Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj otrzymałem wycenę na 53tyś za same mury i fundamenty. Ja rozumiem gdyby te 53 były z więźbą, deskowaniem i papą ale nie za samą murarkę. Na poniedziałek będę miał wycenę kolejnych 4 ekip, wtedy będę mógł porównać te dwie wyceny które otrzymałem. Mam również wycenę na 28tyś. ale nie biorę jej pod uwagę ponieważ ta ekipa budowała dom mojemu bratu i go za przeproszeniem zje..ła, ale dowiedziałem się o tym dopiero po wycenie. Myślę że znajdę normalnych murarzy i wmieszczę się w 30 maks 35 tyś. za postawienie Sagi 3 bez dachu.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

w tym tygodniu wystartowaliśmy z budową, od wtorku mamy zalane fundamenty a w poniedziałek wchodzi ekipa i murują sciany fundamentowe.

Mam pytanie odnośnie poziomu zero budynku, czy robiliście posadzkę tak jak w projekcie (czyli na wysokości bloczków betonowych), czy chudziak był na wysokości bloczków betonowych a posadzka była wyżej? Chodzi mi o wysokość pomieszczeń bo jeśli podniesiemy się z ociepleniem i posadzką o ok 25cm nad bloczki betonowe to należy dołożyć jedną warstwę pustaków aby zachować wysokość pomieszczeń jak w projekcie.

Jak to ma się w waszych domach?

Witam,

w tym tygodniu wystartowaliśmy z budową, od wtorku mamy zalane fundamenty a w poniedziałek wchodzi ekipa i murują sciany fundamentowe.

Mam pytanie odnośnie poziomu zero budynku, czy robiliście posadzkę tak jak w projekcie (czyli na wysokości bloczków betonowych), czy chudziak był na wysokości bloczków betonowych a posadzka była wyżej? Chodzi mi o wysokość pomieszczeń bo jeśli podniesiemy się z ociepleniem i posadzką o ok 25cm nad bloczki betonowe to należy dołożyć jedną warstwę pustaków aby zachować wysokość pomieszczeń jak w projekcie.

Jak to ma się w waszych domach?

My robiliśmy zgodnie z projektem.

Zyzmen u Ciebie chudziak jest zalany na równo z bloczkami a w projekcie jest 19cm obniżony?

Na projekcie rzeczywiście wygląda jakby był obniżony. CZyli musze zmienić swoja wypowiedź z poprzedniego postu :) Jednak mamy inaczej niż w projekcie. Cóż trudno mi teraz powiedzieć dlaczego tak jest i dlaczego mam inaczej niż w projekcie, trochę już czasu minęło od tego etapu...

Witam,

przyszedł czas, aby też pochwalić się naszą Sagą III. Budowę rozpoczęliśmy w kwietniu, a od kilku dni mamy już SSO. Za 10 dni prace rozpoczynają dekarze, następnie będą montowane okna. Wahamy się jeszcze nad układem dolnej łazienki. Ze zmian jakie zrobiliśmy to zabudowaliśmy przejście z wiatrołapu do kuchni i zrobiliśmy małą spiżarkę w pomieszczeniu kotłowni, powiększyliśmy okna w wykuszu i zrobiliśmy drzwi suwane na taras powiększając je do wymiaru 260 cm i po bokach 2 okna fix do ziemi. Na górze wejście do garderoby będzie z pokoju a nie z holu. Bardzo, bardzo dużo pracy jeszcze przed nami, ale na tym etapie budowy jesteśmy zadowoleni z wyboru projektu. DSC_0564.jpg

Witam,

skoro wszyscy się chwalą postępami to ja też dorzucę link z naszymi postępami.

Ekipa solidnie pracuje od 1 czerwca w tym tygodniu będą zalewać resztę stropu, miejmy nadzieję że pogoda nie zepsuje im planów.

https://plus.google.com/photos/112186425323838321710/albums/6162864993849458129

• 2 weeks później...

Witamy,

mieszkamy w Sadze od 2 tygodni i muszę powiedzieć, że pomimo tego , że brakuje jeszcze mebli w salonie, listew podłogowych na górze, lamp na sufitach i wielu innych drobiazgów mieszka się w domku suuuper 8-)

Załączam link z nowymi zdjęciami:

https://photos.google.com/

Edytowane przez Dorka&Łukasz

Witam, mamy domek w stanie surowy. Na dachu mamy pape położona i teraz zaczęliśmy zbierac na blache, a chcielibysmy wiosna ja położyć dlatego tak orientacyjnie chciałabym zapytać ile was kosztowało zrobienie dachu, położenie blachy? Materiał plus robocizna, całość.

Witam, mamy domek w stanie surowy. Na dachu mamy pape położona i teraz zaczęliśmy zbierac na blache, a chcielibysmy wiosna ja położyć dlatego tak orientacyjnie chciałabym zapytać ile was kosztowało zrobienie dachu, położenie blachy? Materiał plus robocizna, całość.

Decydowaliscie sie na dachówkę czy blachodachówe?

My zdecydowaliśmy się na dachowkę karpiówka braas.

cena za wykonanie dachu to:

więźba plus deskowanie i papa 12000zł

układanie dachówki, rynny, kominy, montaż okien, podbitka 24000zł

do tego wszystkiego 40000 dachówka z wszystkimi elementami okna 8000 i rynny 3500 tak więc sumka robi się spora, ale jak zrobić to raz a pożądnie.