennik) i w ostatnim dniu grudnia kupiłem za 4,90 brutto z dostawą loco budowa.

Tak więc wytrzymaj - teraz ceny rosną bo jest popyt nie kupisz Ty to ktoś inny i obrót hurtownia mieć będzie. A w zimę niekoniecznie już tak różowo będzie choć i tak więcej osób będzie robić zakupy zimą - niektórzy jak coroku. Poza tym zamknięcie roku dla producentów, inwentaryzacje, rozliczenia roku i inne procedury finansowe producentów wpływają znacznie na chęci dawania rabatów czy promocji hurtowniom.

PS. Jeśli decydujesz się na danego producenta to sprawdź kiedy wydaje cennik. Czasami (u niektórych) jest tak że przed wejściem nowego cennika robią promocję na towar.

od maja do teraz wszystko idzie w gore ja w wielkie obnizki bym nie wierzyl nawet zimowe a do marca to juz wogole dluga droga

reasumujac nie da sie tobie doradzic wyjdzie jek bedziesz placila

pozdr

Jak jest długa zima, to nawet w marcu-kwietniu jest tanio. Ja w tym roku kupowałem sporo materiałów w kwietniu i ceny były na prawdę niskie, np. za dachówkę zapłaciłem 19,80 zł za metr 8)

Dziekuje wam kochani za wszystkie odzewy.

Ceny tego cholernego betonu ida w gore z dnia na dzień. Od czwartku jest nowa podwyżka z 6.83 na 7.30. Mysle że faktycznie trzeba czekać, choć to kosztuję troche nerwów.

Pozdrawiam - buziaczki. natalia :)

Solbet co roku ma akcję o nazwie "promocja zimowa". Ja tak kupiłem w grudniu u ich dystrybutora, musiałem zapłacić 100% z góry, dostawa była w kwietniu. Wyszło mi 4,20 za pustak. Mogę dać namiary na fajnego dystrybutora. Region nie ma wielkiego znaczenia bo i tak jedzie firmowym transportem prosto z fabryki.

Trzci_kris dystrybutor Solbetu jest też w Czarnkowie

G.S. "Samopomoc Chłopska"

ul. Gdańska 54

64-700 Czarnków

tel. (067) 255-24-96

tel. (067) 255-29-71

Będziesz mieł sporo bliżej. :lol:

Też kupowałem u nich w promocji zimowej w styczniu tego roku