Staszek budowniczy 29.08.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witajcie . To i ja może zacznę swoją opowieść o spełnianiu marzeń..... Jak w każdej baśni wszystko dobrze się skończy( mam taką nadzieję )ale moc przygód przede mną . Rozpoczynam: Działkę kupiłem niezwykle tanio w 2000 roku od bardzo potrzebującego osieroconego rodzeństwa Starszy brat ma (miał ?, chyba jeszcze żyje ) tak pod 40 a młodszy tak pod 35 lat. Trudno było stwierdzić bo zawsze chodzili na mocnym dopingu . Okazało się że działka jest no, jest mokra . Więc podniosłem ją tak około 40 cm i mam teraz na wierzchu pustynię a pod nią jest na tyle mokro że nie będę wydawał majątku na wodę do podlewania ogrodu . Jak sobie poradzę z ewentualnym nadmiarem wody opowiem jak nadejdzie czas Długo musiałem przekonywać swoją ślubną do budowy ale w końcu metodą kroków dokonanych zacząłem robić przygotowania . W ubiegły piątek złożyłem w swojej gminie komplet makulatury w celu uzyskania warunków zabudowy . Jak na razie aby uzyskać wszystkie zapewnienia straciłem 1 miesiąc . Na decyzję muszę czekać około 1,5 miesiąca . Dzisiaj , o godzinie 11.45 złożyłem zamówienie na projekt nomen omen " Miodowy miesiąc" ( projekt z kolekcji Muratora ) Domeczek mały bo tylko dla 2 osób ( ja i żona ) . Dla rodziny nie buduję , nie będą koczowali i trawnika deptali a jak im 1 łazienka będzie za mało ( jak już przyjadą na kontrolę) to najwyżej utworzą komitet kolejkowy Za 2 dni mam dostać projekt a wtedy rozpocznę poszukiwania architekta, geodety i firm wykonawczych . Jestem doradcą techniczno-handlowym z branży budowlanej więc raczej ( tyko raczej...) wiem jak z budowlańcami rozmawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 31.08.2006 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 No i włanie wczoraj przyszedł kurier z moim projekcikiem.Zamówienie Murator zrealizował w cišgu.........1 dnia .Oby wszyscy chcieli tak pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 01.09.2006 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Wczoraj dowieli 2 Tatry ziemi z wykopów.Dzisiaj od samego rana jedzi Fadroma , zbiera z działki humus i składa na 1 warstwę .W następnym tygodniu przywiozš ( mam nadzieję ) 15 wywrotek ziemi wykopów i podwyższam działkę .Jak 6 lat działka zarastała tak teraz , widzšc jak co się na niej robi to serce ronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 02.09.2006 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Byłem wczoraj o 19 na działce i co ? Cały czas ładowara cišgała mi humus - urosła z tego wielkachna góra i nie muszę już w tym roku na narty w Alpy jechać - mam swojš górę Miałem humusu na około 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 03.09.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Dzisiaj kupiłem szpadel i siekerę - zaczynam ogradzać działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.09.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Dzisiaj odzwoniłem po geodetach . Niektórzy próbujš wcisnšć tandetę z cenš za rzekomo nie wiadomo ile ustaleń . Zwyciężca zaproponował 1 600 złociszy - i natychmiast odpadł w przedbiegach. Dogadałem się z geodetš na cenę 600PLN , niżej w okolicach Katowic , Sosnowca, Będzina i Czeladzi nie znalazłem . Mapka będzie do odebrania za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.09.2006 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Przeprowadziłem także dzisiaj 1 rozmowę kwalifikacyjnš z wykonawcš. Za stan surowy otwarty domku parterowego o powierzchni 98m2 na poczštku zapiewał ..100 patoli. Po chwili rozmowy cena oscylowała już koło 85 000 PLN ( z materiałami rzecz jasna.) Zostawiłem im projekt i czekam na dalsze propozycje. Jutro spotykam się ekipš polecanš na forum Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 05.09.2006 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Spotkałem się dzisiaj z jednym szefem firmy polecanej na forum.Zapiewał mi 35 000 za stan surowy otwarty .Dla przypomnienia: projekt z kolekcji Muratora " Miodowy miesišc" , parterowy , bez użytkowego poddasza - w sumie 98m2 z garażem .HmmmmmmmSzukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 06.09.2006 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Miałem dzisiaj godzinę