Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec c.o. na gaz ziemny jaki ?

utasz

Recommended Posts

witam zamierzam kupić piec c.o. dwufunkcyjny na gaz ziemny pytanie moje brzmi jaki bedzie mi potrzebny czyli jakiej mocy KW ?

aha piec bedzie z otwarta komorą spalania

wiec mieszkanie 100m2, ale stare budownictwo wiec jest wysoko 3m czyli ok 280 m3, wymienione wszystkie okna, wszystkie pomieszczenia w płytach gipsowo kartonowych + podwieszane sufity, wspominałem że jest to kamienica więc mury są tu grubości 50-60 cm, cała instalacja zrobiona jest na miedzi pochowana w scianach, rury są w otulinie, grzejniki bedą aluminiowe(takie skręcane z pojedynczych żeberek) i jest to mieszkania na pierwszym piętrze czyli mam kogoś od dołu i od góry.

pozdrawiam czekam na odp.

pierwsza sprawa, to grzejników aluminiowych nie powinno się łączyć z miedzią,

po drugie, nie ważne, że masz komin,

wkład do komina i tak będzie musiał być,

po trzecie, jeżeli będziesz musiał mieć wkład to warto rzeczywiście pomyśleć o kotle z zamkniętą komorą spalania, koszt niewiele większy a komfort użytkowania nieporównywalny

Moc ta całkowicie wystarczy.

Poza tym 1950 ma w 100% rację (jakoś nie skojarzyłem tego konfliktu miedzi i aluminium).

Chyba, że są to specjalne grzejniki, z dodatkiem krzemu i miedzi, przeznaczone do takiej instalacji. W takim przypadku trzeba stosować inhibitory i specjalne przekładki.

Prościej będzie zastosować grzejniki płytowe.

Pozdrawiam

tego że nie wolno łączyć to nie wiedziałem, ale ten mezhanior co mi to robił to też nie wiedział i tak mi doradzał żebym takie grzejniki kupił bo są wydajniejsze

a jeżeli chodzi o komore to macie racje fakt mała różnica cenowa

Gość tomasz sulej

Witam.

Hoval a co to za chinczyzna :D tak poważnie to jak wiesz wiekszośc producentów na kotły w zakresie 20-24 kw z możliwościa modulacji. Poza tym ten Hoval jak duży ma rozbudowany serwis. Szczerze powiem, że pierwszy słysze zaś w hurtowniach z zachodniopomorskim nie widziałem ich. Co do Viessmana to ma swoje zdanie chodzi mi głownie o sam serwiś to porażka!!!!!!!!!!!Cena 4000 zł netto to dobra cena za kocioł, ale mająć wybór miedzy hovalem czy Vaillantem chodz miałbym dopłacić to wybrałbym Vaillanta.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

P.s piszac nie słuchaj laickich rad masz tu na myśli mam ndziej siebie :D