Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrze do kominka.. jak to się je?

Recommended Posts

A jak rozwiązujecie problem ze skraplaniem się wody na ściankach rury doprowadzającej powietrze do kominka.

Zima. Na zewnątrz minus 15 st C. w domu plus 20 st C. Na ściankach rury zbiera się wilgoć. Co wy na to?

Ja aby wejśc do salonu z kominkiem mam dwa schodki. Planuję doprowadzenie powietrza do spalania zrobić w jednym ze schodków. Planuję wsiąść pustaki kominowe położyć w poziomie i takim kanałem powietrze sobie do kominka wędruje. Na to tylko wylewka dla wyrównania ~ 3-4 cm. Na wierzchu ma być parkiet. Czy nie będzie mi pociągał wilgoci od tych pustaczków? Czy może do środka wprowadzić rurę izolowaną - taką jak do rozprowadzania ciepłego powietrza?

Moim zdaniem rura może sobie zakręcać jak chce i tak powietrze będzie zasysane przez kominek. Jeśli zaś chodzi o podgrzewanie powietrza to nie ma sensu ponieważ ze wzrostem temp powietrze jak wiadomo się rozrzedza i tym samym mniej go dochodzi do paleniska. Tyle mówi teoria natomiast czy taka różnica będzie miała znaczenie? ... :wink:

Może podzielę się swoimi spostrzeżeniami jeśli kilkunastokrotne rozpalenie w kominku mnie do tego upoważna. Instalacja doprowadzenia powietrza ma kształt litery U, jeden koniec wychodzi pod kominkiem, drugi na zewnątrz ściany wschodniej. Część pozioma pod podłogą ma długość niecałe 5m. Odcinki pionowe kilkadziesiąt cm. Rura ma średnicę 75mm. Bałem się, że za mało, ale praktyka pokazuje, że za dużo. Kominek Tarnava 14kW. Świadomie (ważąc za i przeciw) nie łączyłem wlotu powietrza z wkładem komikowym. Kubatura pomieszczenia dość duża - salon połączony z kuchnią i otwartą klatką schodową. Kominek stoi pośrodku. Ciąg mam bardzo dobry, co może być zasługą 7m komina z cegły o przekroju 14x27cm ocieplonego wełną w części poddasza nieogrzewanego. Nie dorobiłem się przepustnicy, więc radzę sobie zatykając wlot powietrza rękawicą. Żałuję, że wlot umiesciłem pod kominkiem, a nie obok, bo przeszkadza mi on w lepszym zaaranżowaniu tego eksponowanego przecież miejsca.

Ja przepustnicę zrobiłem sam z zaworu zwrotnego jednokierunkowego. Zamocowałem cięgno z malucha. Przepustnica jest umieszczona na wlocie powietrza z zewnątrz budynku a linka przchodzi rurą do środka i przez sciankę rury wychodzi pod kominkiem tak że mogę sterować zamykaniem z domu. Niestety nie mam zdjęcia tego wynalazku :cry:

(...) Świadomie (ważąc za i przeciw) nie łączyłem wlotu powietrza z wkładem komikowym. (...)

Czy mógłbyś napisać więcej o "za i przeciw"? Mnie lektura forum, raczej skłania do kupna wkładu z doprowadzeniem powietrza i podłączenia rury bezpośrednio.

Średnica fi75 też wydaje się zbyt mała, ale mówię to tylko na podstawie lektury forum i rozmów z "salonami kominków". Tam zalecają rurę o fi >160. Sam już nie wiem co wybrać. Ale mam trochę zimy na przemyślenia ;)

Doprowadzając świerze powietrze w okolice wkładu mamy przy okazji wymianę powietrza w pomieszczeniu.

Co do średnicy, to warto zwrócić uwagę, żę kominek kominkowi nie równy, a zwłaszcza gdy porównamy zapotrzebowanie na tlen kominka otwartego i zamkniętego. Zalecenia fachowców proponujących większe średnice traktowałbym jako zwykłe asekuranctwo.

Czyli powyższą dyskusję możnaby podsumować następująco:

- doprowadzenie świeżego powietrza do kominka - koniecznie

- jeśli nie mamy nawiewników w oknach, to można się poratować zostawiając otwarty napływ powietrza do kominka (otwarty w sensie nie dołączania bezpośrednio do wkładu oraz bez żadnej przepustnicy po drodze).

- jeśli świeże powietrze w pomieszczeniach mamy z nawiewników, lub mamy wentylację mechaniczną, to dołączamy rurę bezpośrednio do kominka i/lub zakładamy przepustnicę jak najbliżej wejścia rury do budynku.

- średnica samej rury nie musi być duża - doświadczenia pokazują, że ok fi100 w zupełności wystarcza.

- prowadzenie rury nie ma większego znaczenia, mogą być zakręty, kształt przekroju także jest nieistotny

- rurę na zewnątrz koniecznie zakończyć kratką, inaczej owady/gryzonie (w wersji ekstremalnej gaz do uśpienia domowników) mają swobodną drogę do domu

Powyższe dywagacje dotyczą oczywiście kominka z wkładem, a nie otwartego.

Czy ktoś ma jeszcze coś do dodania?

Z ilością zakrętów nie należy przesadzać - każdy zwiększa opór przepływu powietrza . Opór przepływu zależy też od średnicy i kształtu rury.

Czyli większa, okrągła rura może mieć więcej zagięć a i tak doprowadzi wystarczająco powietrza.

A jesze prostsze rzeczy mniej się psują.

Podczepię się pod wątek.

Jak myślicie dało by się doprowadzać powietrze do kominka poprzez komin żeby trochę podgrzać to powietrze ?? Np. można by wykorzystać dodatkowy przewód kominowy przylegający do dymnego. Dzięki temu powietrze wpadające do kominka podgrzewało by się kosztem oziębiania splin. Coś na zasadzie gazowego kondensata.

http://www.wsgaz.pl/fileadmin/template/main/add_pict/ogrzewanie_w_pytaniach/new/porady12.gif

W ten sposób mógłbyś zbytnio obniżyć ciąg kominowy co może być fatalne w skutkach.

w kondensatach to działa, w hutach stali opalanych węglem też, znasz kogoś kto ma takie rozwiązanie i kominek przestał działać ??
:o

Kominek to nie kondensat i pali się drewnem a nie gazem i weglem :lol: - to po pierwsze a po drugie zimny komin(bo tak proponujesz) to problemy z rozpalaniem ( bo zimne nie ogrzane powietrze jest cieższe od ciepłego) plus zwiększone osadzanie się sadzy na ściankach komina czyli częste wizyty kominiarza albo pożar sadzy.

w kondensatach to działa, w hutach stali opalanych węglem też, znasz kogoś kto ma takie rozwiązanie i kominek przestał działać ??

A jakże działa, tylko że tam jest wymuszony ciąg kominowwy, a kominkowi musi wystarczyc grawitacyjne odprowadzanie dymu.

Chociaż podobno istnieją odpowiednie nasady kominowe wyposażone w wentylator, tylko czy ktoś to stosuje? Wątpię.

Zapytam kogoś kto ma czerpnię zakończoną kratką na jasnej elewacji.

Czy taka czepnia nie brudzi miejsce wokół kratki ?

Mam na myśli wielkie ilości powietrza (kurz, brud), przechodzące przez kratkę w ciągu zimy.

Pasuje mi wykonać otwór i kratkę w bardzo widocznym miejscu przy schodach zewnętrznych

i obawiam się, czy po kilku latach tynk wokół takiej kratki nie zmieni koloru na .....hmmm :)

Ma ktoś takie doświadczenia ?

Co prawda wlot powietrza mam w słupku klinkierowym podtrzymującym dach drewutni ale nie zauważyłem żadnych zanieczyszczeń na kratce. Jeżeli obawiasz się takich efektów to ścianę wokół kratki można obłożyć terakotą lub płytkami klinkierowymi. Może to dać dość ciekawy efekt. Wszystko zależy od pomysłowości.