przerwy w spotkaniach więc wyskoczyłem na działeczkę z mylš że będę zaczepiał wszystkie budowy .Skończyło się tylko na 1 , obejrzałem wybudowany domek, wzišłem namiary na budowniczych i po krótkim telefonie jestem umówiony na spotkanie w sobotę o 18 - krótko mówišc -3 ekipa do negocjacji...na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 07.09.2006 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Byłem na działce ( przejazdem) - mój dostawca ziemi z wykopów przywiózł 1 wywrotkę . Miał dzisiaj wozić dalej ale będzie woził dopiero jutro . Szkoda tylko ze wywalił ziemię na poczatku działki a nie na końcu - w sobotę będę musiał jš rozplantować taczkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 08.09.2006 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Miałem dzisiaj i jutro mieć dowiezionš ziemię ale wywrotka się zepsuła . Znaczy się - 3 koła sš dobre......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 10.09.2006 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 Chciałem ogrodzić tył działki ale nici z tego . We wtorek byłem w kiku hurtowniach i wszędzie było wszystko do ogrodzenia . Jadę w sobotę rano do Castoramy (było najtaniej , taniej niżż w wielu hurtowniach ) a tu szok . Nie ma słupków . Znaczy się sš ale droższe o 50% z Beakerta a ja takich nie chcę . Jedziłe 5 godzin po wszystkich znaynch mi miejscach i wszęzie to samo - były do czwartku Moje słupki będš kosztowały 24PLN za sztukę a podobne z Beakerta 45 PLN za sztukę . Obydwa modele pomalowane na zielono , podobna gruboć cianki itp. Nie dam 80% więcej za niby jakoć........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 12.09.2006 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Wczoraj wieczorkiem spotkałem się z następnym ewentualnym wykonawcš . Miałem się spotkać z nim już w sobotę ale nie przyszedł .Olałem gocia wedle zasady: ak teraz tak robi to co potem , będę się użerał ze wszytkim . Dzwonił w niedzielę i strasznie przepraszał - spónił się na spotkanie 40 minut bo na aktualnej budowie co go zatrzymało . Dałem się udobruchać no i doszło do spotkania . Powiedziałem oczywicie co mylę .Zobzymy co będzie dalej .Na razie 3 firmy przygotowujš mi kosztorys robót .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 16.09.2006 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Tja. Działkę kupiłem w 2000 roku. Przed zakupem wymusiłem na sprzedajšcym aby dostarczył mi jaki dokument jaki to typ działki . Dostałem dokument z gminy że działka jest budowlano rolna . A wczoraj dostaję list polecony ze starostwa że w planach widnieje ona jako rolna . Więc na razie nici z warunków zabudowy - muszę odrolnić działeczkę - zapewne znow trochę kasy i nastęne 2 tygodnie w plecy . Na marginesie , moich słupków na ogrodzenie dalej nie ma , natomiast dzwoniła pani geodeta abym odebrał już mapki do celów projektowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 21.09.2006 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Słupków dalej niet Natomiast co ważniejsze na tym etapie to to , że będšc wczoraj w gminie dowiedziałem się że warunki zabudowy sš w toku a odrolnienie działki nastšpi tylko w niewielkiej tej częci którš zajmie dom , podjazdy i takie tam...... Czyli jedziemy dalej . Wczoraj też odebrałem mapki do celów projektowych ( 600PLN) a także uzgodniłem ( wstępnie) cenę robocizny na fundamenty i ciany ( bez materiałów) na 16 000 PLN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 26.12.2006 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Oj , długo nic nie pisałem. A jest co do pisania , chyba rozłożę to sobie na 2,3 dni. Zacznę od słupków - tych najtańszych dalej nie ma . Jak przez zimę nie dostanę ich to chyba jednak kupie Bekerta W międzyczasie dostałem WZiZT , trwało to ponad 2 miesiące . Na tydzień przed otrzymaniem warunków zabudowy dowiedziałem się iż na mojej działce Polskie Linie Energetyczne ( czy jakos tak) chca postawić słup przesyłowy 400kv . PLE wysłało do gminy zapytanie w tej sprawie . Odbyło się posiedzenie rady gminy i wójt gminy oddalił ich prosbę i w ten sam dzień dał mi upragnione warunki . Z warunkami pobiegłem do architekta coby zrobił mi adaptację projektu . Pieprzył się z tym aż do piatku przed świętami , półtora miesiąca...... Miał kilka rzeczy zmienić ale zwiał mu konstruktor do Irlandii i musiałbym jeszcze z 2 tygodnie czekać - mam to w nosie . Zapłaciłem mu 1 600 pln , chciał 1 800 pln . Najważniejsze że od jutra mogę już biegać znowu po urzędach i załatwiać dalej . Kredyt załatwiam w Nordea Bank , oczywiście franki szwajcarskie . Zaraz ide do szwagra wypełniac wniosek dla energetyki - każą mi sie określać jakie zapotrzebowanie i na co a ja nie mam zupełnie pojęcia co i ile. Szwagier jest elektstrykiem z wszelkimi uprawnieniami więc mi pomoże wypełnić wniosek . Czyli jutro załatwiam: zakład gazowniczy, zakład energetyczny, wodociągi, drogi ( wjazd) -na więcej już chyba czasu nie starczy. Liczę że do końca tego tygodnia złoże wszędzie potrzebne wnioski , potem z 3 tygodnie czekania i pod koniec stycznia składam wniosek do starostwa o pozwolenie na budowę. Teraz sprawa ekipy budowlanej . Załatwiłem 1 ekipę na cały stan surowy otwarty . Za całość wezmą 28 000 pln. Kierownik ekipy jest od razu kierownikiem budowy więc mam i następny papierek dla urzędu . Jeszcze muszę załatwić sobie niezależnego inspektora i będe spał ciut, ciut spokojniej . Materaiłay załatwiam z baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo zaprzyjaźnionej hurtownii na zasadzie : ich cena zakupu + 4% marży=cena zakupu dla mnie . Mam nadzieję że teraz będzie się cos działo i będe miał więcej do pisania - na razie to papierologia stosowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 27.12.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ufffffffffff. Byłem dzisiaj w energetyce, zakładzie komunalnym, urzędzie gminy i gazowni. No i oczywiscie zakład gazowniczy ma dzisiaj wolne więc wniosku nie złożyłem . Zakład komunalny mnie poinformował że za projekt i przyłacze wody życzy sobie 2 500 złociszy - oczywiscie broń Boże nie oni ale projektant i instalatorzy . Jutro jeszcze wniosek do zakładu gazowniczego i tepsy .Potem następne 2 do 3 tygodni czekania i w końcu będę mógł dać wniosek o pozwolenie na budowę . Potem jeszcze z miesiąc na pozwolenie , następny miesiąc na uprawomocnienie się i będzie można wbic 1 łopatę w ziemię. Co do energetyki to chcieli dać mi przyłącze napowietrzne , nie chcę takiego. Więc zaproponowali by mój kierownik budowy napisał pismo żeby przyłącze było kablowe. Tak jakbym to ja nie mógł, jako inwestor zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 29.12.2006 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Wczoraj załatwiłem zakład gazowniczy i telekomunikację .Dobre strony to takie że dowiedziałem się iż koszt przyłącza gazowego w zakładzie gazowniczym to 1 000 złociszy + projekt rzecz jasna jaki musze wykonać .Tak na serio to wszę dzie zdzieraja ze mnie kasę. Biore kredyt w banku Nordea .I muszę korzystać z ich rzeczoznawców bo inaczej moga byc problemy z uzyskaniem kredytu . A większość chce od 850 - 950 złotych za wycenę . Jawne zdzierstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 14.01.2007 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Mam już w rękach pozwolenie na wodę , dzwonili z gazowni że mogę dokumencik sobie odebrać . W gminie pozwolenie na wjazd także już do odebrania.najważniejsze chyba to to że wycenili mi ziemię na 123 tysiące. Ale ze względu na to że w mojej okolicy nie ma prawie obiegu wtórnego nieruchomości to całośc , wraz z domem , wycenili mi na 230 tysięcy.Jakas paranoja-sama działka 123 tys. a z domem który bedzie kosztował około 200 tys. wycenili na 230 tys.Mówili ( rzeczoznawcy) że w momencie jak ruszy się wtórny obieg to na pewno kwota powinna się podwoić. Na dzień dzisiejszy to mieli do czynienia tylko z nieruchomościami wybudowanymi w latach 60 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.02.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 17 stycznia dałem w końcu kpl. dokumentów na pozwolenie na budowę do starostwa w Będzinie .Kilka dni temu minął ustawowy termin gdzie starostwo miało czas na odrzucenie wniosku z powodów formalnych , braku jakichś dokumentów, jakichś nieścisłości .Więc w ciągu najbliższych 3-4 tygodni powinienem mieć już pozwolenie na budowę .Na razie nic się ważnego nie dzieje więc w sumie nic nie piszę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts