Staszek budowniczy 13.02.2007 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 No i rozpoczęcie budowy w marcu poszło do piachu . Dzisiaj rano byłem w starostwie z pytaniem co z moim pozwoleniem. Dostałem zapewnienie że w ciągu tygodnia powinienem go już mieć. Po czym , po około 2 godzinkach pani dzwoni mi i gada że są nieścisłości . Ganiam z powrotem do Bedzina i fakt: w Warunkach zabudowy jest napisane 110m2 powierzchni zabudowy a w projekcie jest 127 powierzchni...całkowitej. Warunki Zabudowy do porawienia.... Miesiąc leżało moje podanie o pozwolenie , miesiąc mogła pani sprawdzić .... Doczepiła mi się też że w Warunkach zabudowy jest ogrodzenie a nie ma...projektu ogrodzenia . Tłumaczę grzecznie że nie wiem jeszcze na jaki płot będzie mnie stać na koniec budowy, ja to nie obchodzi , ma być projekt narysowany choćby przeze mnie. Narysuję jej ,co mi szkodzi . Ganiam z powrotem do gminy , tam na szybko piszę podanie o zmianę w Warunkach zabudowy . Obiecują BARDZO szybkie załatwienie sprawy , ja na siebie biorę donoszenie korespondencji do sąsadziów itp. Może w ciagu 2 tygodni sprawa będzie załatwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 18.02.2007 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 W piątek dostałem odpowiedź ze starostwa w sprawie odrolnienia części działki . Otóż okazuje się że nie ma takiej potrzeby , klasa gruntu jest taka że można się budować a tylko potem zgłosić faktyczną powierzchnię jaka uszczupliło się to ...pastwisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 22.02.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Byłem dzisiaj w gminie. Pani urbanistka jak się okazało jest od tygodnia na urlopie. Więc moje nowe WZiZT jest opóźnione o tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 25.02.2007 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Dzisiaj byłem na działeczce ( znowu , bo jeżdżę tam co 2 dni) i uzgodniłem już z gosciem niwelację terenu. Czyli: nawieziona ziemię wyrówna i rozplantuje humus - tak z 10 metrów przed planowanym domem by robotnicy nie włazili już na przygotowana powierzchnię pod ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 27.02.2007 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Był dzisiaj uzgodniony wcześniej sprzęt do niwelacji terenu . Jednak leje a podłoże jest nasiakniętę wodą ze po 5 minutach zdecydowaliśmy że zrobimy to za tydzień, dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bu 02.03.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Dzis podpisalem akt notarialny i stalem sie wlascicielem dzialki budowlanej!!! Mamy (rodzinka) zamiar budować wlasnie miodowy miesiac w wersji I z garazem. Bedzie mi milo sledzic postepow w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 04.03.2007 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 W piatek byłem znowu w gminie po nieszczęsną zmianę WZiZT. No i pani urbanistka od 3 tygodni nie pojawiła się w pracy Pogoniłbym babsko batem , jak nie chce się kobicie pracować to niech spieprza z pracy i da stanowisko takiej osobie której się chce i może . Najpierw urlop, teraz niby choroba - panie w gminie psocza na nią że lewus i wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 08.03.2007 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Dostałem w końcu nowe warunki zabudowy.Sąsiedzi mi podpisali odbiór więc jutro dostanę wpis o uprowawomocnieniu się i zanoszę do starostwa. Na rynku materiałów budowlanych tragedia . Zamówionego materiału nie mam , szybko próbuję coś załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 09.03.2007 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Uprawowomocnioną decyzję zaniosłem dzisiaj do starostwa . Ponoć w ciągu tygodnia dostanę pozwolenie na budowę . Także dzisiaj w energetyce załatwiłem tymczasowy prąd , na docelowy musze poczekać około 2 miesięcy. Na dzisałce dalej powódź , zresztą wszędzie tak jest . W sumie to od października jest taka pogoda że nie tygodnia bez 2,3 dni bez deszczu . Od poniedziałku zapowiadana jest super pogoda więc może na następny tydzień zniweluję działeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 12.03.2007 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Dostałem pozwolenie na budowę - zadzwoniła pani ze starostwa i poinformowała mnie że jest do odebrania jutro.Kupiłem ponadto 1500 bloczków betonowych na fundament. Jutro idę do banku załatwiać kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 18.03.2007 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 2 dni temu chciałem wyrównac działkę . Niestety , tam gdzie ściągnąłem humus zrobiła się niecka a w niej sporo wody. Tak więc w poniedziałek ściągam pompę , odpompuje sobie wodę z