Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Tak, w całym domu są białe, no i właśnie zobaczymy jak to będzie z tą funkcjonalnością ;-) Elewacja też będzie biała

Dzięki Zolka- chcieliśmy taki tradycyjny kominek, wiem że teraz większość ma raczej nowoczesne kominki, ale nam się podobał taki :-) takie wspomnienie z dzieciństwa :-)

nasza_skarbonka my również kominek mamy bardzo tradycyjny tzn z cegły ręcznie formowanej.

Tu jeszcze w trakcie pracy nad nim:

111.jpg

Obecnie jest zafoliowany i nie mam jak zrobic zdjęc;)

Nasza elewacja też miała byc "prawie" biała i taka wyszła, jestem z niej bardzo zadowolona.

Kolor najlepiej widac wieczorem lub w pochmurny dzień, bo gdy świeci słońce domek wygląda jak biały:)

3.jpg

4.jpg

• 3 weeks później...

Zolka , ładna elewacja . Jednak szersze drzwi wejściowe prezentują się lepiej niż standardowe jednoskrzydłowe . Też chciałam szersze , ale przez to,że wydzieliłam spiżarnię brakło mi miejsca w wiatrołapie :(

Saga2 moi znajomi ostatnio kupowali szambo o pojemności 10m3 . Starczy podobno na około miesiąc - półtora przy 4-osobowej rodzinie.

Jeśli chodzi o umiejscowienie szamba, to raczej zrób w miejscu zaprojektowanym , bo możesz mieć problem z odbiorem. Ja nie robiłam szamba, bo w między czasie udało mi się podłączyć do kanalizacji. Musiałam częściowo zmieniać pozwolenie na budowę , bo to była " ważna " zmiana w zagospodarowaniu terenu .

Szambo 10m3 wystarcza nam na miesiąc - 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. Mniejsze było by zbyt małe, z większym możesz mieć problem z opróżnianiem, bo samochody które to robią najczęściej mają właśnie trochę ponad 10m3 pojemności.

Co do umiejscowienia szamba, geodeta po zakończeniu budowy robi Ci ewidencję geodezyjną powykonawczą i tam wrysuje szambo gdzie faktycznie się ono znajduje, nawet jeśli w projekcie było gdzie indziej. Jeśli odległości kominka od sąsiadów są OK to nikt się do tego nie przyczepi.

Jeśli chodzi o rolety przy oknie łukowym, to faktycznie jest z tym problem, czyli dość trudno jest zamontować roletę przy takim oknie. Może być problem ze schowaniem jej w dociepleniu. Łatwiej by było w przypadku ścian trójwarstwowych, przy jedno- czy dwuwarstwowych, będzie to dość skomplikowane. Można spróbować zamontować ją nad nadprożem łukowym w licu ściany od wewnątrz, ale roleta musi być na pewno samonośna, z dodatkowymi wkładkami wzmacniającymi i termicznymi, czyli wyjdzie tak jakby podwójne nadproże. Wtedy roleta i nadproże łukowe pod nią muszą się licować od wewnętrznej strony ściany, a od zewnątrz robi się docieplenie elewacji, tak jak standardowo bez rolety. Na pewno rozwiązanie z montażem rolety na elewacji będzie łatwiejsze, a w przypadku próby schowania częściowego, czy całkowitego rolety, musi to zrobić fachowiec wysokiej klasy specjalizujący sie w takich rozwiązaniach, bo źle zamontowana roleta spowoduje powstanie mostków termicznych. Dodatkowo o roletach piszemy w artykule, link: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/mostki-termiczne-montaz-rolet/#axzz3AGM8ROCU