niecki a sama nieckę zasypię już ziemią z wykopów i położę na nią ściągniety wcześniej humus. Może nauczy ,mnie ktoś wklejania zdjęć to powklejam zdjęcia. Uprzedzam - jestm antytalenciem komputerowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 18.03.2007 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 W komentarzach padło trochę pytań na które odpowiadam.Co do kosztów fundamentów: mam juz bloczki betonowe -kupiłem je po 3 PLN netto. Mam ich 1 500.Szacuję fundamenty ( na gotowo) na około 13 000 - 15 000PLN. Co do ścian.Niestety , ale do tej pory nie mam jeszcze materiałów. Chcę budować z Ytonga 36,5 cm scianę jednowarstwową ( odmiana 400).Ale czy to będzie ten materiał nie wiem - może zamienię na ceramikę poryzowaną . Wszystko zalezy teraz od tego co dostanę.Na obnizki cen nie ma liczyć . Siedze trochę w budownictwie i widze te tysiace inwestycji typu fabryki, centra handlowe itp.To one ściągają 99% materiałów z rynku a inwestycje dopiero sie zaczynają .Więc taki bum może potrwać jeszcze z 4-10 lat.A ceny po powiedzmy 2 latach nie wróca do tych z 2006 , niestety. Oceniam w miare realnie wybudować i wprowadzić się do swojego domku za max 200 000 PLN. W sumie mocno podrożała ciężka budowlanka . Materiały do wykańczania domu sa w dużym wyborze więc konkurencja robi swoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 21.03.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Wczoraj z moim kierownikiem budowy robiłem kosztorys dla banku.No i wyszło że domek będzie mnie kosztował około 224 000 PLN.Z tym że w tym kosztorysie są już ogrodzenia , kuchnia , łazienka , prace ogrodowe ( cirka 8 000PLN) itp.Prócz tego w tym kosztorysie umieściliśmy także takie rzeczy jak koszt projektu, papierologia.Standart określilismy jako średni - np. średni koszt czegoś co będzie leżało na podłodze ( płytki ceramiczne, panele) określilismy na 50 PLN/m2W kosztorysie są takie pozycje jak malowanie ścian ( 2 500 PLN) itp.Podczas "krojenia" cen doszedłem do ceny 191 000 PLN . Więc teraz w miare realnie oceniam że za około 240 000 PLN wprowadze sie na gotowo do domku.Najwiekszy koszt ( nieuwzględniony) to jest 17 000 PLN za kominek kaflowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 21.03.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 W komentarzach padło trochę pytań na które odpowiadam. Co do kosztów fundamentów: mam juz bloczki betonowe -kupiłem je po 3 PLN netto. Mam ich 1 500. Szacuję fundamenty ( na gotowo) na około 13 000 - 15 000PLN. Co do ścian. Niestety , ale do tej pory nie mam jeszcze materiałów. Chcę budować z Ytonga 36,5 cm scianę jednowarstwową ( odmiana 400). Ale czy to będzie ten materiał nie wiem - może zamienię na ceramikę poryzowaną . Wszystko zalezy teraz od tego co dostanę. Na obnizki cen nie ma liczyć . Siedze trochę w budownictwie i widze te tysiace inwestycji typu fabryki, centra handlowe itp. To one ściągają 99% materiałów z rynku a inwestycje dopiero sie zaczynają . Więc taki bum może potrwać jeszcze z 4-10 lat. A ceny po powiedzmy 2 latach nie wróca do tych z 2006 , niestety. Oceniam w miare realnie wybudować i wprowadzić się do swojego domku za max 200 000 PLN. W sumie mocno podrożała ciężka budowlanka . Materiały do wykańczania domu sa w dużym wyborze więc konkurencja robi swoje . Staszek dzięki za odpowiedź. Życzę powodzenia i zmieszczenia się w tej kwocie, którą zakładasz. Ja teraz coraz "trzeźwiej"patrzę na budowę mojego MIODOWEGO MIESIĄCA i nic pozostaje mi pogodzić się z kwotą znacznie większą niż liczyłem. Dziś przeczytałem, że podała informacja TVN 24 że UOK wszczął postepowanie wyjaśniające w sprawie "zmowy cenowej budowlańców" może te cholerne ceny stana w końcu w miejscu bo niedługo to tylko markety będą sie budowały. Czyli stan zero będzie cię kosztował 15 tys. zł??? Staszek czy coś zmieniłeś w projekcie??? ------------------------ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 24.03.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Cały tydzień tylko lało i lało. Próbowałem przygotować jakoś działkę pod przywóz bloczków betonowych na fundament-mieli najpierw przywieźć wnajbliższy wtorek ale przełożyłem na piątek i hurtownia zaczyna sarkać Z przygotowania, utwardzenia terenu na razie nici , tylko uplastyczniam grunt i robię błocko . Wstrzymuje więc na około 2 tygodnie wszelkie prace ziemnie, musi zacząć się sezon wegetacji roślin a wtedy błyskawicznie gleba na tyle obeschnie że bedzie można cos na niej robić Jak zaczęła mi hurtownia sarkac o bloczki to.....wkurzyłem sie i poszukałem bezposredniego producenta koło mojej budowy . I znalazłem go oddalonego o około 5 km. od budowy . Zamówiłem bloczki na fundament z dostawą na pod koniec kwietnia. A najlepsze to to że: w hurtowni miałem zapłacić 3 PLN netto za bloczek a tutaj płacę .....2,7 PLN brutto z dowozem - oszczędziłem prawie 1 500 złociszy Co do ścian zewnętrznych to tragedia- nie mam jeszcze materiału choć był zamówiony - ale błędy w hurtowni spowodowały że nici z tego będą.Zmieniłem już hurtownię , szukam materiału . Axiom zaproponował mi Solbet ( 2 po Ytongu producent BK w Polsce) ale nie wiem kiedy go dostanę i w jakiej cenie. Wszystko się wyjaśni w poniedziałek. Jutro mam spotkanie na działce z kierownikiem budowy i operatorem sprzętu do wyrównywania terenu, jestem ciekawy co on powie , kiedy określi możliwość wejścia na działkę. Poza tym w poniedziałek składam wniosek do DB o kredyt, mam już wszystkie potrzebne dokumenty . mam własnych oszczędności 30 000PLN i musze szybko dostać ten kredyt bo teraz muszę wszystko kupować za gotówkę już w momencie kiedy pojawi się towar . Liczę na 1 transzę w 2 połowie kwietnia. Co do kosztów budowy - nawet nie staram się już przewidziec ile bedzie to wszystko kosztowało, ceny galopuja niemiłosiernie. I wybieram nie to co chcę ale to co w danej chwili jest lub będzie dostępne. Lata komunizmu wróciły Inna sprawa to papiery potrzebne na budowanie się. Istna paranoja , by sie budować , by wogóle rozpocząć budowanie 1 osoba w rodzinie powinna się zwolnić z pracy i zająć tylko załatwianiem papierków. Byłem wczoraj w ZE - mój wniosek o prąd na budowe leżał 3 tygodnie i dopiero wczoraj , przy mnie , pan wypisał warunki z którymi , a jakże , musiałem pojechać 10km do rejonu energetycznego , do monterów którzy okreslili kiedy i za ile przyłączą. Przy czym muszę pojechać jeszcze raz do ZE by coś tam podpisać. Jak juz przyączą łaskawię to znowu musze udać się do ZE i podpisać umowę na dostarczenie prądu.Czyli w sumie od momentu decyzji o budowaniu tylko w 1 urzędzie musiałem być chyba z 9 razy . A jeszcze mnie czeka załatwianie ( już załatwiam) przyłącza na prad docelowy - tak z 5 wizyt Teraz tylko jeszcze gaz i woda czyli powiedzmy sobie z 10 wizyt w urzędach i mozna spokojnie usiąść przed kominkiem z lampką winka . Usiąść jeżeli do tego czasu nie umrę ze starości lub złości. Choć nie- powiedziałem sobie że jezeli nie można ominąć tej papierologii to muszę ja polubić. I staram się jak mogę ale za cholere nie umiem tego polubić , choc już nie denerwuję się tak jak na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 24.03.2007 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Wkleję kilka zdjęć .Na poczatek pokażę jak wygląda moja działka przed i podczas zbierania humusu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb3ab20fac8222a3.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28579fc226b5afc2.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f19040186edd1395.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f19040186edd1395.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f19040186edd1395.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 08.04.2007 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 Znowu minęło kilka dni , w sumie niewiele do pisania na razie.W najbliższą środę podpisujemy kredycik w Deutche Banku ( 200 000 we frankach) , pieniądzory obiecane są na najbliższy wtorek.W środę także ptzyjeżdża już spychacz i powoli niwelujemy działeczkę pod fundamenty .Więc w najbliższym tygodniu do załatwienia: geodeta, prąd, woda .A - najważniejsze - także w środe idę do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego zgłosić rozpoczęcie budowy . Powoli zaczyna się robić ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 09.04.2007 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Próba generalna wklejania zdjęć Mój kierbud:http://img239.imageshack.us/img239/3720/p3190020vt6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 11.04.2007 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Dzisiaj idę podpisywać już ostatni świstek w banku a w poniedziałek po 1 transzę Jutro i pojutrze będzie spychol niwelował teren pod budowę , jak wyglada teraz działka pokażę wieczorkiem jak wkleję zdjęcia. Na razie tragedia pozimowa , była woda jest błoto. Dogadałem się także z geodetą, wytyczy mi budynek w najbliższy wtorek. Cena 600 złociszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 16.04.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Tak wygląda moja działeczka z przodu: http://img204.imageshack.us/img204/9996/p222224140040te3.jpg http://img204.imageshack.us/img204/4078/333334140037jw9.jpg Z tyłu jest jeszcze trochę pracy po podnoszeniu . Te zwały ziemi to ściągnięty humus W czwartek będę miał juz prąd i PRAWDOPODOBNIE wytyczone przez geodetę fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts